Pretraga tekstova
Otkupljivači i prerađivači mlijeka daju naloge domaćim proizvođačima da smanje isporučene količine za ovu godinu!
Evropska unija priprema uredbu kojom će reducirati proizvodnju mlijeka u zemljama članicama. Uredba će biti objavljena 9. septembra, a stupit će na snagu dva dana kasnije 11. septembra.
Mliječni sektor je u krizi u cijeloj EU. Nakon ukidanja kvota, tržište su preplavile ogromne količine mlijeka. Za iste je naknadno zatvorena ruska granica nakon Putinovog embarga na uvoz prehrambenih proizvoda iz EU.
Evropa na sve moguće načine pokušava stabilizirati tržište, sada ograničavanjem proizvedenih količina što za cilj ima stvoriti ravnotežu između ponude i potražnje. U ovom kontekstu treba promatrati i terenske informacije iz susjedne Hrvatske kako otkupljivači i prerađivači mlijeka u vlasništvu stranih tvrtki daju naloge domaćim proizvođačima da smanje isporučene količine za ovu godinu.
Farmeri iz drugih zemalja članica EU imaju manje razloga za brigu jer uz njih stoji država koja modelira pregovore između proizvođača i prerađivača. Tamošnji mediji su nedavno objavili vijest kako je postignut dogovora između malih proizvođača i Lactalisa o porastu otkupne cijene mlijeka za 7% u razdoblju do kraja ove godine.
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Tagovi
Proizvodnja mlijeka Smanjenje proizvodnje Rast cijena
Autor
Više [+]
Novinarstvom se bavi 16 godina, Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ako voliš sok od zove stavi ❤️ Recept za sok od zove (sirup) Sastojci: • 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni) • 2 l vode • 2 limuna (oprana, isečena na kolutove) • 1,5 kg šećera • 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g) ⸻ P... Više [+]
Ako voliš sok od zove stavi ❤️
Recept za sok od zove (sirup)
Sastojci:
• 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni)
• 2 l vode
• 2 limuna (oprana, isečena na kolutove)
• 1,5 kg šećera
• 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g)
⸻
Priprema:
1. Cvetove zove lagano operi pod mlazom vode (ili ih samo istresi da ne ubiješ aromu) i stavi u veću posudu.
2. Dodaj vruću prokuvanu vodu, kolutove limuna i limuntus.
3. Pokrij i ostavi da stoji 24 sata na hladnom mestu (ili frižideru).
4. Sutradan procedi kroz gazu ili gusto sito.
5. Dodaj šećer i mešaj dok se ne rastopi (možeš malo zagrejati ako se sporo rastapa).
6. Sipaj u sterilisane flaše i dobro zatvori.