Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 15.11.2020. 18:00

Borba protiv ASK: Nakon brzih testova, istraživači najavili i cjepivo?

Afrička svinjska kuga širom svijeta drži stočare u neizvjesnost. Vijetnam najavljuje cjepivo iduće godine, a u nastavku saznajte što su sve istraživači do sada postigli u borbi protiv ovog virusa.

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 32
  • 1
  • 0

Afrička svinjska kuga (ASK) se i dalje širi, a neizvjesnost za uzgajivače se nastavlja. Međutim, kako piše agrarheute, dio isptivanja cjepiva protiv ovog virusa pokazalo je obećavajuće rezultate.

Riječ je o cjepivu iz Vijetnama, a njihov ministar poljoprivrede Nguyenu Xuanu Couongu smatra da bi ono moglo biti u prodaji od trećeg kvartala 2021. godine. Osim toga, istraživači iz ove zemlje koncentrirali su se na sekvenciranje gena virusa. Također su pojačana istraživanja u uzgoju, sa svinjama koje proizode antitijela. 

Ova se bolest tiče svinjogojstva diljem svijeta, a neprestano se izvještava o novim slučajevima zaraze. To utječe na uvoz, izvoz ali i cijene ove vrste mesa. Kako bi se održivo borili protiv virusa, znanstvenici rade punom brzinom, a prema njihovim rezultatima čini se i - uspješno.

Cjepivo stiže i iz Engleske?

Novo cjepivo protiv ASK donosi stopostotnu sigurnost, najavili su znanstvenici s engleskog Instituta Pirbright koji se bavi prevencijom i suzbijanjem virusnih bolesti u novoj studiji objavljenoj u časopisu Vaccines. Prema tome, prvi puta sve svinje imunizirane novim cjepivom preživljavaju inače smrtonosnu dozu ovog virusa te su stekle imunitet za preživljavanje ove infekcije, iako su razivle neke kliničke simptome.

Izvoz svinjetine ovisi o ASK u Njemačkoj - tko bi mogao nadoknaditi gubitak?

Još jedan uspjeh je i taj što se ono može koristiti za razlikovanje - jesu li životinje zaista zaražene ili su cijepljene. Na taj bi se način mogli stvoriti programi cijepljenja bez utjecaja na trgovinu.

Genetski test koji može otkriti virus i u svinjetini

Nedavno je islandski istraživački tim uspio razviti genetski test koji ne samo da otkriva ASK kod živih svinja, nego i u mesu. Američko Ministarstvo domovinske sigurnosti objavilo je kako je njihovo Ministarstvo znanosti i tehnologija te tvrrtka MatMaCrop uspješno završili njegovu procjenu.

Ovaj je tim procijenio koliko dobro prijenosni sustav za analizu nukleinske kiseline može otkriti ASK na terenu. Da bi to učinili, znanstvenici su prikupili uzorke tkiva zaraženih životinja. Potom su genskim testom otkrili virus u oralnoj tekućini, krvi, mesnom tkivu, koštanoj srži i slezeni.

Napredak može pomoći u otkrivanju u sirovoj uvezenoj robi iz zemalja pogeđenih virusom.

Na tragu rješenja Kina i SAD?

U Kini je tim znanstvenika prvi put uspio razviti učinkovito cjepivo protiv ASK koji bi u laboratorijskim uvjetima trebao imati pouzdan učinak.

Osim toga, provode se istraživanja i u SAD-u. Krajem 2019. godine znanstvenici iz Službe za poljoprivredna istraživanja (ARS) izvijestili su da eksperimentalno cjepivo u odgovarajuće visokoj dozi može stvoriti ono što je poznato kao sterilni imunitet protiv afričke svinjske kuge. To bi značilo da cijepljena životinja nakon imunizacije u potpunosti eliminira sve viruse ASK. Tada nije zaražena niti ga prenosi.

Kukuruz im propada na poljima - zbog afričke svinjske kuge ne mogu u berbu

Unatoč tom razvoju događaja, Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Država upozorava na preveliku euforiju: učinkovito i izvedivo cjepivo još uvijek treba daljnja ispitivanja i to bi se moglo nastaviti.

Kako bi što prije unaprijedili ovo neophodno istraživanje, znanstvenici širom svijeta rade na strukturi genoma virusa ASK. Nedavno su istraživači iz Poljske i Velike Britanije uspjeli mapirati ekspresiju gena kroz njegov genom. Na taj su način saznali redoslijed aktivacije i otkrili 30 novih gena.

Brzi test s više od 95% točnosti

Kineski su znanstvenici prethodno uspjeli dekodirati trodimenzionalnu strukturu ovog virusa. Kako izvještava Kineska akademija znanosti (CAS), ovo je stvorilo solidnu osnovu za razvoj učinkovitih i sigurnih cjepiva protiv smrtonosne bolesti životinja.

ASK ne jenjava: pojavila se u Južnoj Koreji i Kini, a i dalje se širi Njemačkom

Kako bi se spriječilo širenje, potrebna je pouzdana dijagnostika. Ovdje može pomoći novi brzi test iz SAD-a, koji ga je u stanju pouzdano identificirati, a to su dokazala i klinička ispitivanja.

Budući da treba samo nekoliko kapi krvi i nekoliko kapi vode, test se jednostavno može koristiti u staji i dati rezultat u roku od 20 minuta, rekli su istraživači. Trenutno je jedini jeftini brzi test na tržištu koji postiže točnost veću od 95%.


Tagovi

ASK Cjepivo Virus Svinje Testovi Istraživanje Afrička svinjska kuga


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !