Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko Vran
  • 13.04.2023. 10:30
  • Kanton 10 (Hercegbosanska županija), Federacija Bosne i Hercegovine, Tomislavgrad

Ima nešto u hercegovačkoj krvi: Dvojica farmera više nikome ne predaju mlijeko!

Umjesto livanjskim mljekarama, mlijeko sa farmi muznih krava Branimira Vučemila i Berislava Šoljića, sada se prerađuje u njihovoj sirani.

Foto: Martina K. Antelj
  • 582
  • 129
  • 0

Pred sami početak pandemije Covida-19, Branimir Vučemil i Berislav Šoljić, otvorili su prvu mini siranu u Stipanićima kod Tomislavgrada. Farmeri koji se 15-tak godina bave proizvodnjom do tada su kravlje mlijeko predavali livanjskim mljekarama te se odvažili pokrenuti svoju preradu.

Tvornjaci u cijeloj Hercegovini

Iako su mnogi u tom periodu gasili svoja preduzeća, haotično stanje koje je uslijedilo na samom početku ove u konačnici pozitivne priče, iako ih je usporilo, nije obeshrabrilo. Ostali su istrajni u namjeri da finaliziraju proizvodnju u domaći sir koji se sada distribuira širom Hercegovine.

"Pokrenuli smo posao u najgorem periodu, pred početak korone, to nas je malo usporilo, onda poslije toga dolaze nagla poskupljenja, cijene divljaju, tako da smo ostali još uvijek na svom mlijeku i proizvodimo sir isključivo od svog mlijeka", priča nam Vučemil, suvlasnik sirane "Eko Vran". 

Nije farma jedna krava: Ljuban Gudelj zavodi red među 760 grla stoke

Ovdje se sada dnevno obrađuje od 800 do 1.200 litara mlijeka s njihovih farmi muznih krava. Proizvode svježe, mlade sireve u našem narodu poznate i kao tvorinjaci. Osim malih porodičnih gazdinstava, oni su jedini koji se time bave u ovom kraju.

Uložili vlastita sredstva

Pokretanje ovog pogona, donijelo je i radna mjesta za još četiri radnika, a uposlene su i porodice Vučemil i Šoljić. Ovisno o interesu tržišta planiraju i širenje proizvodnje, kao i nova zapošljavanja. Zrionice, odnosno komore za tvrde sireve već su spremne.

Sami finansirali pokretanje proizvodnje

"Nabavili su i opremu, prese, kalupe, ali još uvijek čekamo da se smiri situacija s tržištem i onda ćemo krenuti proizvoditi tvrde sireve, a samim tim ćemo trebati i veću količinu mlijeka pa ćemo gledati uzimati naše domaće kooperante", kaže Vučemil.

Kompletan projekt, dvojica prijatelja, finansirali su vlastitim sredstvima bez ikakvih državnih subvencija. Jedinu pomoć dobili su od Državnoga ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u iznosu od 20 hiljada maraka i upravo su tim sredstvima proširili pogone, koji sada čekaju bolja vremena za nove proizvode.

Kako je protekla posjeta ekipe Agrokluba Tomislavgradu, pogledajte u videu: 


Tagovi

Proizvodnja sira Eko Vran Branimir Vučemil Berislav Šoljić Kravlji sir Mladi sir Prerada mlijeka


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.


Partner