Svinje su među najranije pripitomljenim životinjama, zajedno sa psima, ovcama i govedima. Industrijski uzgoj postao je visoko razvijen i tehnološki sofisticiran, uz primjenu genetike i održivih metoda
Uzgoj svinja ima dugu historiju koja počinje prije oko 9.000 godina, u razdoblju neolita. Prvi dokazi o domestikaciji svinja potječu iz Kine i jugoistočne Azije, oko 7000. godine prije nove ere.
Tada su ljudi počeli pripitomljavati divlje svinje radi mesa, masti i kože. Nešto kasnije, počele su se uzgajati i u Mezopotamiji i Anatoliji (današnji Bliski Istok i Turska).
Zanimljivo je da su evropske i azijske evoluirale iz različitih linija divljih svinja, ali su se kasnije međusobno križale, posebno s migracijama ljudi i širenjem poljoprivrede.
Svinje su među najranije pripitomljenim životinjama, zajedno sa psima, ovcama i govedima. Jedan od razloga za njihovu domestikaciju bio je njihov način hranidbe.
Svejedi su, mogu jesti gotovo sve, uključujući korijenje, ostatke hrane, voće, povrće..., što ih čini lakima za hranjenje čak i u uvjetima siromašnih resursa.
Uz to, brzo rastu i razmnožavaju se, a prosječno imaju od 8 do 16 prasadi po leglu, što je još jedan razlog zašto su postale važan izvor hrane. Ipak iznad svakog prosjeka je jedna krmača u Brazilu, koja je u januaru ove godine na svijet donijela čak 45 prašćića!
Inače, meso im je bogato i ukusno, a koristi se gotovo cijela životinja: meso, mast, koža, pa čak i crijeva za proizvodnju kobasica.
U rimsko doba su postale važan izvor hrane, posebno za vojsku i stanovništvo u gradovima, pa su proširili uzgoj po cijelom carstvu.
U Srednjem vijeku su bile ključne za prehranu Evrope. Mnoge su bile puštene da slobodno pasu po šumama, a praksa žirenja zadržala se sve do kasnijeg srednjeg vijeka.
Kolonizacijom su prenesene u Ameriku gdje su postale temelj farmi, a selekcijski uzgoj doveo je do razvoja današnjih pasmina, poput Landrasa i Jorkšira. Industrijski uzgoj postao je visoko razvijen i tehnološki sofisticiran, uz primjenu genetike i održivih metoda.
Osim navedenih, ostale ponajbolje mesne pasmine su: Velika bijela, Berkšir, Durok, Pietren, Tamworth, Mangulica...
Danas, uzgoj ovih životinja uključuje visoku tehnologiju i sofisticirane metode. Genetski odabir omogućava uzgoj grla koje brže rastu, imaju više mesa i manje masti, poznatih kao "lean meat".
Automatske hranilice, ventilacija, kontrola klime, pa čak i roboti za nadzor koriste se na velikim farmama. Senzori i umjetna inteligencija također se koriste za praćenje zdravlja svinja i otkrivanje bolesti.
Uz to, sve više se potiče ekološki i održivi uzgoj, u kojem ove inteligentne životinje žive u boljim uvjetima, bez antibiotika i s više prostora. Ekološke farme omogućuju im prirodnije ponašanje, poput kopanja i valjanja u blatu.
U nekim zemljama, poput Švedske, zakoni strogo štite dobrobit svinja, zabranjujući, na primjer, rezanje repova.
Kina prednjači u svjetskoj proizvodnji svinjetine, s više od 50% svjetskog udjela. U 2024. godini, Kina je proizvela 57,06 miliona tona svinjskog mesa, dok su Evropska unija i Sjedinjene Američke Države također značajni proizvođači, s 21,25, odnosno 12,61 miliona tona.
Ostale zemlje poput Brazila, Rusije i Vijetnama također imaju veliki udio u globalnoj proizvodnji svinjskog mesa.
Najčešći proizvod od svinjskog mesa je šunka čija je globalna tržišna vrijednost procijenjena na 35 milijardi USD u 2024. godini, s očekivanim rastom do 2032. godine, podaci su Svjetske organizacije za poljoprivredu i hranu (FAO).
Prema istom izvoru, u Španiji, specijaliziranoj za izvoz šunke, najpoznatija je iberijska, koja je u 2020. godini ostvarila izvoz od preko 40.000 tona, s vrijednošću većom od 1,2 milijarde eura.
U Bosni i Hercegovini 2024. godine broj svinja bio je 441.714. To je smanjenje od 12% u odnosu na prethodnu godinu, kada je bilo 499.705 grla, podaci su Agencije za statistiku BiH.
Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, u Hrvatskoj je broj svinja u 2024. godini iznosio oko 852.500 grla. Istovremeno, godišnja proizvodnja pršuta iznosi oko 350.000 komada. Ova količina ne pokriva ni 50% domaćih potreba, što ukazuje na značajan potencijal za povećanje proizvodnje. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku Hrvatske, u 2023. proizvedeno je 61.728 tona kobasica i 4.714 tona šunke. Prema nekim procjenama, uskrsna potrošnja šunki i plećki iznosi između 1.500 i 1.700 tona, pri čemu domaći proizvodi dominiraju na tržištu.
U Srbiji, na dan 1. decembra 2024. godine broj svinja iznosio je 2.349.176 grla, što predstavlja porast od 9,7% u odnosu na isti datum prethodne godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku. Najveći broj svinja uzgaja se na području Vojvodine, koji čini 43,7% ukupnog broja svinja u zemlji.
Svinjogojstvo u Srbiji pokazuje oporavak, dok se u Hrvatskoj još uvijek suočava s padom broja svinja, dijelom zbog afričke svinjske kuge.
I još samo riječ dvije o crnoj slavonskoj svinji odnosno fajferici. Kao što je poznato riječ je o hrvatskoj autohtonoj pasmini svinja koja je nastala na imanju grofa Pfeiffera u Orlovnjaku kraj Osijeka.
Bila je na rubu izumiranja, no zahvaljujući svojim dobrim karakteristikama, poput mesa izvrsne kvalitete s visokim sadržajem unutarmišićne masti, dobrom sposobnošću vezanja vode te okusa, mnogi je se odlučuju na uzgoj ove pasmine.
Crna svinja "mijenja" traktor - ore njivu i iskorjenjuje korov
Svinjogojstvo je industrija koja je kroz historiju prošla mnoge faze, od jednostavnog uzgoja u neolitu do modernih tehnologija i održivih praksi. Danas je svinjetina jedan od najvažnijih izvora mesa u svijetu, s globalnim proizvodima i izvoznim tržištima koji igraju ključnu ulogu u prehrambenoj industriji.
Naslovna fotografija: Depositphotos/grafvision, Shutterstock/artistdesign.13
Tagovi
Autor