Pretraga baze sortne liste
Sinonim: - | Engleski naziv: Oats | Latinski naziv: Avena sativa L.
Zob je ranije korištena za proizvodnju hljeba, ali s porastom standarda koristi se za proizvodnju prehrambenih proizvoda (zobene pahuljice, brašno, krupica, ljuskice itd.). Kvalitet zrna i skromni zahtjevi u uzgoju daju joj posebnu važnost. U odnosu na druge žitarice zrno zobi sadrži i do tri puta više masti, a bjelančevine su znatno probavljivije.
U ishrani stoke koristi se slama kao krma jer je znatno kvalitetnija od slame ostalih žitarica. Za ishranu stoke koristi se i u zelenom stanju i u smjesi s leguminozama. Proizvode se uglavnom jare forme zobi ali postoje i ozime sorte.
Korijen se sastoji od primarnog (tri korjenčića) i sekundarnog korijenovog sistema, koji je jako dobro razvijen, prodire duboko u tlo (do 2 m) i ima veliku sposobnost usvajanja hraniva. Stabljika je šuplja, visoka 60–120 cm, sastvljena od 5–6 nodija. List zobi sastoji se od lisnog rukavca i lisne plojke, na čijem se prijelazu nalazi jako razvijena opna (ligula), prema čemu se zob lahko razlikuje od ostalih žitarica. Razvija metlicu koja se sastoji od glavne grane od koje se odvajaju postrane grane i grančice, na čijim se krajevima razvijaju klasići. Zob je samooplodna. Masa 1 000 zrna iznosi oko 20–25 g, a hektolitarska težina oko 45–50 kilograma. Vegetacija ozime zobi traje oko 3-4 mjeseca.
Biološki minimum za klijanje je na samo 1-2 °C, a kako se biljka razvija, povećavaju se i zahtjevi za toplinom. Optimalna temperatura za klijanje zobi iznosi 20–25 °C. Može izdržati proljetne mrazeve do -4 °C.
Zob u usporedbi s ostalim žitaricama vodu treba tokom cijelog vegetacijskog ciklusa. U uvjetima suše zob jako podbacuje u prinosu, ali zato dobro podnosi vlažnija tla i višak vode.
Vrlo dobro razvijen korijenov sistem ima veliku sposobnost usvajanja hraniva, stoga dobre rezultate daje i na siromašnim tlima i kiselim tlima s nižim sadržajem pH 4-5.
U plodoredu dolazi obično na posljednje mjesto. Dobri su predusjevi rane okopavine (krompir), višegodišnje legumonoze, zrnate mahunarke, uljana repica. Sama zob vrlo je loš predusjev za sva strna žita jer jako iscrpljuje tlo.
Vrijeme obrade, način i dubina obrade i broj operacija ovisit će o pretkulturi i stanju tla. Obaviti oranje 2-3 sedmice prije sjetve. Nakon ranih pretkultura obično se obavljaju dva oranja, pliće nakon žetve pretkulture i dublje, osnovno, 2-3 sedmice prije sjetve (do 25 cm) uz zaoravanje mineralnih gnojiva predviđenih za osnovnu gnojidbu. Dopunskom pripremom tla (tanjurača, drljača, sjetvospremač rotodrljača) treba stvoriti usitnjeni površinski sjetveni sloj mrvičaste strukture do dubine sjetve.
Za prosječno plodna tla uz ostvarenje prinosa od 4 t/ha može se preporučiti gnojidba sa 100 kg/ha azota, 90-100 kg/ha fosfora i 90-100 kg/ha kalija. U osnovnoj obradi tla zaorati fosforna i kalijeva gnojiva izbalansiranih sadržaja ta dva hraniva (NPK 8:26:26 ili sl.). Pred sjetvu gnojiti startnim gnojivom (NPK 15:15:15; 18:18:18) i jedna prihrana isključivo azotnim gnojivima (KAN) u vrijeme busanja.
Zob treba sijati što ranije - treća dekada septembra. Sjetva se obavlja žitnim sijačicama na razmak redova 8-12 cm. Sije se na sklop od 500-550 klijavih sjemenki/m2, što odgovara 120-160 kg/ha sjemena.
Budući da zob neravnomjerno sazrijeva, početak žetve teže je odrediti. Žetvu bi trebalo početi kada vršni dio metlice dosegne punu zrelost, svakako prije početka osipanja zrna iz vršnih klasića. Prosječni prinosi zobi iznose 3-4 t/ha, a mogu biti i znatno veći.
Izvor:
Engleski naziv: Spring oats | Latinski naziv: Avena sativa L.
Zob jara sije se u prvoj polovici ožujka u nešto vlažnije tlo, do 3 cm dubine. Osnovna obrada i gnojidba za jare kulture, isto kao i za ozime trebala se obaviti u jesen, kako bi tlo preko zime promrzlo i bilo bolje strukture za pripremu u proljeće. Uz jesensko oranje treba obaviti osnovnu gnojidbu i gnojiva zaorati. U ovoj je gnojidbi najbolje unijeti dvije trećine fosfora i kalija i malo azota i to kroz 300-400 kg/ha NPK 8-26-26 ili NPK 10-30-20 i zaorati. U vegetaciji se prihranjuje uglavnom azotom jer su stabljike vrlo nježne i osjetljive na polijeganje.
Sinonim: - | Engleski naziv: Winter oats | Latinski naziv: Avena sativa L.
Zob ozima najčešće propada na -10 °C. Vegetacija ozime zobi traje oko 9 mjeseci. Sije se drugom polovicom septembra na 8 – 10 cm razmaka između redova i na dubinu 3 - 4 cm. Obrada tla za ozimu zob (također i za jaru zob) obavlja se prema sistemu obrade tla za ozimine, ovisi svakako o pretkulturi, a pripremi se pristupa ranije nego za pšenicu jer se i sije ranije. Osnovnu obradu tla obaviti 2 - 3 sedmice prije sjetve (ovisno o vremenu i pretkulturi) na dubinu oko 15 cm (ako je tlo teško i na njemu leži voda podrivati ga). Predsjetveno, u ekopoljoprivredi, trebamo ići dva puta drljačom ili sjetvospremačem (razmak između dvaju prohoda treba biti desetak dana). Žetva ozime zobi obavlja se prije žetve pšenice.
Izvor:
Jedan od najdražih mi mirisa jeseni. #Zorica Foto: Josip Jelavić
U Kneževim Vinogradima kod našeg vjernog partnera održali smo prezentaciju o svim mogućnostima Precizne poljoprivrede kroz naš Agro Premium FarmSight paket: ✅Pametna analiza tla - Agricon ✅Snimanje dronom tijekom vegetacije ✅Agronomske preporuke i podrška Zajedno sa ratarima i tehnolozima iz Bara...
Vrijeme je uzorkovanja tla. Uz nas i našeg partnera Agricon GmbH uštedite i do 50 €/ha sa varijabilnom aplikacijom gnojiva. 📈 1. Skeniranje zemljišta - uz pomoć specijalnog elektromagnetskog senzora (EC skener) skeniraju se mehaničke osobine tla, odnosno elektroprodljivost na dubini 0 do 1,5 m. Na...
Kako vi zovete ovo: woow 😍 Kako mi zovemo ovo: Titan 18 😬💪 Više o Titanu možete pronaći na linku: https://shorturl.at/NP236
Pošto sam uspela da oživim zovu i smokvu iz reznice, htela sam da probam to i sa kruškom... 😀 Korenčića nema, al je zato ucvetala...
Zova ucvetala već. Do sada sam je brala sredinom maja... 🤔
Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) je u saradnji sa Srpskim društvom za testiranje i ocenjivanje meda organizovao Prvo nacionalno ocenjivanje meda. Prvo mesto osvojio je pčelar Saša Jovanović iz Despotovca za bagremov med, drugonagrađeni je cvetni med (od gloga), pčelara Gorana Miljkovića i...
Direktan pozdrav od kompanije KITE DOO sa 13. SAJMA POLJOPRIVREDE U ŠAPCU, koji se održava danas i sutra, 10. i 11. marta 2023. na otvorenom i zatvorenom prostoru Hale “Zorka Šabac“. Na izložbenom prostoru kompanije KITE DOO Novi Sad su stacionarno prikazane mašine najpopularnijeg proizvođača poljop...
Ajdamak, kočenje, kočanjike ili kočanjke, šepurina, čokanjice, okominje... A kako vi zovete okrunjeni klip kukuruza? U mom selu se kočanjikama zalagala vatra, uz pomoć kanapa i dva klipa bi se povlačila linija setve povrća, ali bi kočanjka bila zgodna da se njome dodatno učvrste ukrštene zadnje noge...
Jelena Sajić
prije 2 godine
A kod nas kočanke.. Koliko različitih naziva :) A kod nas kočanke.. Koliko različitih naziva :)
Okrugli stol će se održati u sklopu Osječkog proljetnog sajma u novootvorenom Gospodarskom centru: Lokacija Gospodarski centar OBŽ, Gospodarska zona 10 Pozivamo Vas da nam se pridružite i poslušate rezultate naših istraživanja.
Sjetveni monitoring - ozimih kultura 🌱 Ovisno o vremenu sjetve pšenice, ječma ili zobi, većina ih se trenutno nalazi u fazi busanja. Fazi pogodnoj za monitoring a najučinkovitija metoda je snimkama iz zraka. 🛰 Sklop bilja, klijavost zrna (broj zrna u m²), prisutnost bolesti i štetnika, učinkovitost...