Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Zob

Sinonim: - | Engleski naziv: Oats | Latinski naziv: Avena sativa L.

Zob

Zob je ranije korištena za proizvodnju hljeba, ali s porastom standarda koristi se za proizvodnju prehrambenih proizvoda (zobene pahuljice, brašno, krupica, ljuskice itd.). Kvalitet zrna i skromni zahtjevi u uzgoju daju joj posebnu važnost. U odnosu na druge žitarice zrno zobi sadrži i do tri puta više masti, a bjelančevine su znatno probavljivije.

U ishrani stoke koristi se slama kao krma jer je znatno kvalitetnija od slame ostalih žitarica. Za ishranu stoke koristi se i u zelenom stanju i u smjesi s leguminozama. Proizvode se uglavnom jare forme zobi ali postoje i ozime sorte.

Morfološka i biološka svojstva zobi

Korijen se sastoji od primarnog (tri korjenčića) i sekundarnog korijenovog sistema, koji je jako dobro razvijen, prodire duboko u tlo (do 2 m) i ima veliku sposobnost usvajanja hraniva. Stabljika je šuplja, visoka 60–120 cm, sastvljena od 5–6 nodija. List zobi sastoji se od lisnog rukavca i lisne plojke, na čijem se prijelazu nalazi jako razvijena opna (ligula), prema čemu se zob lahko razlikuje od ostalih žitarica. Razvija metlicu koja se sastoji od glavne grane od koje se odvajaju postrane grane i grančice, na čijim se krajevima razvijaju klasići. Zob je samooplodna. Masa 1 000 zrna iznosi oko 20–25 g, a hektolitarska težina oko 45–50 kilograma. Vegetacija ozime zobi traje oko 3-4 mjeseca.

Agroekološki uvjeti za uzgoj zobi

Temperatura

Biološki minimum za klijanje je na samo 1-2 °C, a kako se biljka razvija, povećavaju se i zahtjevi za toplinom. Optimalna temperatura za klijanje zobi iznosi 20–25 °C. Može izdržati proljetne mrazeve do -4 °C.

Voda

Zob u usporedbi s ostalim žitaricama vodu treba tokom cijelog vegetacijskog ciklusa. U uvjetima suše zob jako podbacuje u prinosu, ali zato dobro podnosi vlažnija tla i višak vode.

Tlo

Vrlo dobro razvijen korijenov sistem ima veliku sposobnost usvajanja hraniva, stoga dobre rezultate daje i na siromašnim tlima i kiselim tlima s nižim sadržajem pH 4-5.

Agrotehnika za proizvodnju zobi

Plodored

U plodoredu dolazi obično na posljednje mjesto. Dobri su predusjevi rane okopavine (krompir), višegodišnje legumonoze, zrnate mahunarke, uljana repica. Sama zob vrlo je loš predusjev za sva strna žita jer jako iscrpljuje tlo.

Obrada tla

Vrijeme obrade, način i dubina obrade i broj operacija ovisit će o pretkulturi i stanju tla. Obaviti oranje 2-3 sedmice prije sjetve. Nakon ranih pretkultura obično se obavljaju dva oranja, pliće nakon žetve pretkulture i dublje, osnovno, 2-3 sedmice prije sjetve (do 25 cm) uz zaoravanje mineralnih gnojiva predviđenih za osnovnu gnojidbu. Dopunskom pripremom tla (tanjurača, drljača, sjetvospremač rotodrljača) treba stvoriti usitnjeni površinski sjetveni sloj mrvičaste strukture do dubine sjetve.

Gnojidba

Za prosječno plodna tla uz ostvarenje prinosa od 4 t/ha može se preporučiti gnojidba sa 100 kg/ha azota, 90-100 kg/ha fosfora i 90-100 kg/ha kalija. U osnovnoj obradi tla zaorati fosforna i kalijeva gnojiva izbalansiranih sadržaja ta dva hraniva (NPK 8:26:26 ili sl.). Pred sjetvu gnojiti startnim gnojivom (NPK 15:15:15; 18:18:18) i jedna prihrana isključivo azotnim gnojivima (KAN) u vrijeme busanja.

Sjetva zobi

Zob treba sijati što ranije - treća dekada septembra. Sjetva se obavlja žitnim sijačicama na razmak redova 8-12 cm. Sije se na sklop od 500-550 klijavih sjemenki/m2, što odgovara 120-160 kg/ha sjemena.

Žetva zobi

Budući da zob neravnomjerno sazrijeva, početak žetve teže je odrediti. Žetvu bi trebalo početi kada vršni dio metlice dosegne punu zrelost, svakako prije početka osipanja zrna iz vršnih klasića. Prosječni prinosi zobi iznose 3-4 t/ha, a mogu biti i znatno veći.

Izvor:

  • Prof. dr. sc. M. Gagro; Ratarstvo obiteljskog gospodarstva – Žitarice i zrnate mahunarke; 1997.

Zob jara

Engleski naziv: Spring oats | Latinski naziv: Avena sativa L.

Zob jara

Zob jara sije se u prvoj polovici ožujka u nešto vlažnije tlo, do 3 cm dubine. Osnovna obrada i gnojidba za jare kulture, isto kao i za ozime trebala se obaviti u jesen, kako bi tlo preko zime promrzlo i bilo bolje strukture za pripremu u proljeće. Uz jesensko oranje treba obaviti osnovnu gnojidbu i gnojiva zaorati. U ovoj je gnojidbi najbolje unijeti dvije trećine fosfora i kalija i malo azota i to kroz 300-400 kg/ha NPK 8-26-26  ili NPK 10-30-20 i zaorati. U vegetaciji se prihranjuje uglavnom azotom jer su stabljike vrlo nježne i osjetljive na polijeganje.

Zob ozima

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter oats | Latinski naziv: Avena sativa L.

Zob ozima

Zob ozima najčešće propada na -10 °C. Vegetacija ozime zobi traje oko 9 mjeseci. Sije se drugom polovicom septembra na 8 – 10 cm razmaka između redova i na dubinu 3 - 4 cm. Obrada tla za ozimu zob (također i za jaru zob) obavlja se prema sistemu obrade tla za ozimine, ovisi svakako o pretkulturi, a pripremi se pristupa ranije nego za pšenicu jer se i sije ranije. Osnovnu obradu tla obaviti 2 - 3 sedmice prije sjetve (ovisno o vremenu i pretkulturi) na dubinu oko 15 cm (ako je tlo teško i na njemu leži voda podrivati ga). Predsjetveno, u ekopoljoprivredi, trebamo ići dva puta drljačom ili sjetvospremačem (razmak između dvaju prohoda treba biti desetak dana). Žetva ozime zobi obavlja se prije žetve pšenice.

Izvor:

  • Prof. dr. sc. M. Gagro; Ratarstvo obiteljskog gospodarstva – Žitarice i zrnate mahunarke; 1997.
  • Prof.dr.sc. Mladen Jurišić; AGRO-BASE CD

Zob @ KLUB

Zova ucvetala već. Do sada sam je brala sredinom maja... 🤔

+2

NAJTEŽI BOŠKARIN U HRVATSKOJ ZOVE SE MAROŽIN I TEŽI 1340 KILOGRAMA Općina Kanfanar i ove godine nastavlja tradiciju poticanja uzgoja i očuvanja istarskog vola, kastrata istarskog goveda, kao zaštićene i ugrožene pasmine životinja. „Jakovlja je više od obične manifestacije. Ono je srce našeg identite...

+4

Ako voliš sok od zove stavi ❤️ Recept za sok od zove (sirup) Sastojci: • 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni) • 2 l vode • 2 limuna (oprana, isečena na kolutove) • 1,5 kg šećera • 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g) ⸻ Priprema: 1. Cvetove zove lagano operi pod mlazom vode (ili i...

+4

Pozdrav od kompanije KITE DOO sa “AGROBIZNIS” sajma u Sremskoj Mitrovici, koji se održava danas, 14. juna 2025. na prostoru Gradskog parka i šetališne zone u Sremskoj Mitrovici. Na otvorenom izložbenom prostoru kompanije KITE DOO Novi Sad su stacionarno prikazane mašine najpopularnijeg proizvođača p...

+9

"Vlaška magija" u Nišu u objektima: Restoran "Amerikanac" ,Kovanlučka 10 Restoran "Vidin kapija",Bulevar Nikole Tesle 1 Restoran " Orač ",Knjaževačka 3 Kafana "Meze",Koste Stamenkovića 3 Trgovinska radnja LEDENO ĆOŠE,Trg Pavla Stojkovića 17(do pekara Anton i Stanković) Gyros Fani,Bulevar Dr Zorana...

Proizvodnja krompira više nije jednostavna - moglo se čuti juče na obeležavanju Svetskog dana krompira u Guči koju su organizovali Centar za krompir iz Guče i Ekološko društvo "Dragačevo". Dobar semenski materijal preduslov je dobre sezone, ali jedan od problema je i navodnjavanje u planinskom podru...

Do danas sam živio u zabludi da je raštika (ili rašćika) tipična za naše krajeve, kad je ovdje u Keniji vidim već na trećem lokalitetu. Kelj raštan na svahiliju se zove sukuma wiki. Doslovan prijevod tog izraza bio bi “poguraj tjedan”, jer se raštika često koristi u svakodnevnoj prehrani siromašnih...

Dani vina u perivoju dvorca Erdödy Dani vina održani su od 27. do 29. 9. 2024. u perivoju dvorca Erdödy u Jastrebarskom U vinskom ekološkom paviljonu tvrtke Altera predstavilo se šesnaest vinarija: Josip Braje, Robert Braje, Griffin Ivančić, Željko Gregorić, Jagunić, Kolarić Coletti, Podrum Mladina,...

+2

U toku panel United colors of #voće i #povrće na konferenciji #AgroRocks - prof. dr Zoran Keserović je govorio o rejonazaciji i kako sve više zaživljava u Srbiji

+2

Državna ergela lipicanaca 🐎 Na Ivandvoru je smješteno matično stado kobila s podmlatkom koji se tu odgaja i othranjuje do svoje treće godine. Radom i brigom radnika Ergele na vlastitim poljoprivrednim površinama, sačinjenih od 310 ha livada i oranica, proizvodi se sijeno, slama, zob i druge poljopr...

+3

Lovstvo u razvoju Osječko-baranjske županije Hrvatski lovački savez i Lovački savez Osječko-baranjske županije održali su 25. 04. 2025. u sklopu 20. izdanja Sajma SALORI panel raspravu na temu „Percepcija lovaca u hrvatskoj javnosti“ kako bi pridonjeli razumijevanju uloge lovaca u brizi o prirodi i...

17 Zagreb VINOcom Međunarodni festival vina i kulinarike. 17 Zagreb VINOcom održat će se od 28. 11. do 1. 12. 2024. u hotelu Esplanade Na festivalu na kojem nastupa 240 izlagača, bit će raznovrsna i vrlo atraktivna ponuda.Moći će kušati domaća i strana vina i razgovarati s vinarima. Održat će i broj...

+4