Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dozvoljeno klanje
  • 11.10.2023. 12:00

Hoće li ove godine biti svinjokolja?

Klanje svinja je dozvoljeno za vlastite potrebe, ali uz određene uslove.

Foto: Bigstockphoto/smuki
  • 355
  • 63
  • 0

Afrička svinjska kuga poharala je proteklih mjeseci brojna gazdinstva. Situacija je trenutno nešto povoljnija, no zaraza se i dalje širi, a o tome svjedoče i posljednji otkriveni slučajevi u Hercegovini i Sarajevsko-romanijskoj regiji.

Od pojave ove bolesti u Republici Srpskoj je eutanaziramo 48.000 svinja, potvrdio je Negoslav Lukić, koordinator za veterinarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS, gostujući na ATV.

Dozvoljeno klanje, ali...

Zbog ASK doveden je pitanje i ovogodišnji svinjokolj, koji se tradicionalno održava zimi, uglavnom iz praktičnih razloga jer su tada poslovi njivi su završeni, a i hladnoća sprečava i kvarenje mesa. No, prema riječima Lukića, klanje svinja za vlastite potrebe dozvoljeno.

Potrebno je, kako je rekao, osigurati prostor gdje se svinje kolju koji se može oprati i dezinfekovati. Također neophodno je iskopati i jame za zbrinjavanje iznutrica i drugih nusproizvoda klanja. Za svinjokolj se moraju pribaviti uvjerenje da je svinja zdrava.

"Apelujemo na domaćine, kao i na lovce, da se uzorci na trihinelozu dostavljaju veterinarskoj stanici", rekao je Lukić.

Nema mjesta panici

Još jedan uslov je da, ako se svinje nalaze u zaraženom krugu, obavezno je uzeti uzorak slezine i tek ukoliko su i jedan i drugi uzorak negativni može se koristiti meso.

Pravilnik stupio na snagu: Pročitajte koje svinje smiju na klanje?

"Nadamo se da će biti dovoljno mesa. Nema mjesta panici, mi se uzdamo u našu domaću proizvodnju. Na snazi je mjera obilježavanja svih svinja i apelujem na sve farmere da o trošku ministarstva obilježe svoje životinje", naveo je.


Tagovi

Afrička svinjska kuga Svinjokolj Tradicija Svinjsko meso Negoslav Lukić Klanje svinja


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Cijene žitarica pale su na najnižu razinu u posljednja četiri mjeseca, a razlog tomu je izvješće Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA). Cijena pšenice, koja je trenutno 215 Eura po toni, pala je već u petak navečer nakon što... Više [+]