Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konji
  • 21.11.2021. 13:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Novi Sad

Briga i njega o kopitima konja - da li je potkivanje neophodno?

Najgori oblik korištenja konja je na asfaltu, jer na taj način vrlo brzo potroši svoja kopita i proces dolazi do unutrašnjih anatomskih struktura na njemu, što dovodi do bolnosti i nastanka različitih komplikacija.

Foto: Norbert Odri
  • 366
  • 31
  • 0

Kopito je vrlo važno za zaštitu osjetljivog donjeg dijela nogu i prstiju konja. Ovaj posljednji anatomski dio prsta nosi cijelu težinu same životinje, ali i jahača. Za vrijeme brzog galopiranja kopita su izložena snazi udara od skoro pet tona, a u slučaju postizanja maksimalne brzine i mnogo više. Da bi ono moglo da ispuni svoju zahtijevnu funkciju, njegov oblik mora biti ispravan, a rog čvrst, fleksibilan i nelomljiv.

Na imanju Jelene Topić kopita konja su zdrava, a grla pravilno potkovana. Topićeva je počela da se bavi jahanjem u ranijem detinjstvu. Danas se može reći da se ovim plemenitim životinjama bavi već 30 godina, a ima svoj klub nadomak Novog Sada (susjedna Srbija, op.ur.)

"Konjički klub "Saint George", zvanično postoji od 1996. godine. U početku smo se skoro isključivo bavili sportom, preponskim i dresurnim jahanjem, poslije smo malo više akcenata stavili na kreativno jahanje, školu jahanja i obuku jahača", započinje priču Topićeva, koja ističe da svojim klijentima uslužno rade i obuku mladih grla, kao i socijlizaciju kako među konjima tako i između životinje i čovjeka.

Neophodna ljudska asistencija

Na pitanje kako se pravilno njeguju kopita i kakve veze sve to ima sa zdravstvenim stanjem životinje, kaže da je za početak neophodno poznavanje anatomije.

Kopito kao nokat konja sastoji se iz više slojeva

"Kopito predstavlja nokat konja, kao i kod ljudi, s tim što se sastoji iz više slojeva i deblja je rožina. Budući da stalno raste, potrebno je adekvatno skraćivanje ili oblikovanje te rožne tvorevine. Ona se stalno troši u zavisnosti od mogućnosti konja za kretanje, od same pasmine životinje i strukture nokta", objašnjava naša sagovornica i dodaje da je generalno potrebno, da ako je grlo potkovano da se na svakih pet do sedam sedmica potkovica skine, jer se kod potkovanog ne može prirodno trošiti u dodiru sa podlogom, pa je neophodna ljudska asistencija.

Najgori oblik korištenja konja jeste na asfaltu, jer na taj način vrlo brzo potroši svoja kopita i proces dolazi do unutrašnjih anatomskih struktura, što dovodi do bolnosti i nastanka različitih komplikacija.

Kako pripremiti kopito?

Ova vlasnica i ljubiteljica konja objašnjava da, kada se skida potkovica, očisti kopito, treba obratiti pažnja na žabicu, koja je najmekša struktura, najsklonija oštećenju, odnosno najosjetljivija. Zovu je još i srce kopita, jer pomaže vraćanje krvi iz nogu prema srcu. Nakon toga se skrati sam rožnati spoljni dio zida kopita ili se preoblikuje u zavisnosti od njegovog samog oblika.

Potkivanje je neophodno radi zaštite i prevencije komplikacija rožine

Još nam otkriva da je potkivač izuzetno značajan jer može korigirati nepravilnosti u samom rastu nokta ili čak u samom stavu noge. Naročito dok je grlo mlado, mogu se korigirati izvjesne nepravilnosti u položaju. Pošto su konji u uzgoju mnogo teži i veći, tako je samo potkivanje neophodno radi zaštite i prevencije određenih komplikacija na rožnoj tvorevini.

"Udarac potkovanim nogama definitivno lomi kost. Naši konji se isključivo potkivaju u prednje noge, zato što ih držimo na ispustu zajedno u krdima, gde bi jedni drugima mogli da nanesu ozbiljne povrede da su potkovane i zadnje noge", kaže vlasnica kluba i napominje da sportski konji treba da budu potkovani u sve četiri noge.


Tagovi

Nega kopita Jelena Topić Jahanje Rožina Konji Potkivanje


Autor

Norbert Odri

Više [+]

Student šeste godine veterinarske medicine, posvećen očuvanju zdravlja i dobrobiti životinja kao i kvaliteti i sigurnosti namirnica životinjskog podrijetla.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]