Pretraga tekstova
Zahvaljujući jedinstvenom načinu ishrane goveda uspjeli su da dobiju oznaku i to uprkos protivljenju susjedne države
Evropska komisija je dodala irsku govedinu hranjenu travom, tzv. Irish Grass Fed Beef u registar zaštićenih geografskih oznaka (PGI), što je četvrta oznaka geografskog porijekla EU koja je dodijeljena cijelom ostrvu - uključujući Irsku i Sjevernu Irsku.
Riječ je o njihovoj jedinstvenoj zavisnosti o poljoprivredi koja se temelji na hranjenju stoke travom što predstavlja potencijal i za daljnji uzgoj.
On uključuje goveda koja najmanje 220 dana provedu na ispaši i koja s nje dobiju 90 posto hrane, a u zimskom periodu iz silaže i sijena.
Kao ovaj tip govedine mogu biti klasifikovani samo trupovi određenog kvaliteta mesa i to od goveda koja su oteljena, hranjena i zaklana na ovom području. To su životinje oba pola, starosti do 36 mjeseci sa ocjenom masti između dva i četiri te mesne krave starosti do 120 mjeseci sa ocjenom masti između dva i pet.
U avgustu 2020., nakon provjere od strane irskog Ministarstva poljoprivrede, hrane i mora (DAFM), proizvođači su pokrenuli nacionalni postupak za prijavu PGI. Poslije konsultacija, Evropskoj komisiji je podnijeta prijavna dokumentacija u novembru 2020. godine.
Vlasti Ujedinjenog Kraljevstva su u martu 2022. podnijele "Obavijest o prototivljenju". Zbog toga je postupak zahtijevao dodatno usaglašavanje.
Tagovi
Evropska komisija Zaštićena geografska oznaka Irish Grass Beef Zemljopisno porijeklo Irska govedina Hranjenje travom
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži,... Više [+]
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući svakom plodu raskošnu ljepotu. Selo je nešto posebno, mjesto gdje snovi počinju i gdje se ostvaruju. Miris hrane je poseban, voće slatko i ne tretirano hemikalija. Sve što nastaje na selu ima pečat autentičnosti, hrana je svježija, zdravija i često proizvedena uz poštovanje prema zemlji i tradiciji. Upravo ta jednostavna, ali dragocjena veza čovjeka i prirode čini seosku proizvodnju hrane koja nosi priču. Priču o radu, čovjeku težaku i njegovom trudu i zemlji u kojoj je uloženo toliko ljubavi, ali i znoja i duše. Jer težak strepi nad oranicama, liježe i budi se sa nadom da će iz sjemena nastati novi život. Dok drugi spavaju, on razmišlja o novom danu i snazi koju će uložiti u nepregledne oranice koje život znače.
Leticija Hrenković
prije 2 dana
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano