Pretraga baze sortne liste
Sinonim: - | Engleski naziv: Rice | Latinski naziv: Oryza sativa L.
Riža se, kao pšenica i raž, prvenstveno upotrebljava za prehranu ljudi jer je lako probavljiva, blago djeluje na probavni trakt i ne izaziva poteškoće u probavi. Rižu u trgovinama možemo dobiti kao integralnu tamnu ili rafiniranu bijelu. Iako smeđa sadrži više vlakana, vitamina E, fosfora i kalcija, i bijela je riža dobar izvor vitamina B, željeza, fosfora i magnezija. Zrno sadrži oko 60 – 70% ugljikohidrata, oko 6 – 8% bjelančevina, oko 2% masti, oko 10% celuloze i oko 6% mineralnih tvari.
Riža se može uspješno uzgajati i do 1 500 m nadmorske visine, pod uvjetom da ima dovoljno vode za navodnjavanje. Od njezinog zrna proizvodi se škrob, puder, alkohol, ulje, margarin, vitamini, različiti hemijski i farmaceutski proizvodi. Slama riže koristi se kao stelja, ali ima veliku vrijednost i u proizvodnji finog papira, za proizvodnju šešira, torbica, obuće i namještaja.
Korijen je žiličast i prilagođen životu u vodi. Sekundarni korijenov sistem razvija se iz čvora busanja. Većina korijenja razvija se u plićem dijelu tla oko 15 cm dubine. Stabljika je građena od nodija i inetrnodija, u donjem je dijelu šuplja i može narasti u visinu od 50 – 150 cm. List se sastoji od rukavca koji raste znatno duže nego kod drugih žitarica i plojke. Cvjetovi su oblikovani u metlicu. Plod je zrno. Ljuska riže je teško probavljiva. Masa 1 000 zrna iznosi oko 30 g, a hektolitarska težina se kreće oko 50 kg. Dužina vegetacije kreće se od 3 do 5 mjeseci.
Riža može uspijevati u područjima gdje u toku vegetacije srednja dnevna temperatura ne pada ispod 20 °C. Počinje klijati kada se temperatura podigne iznad 10 °C, klije na 30 °C, a ne podnosi temperature ispod 0 °C. Povoljne temperature za rast i razvoj kreću se u granicama od 25 – 35 °C.
Riža je biljka kratkog dana i najbolje uspijeva u uvjetima s 12 sati dnevnog osvjetljenja. Najbolje uspijeva u uvjetima s većim brojem sunčanih dana.
Voda
Može uspijevati samo uz navodnjavanje jer od nicanja do pred žetvu mora biti osigurana određena razina vode. Brdska riža (Oryza montana) uspijeva bez navodnjavanja u krajevima s preko 1 000 mm oborina tokom godine. Voda mora biti čista, ne hladnija od 12 °C i s ne više od 1,8% koncentracije soli. Najbolja je voda iz rijeka, ali se koristi i voda iz jezera i bunara. Potrebna količina vode kreće se oko 20 000 – 30 000 m3/ha.
Može uspijevati na različitim vrstama tala, ali će dobre prinose dati na dobrim plodnim tlima, povoljnih fiziklanih i hemijskih karakteristika. Za rižu su dobra aluvijalna i deluvijalna tla. Tla se najčešće nalaze u blizini rijeka, što omogućava bolje i jeftinije navodnjavanje. Tlo za rižu ne smije biti jače propusno za vodu i mora biti dovoljno ravno, bez nagiba.
Riža se može uzgajati u monokulturi ali i u plodoredu. S rižom bi se trebale izmjenjivati pretkulture koje mogu uspijevati iza riže i popravljati plodnost tla. Dobre pretkulture su lucerka, djetelinsko-travne smjese, livadna tla, okopavine, neke povrtne kulture i zrnaste mahunarke.
Ako riži prethode rane pretkulture, tada se, odmah nakon skidanja tih pretkultura pliće ore (na 20 cm dubine). U ljetnom periodu vrši se ljetno oranje, na oko 20 cm dubine i u početku jeseni duboko jesenje oranje (na 30 – 35 cm dubine). Iza kasnijih pretkultura moguće je sprovesti pliće oranje i duboko jesenje oranje, a iza kasnih pretkultura duboko jesenje oranje. U proljeće treba izvršiti pripremu tla za sjetvu tanjuranjem i sjetvospremačem ili, ako je tlo u dobrom stanju, samo sjetvospremačem.
U gnojidbi riže najviše se koriste mineralna gnojiva, prvenstveno kompleksna gnojiva s povoljnim odnosom azota, fosfora i kalija. Za ostvarenje visokih prinosa (preko 5 000 kg/ha) treba gnojidbom dati oko 130 kg/ha azota, 100 – 120 kg/ha fosfora i oko 100 kg/ha kalija. Zbog specifičnih uvjeta (navodnjavanje) u kojima se uzgaja riža, svu količinu fosfornih i kalijevih gnojiva i polovicu azotnih gnojiva, treba dati pred pripremu tla za sjetvu, a ostatak azotnih gnojiva daje se u prihrani.
Navodnjavanje je najvažnija i najskuplja mjera njege. Kod sjete u vodu razina vode iznosi 3 – 5 cm. U vrijeme busanja dovoljan je isti sloj vode. U vlatanju, sloj vode povećava se na oko 15 cm, a u metličanju oko 15 – 20 cm. Prihranjivanje se može obaviti u fazi busanja, pa se u to vrijeme voda ispusti na nekoliko dana, a nakon toga ponovno pušta. U punoj zriobi, 7 – 10 dana prije žetve, tlo se suši i time se omogućava žetva.
Preporučuje se prije sjetve sjeme izložiti suncu i provjetriti ga. Vrijeme sjetve ovisi o tome u kojem se području uzgaja. Riža se može sijati ručno u vodu, ili sijačicom u normalno priređeno tlo i proizvodnjom presadnica i njihovim presađivanjem.
Za ručnu sjetvu u vodu, sjeme riže treba prvo močiti najmanje šest sati, kako bi sjeme upilo vodu i odmah potonulo. Prije sjetve voda se zamuti, pa se tek onda sije. Razina vode iznosi 3 – 5 cm. Za ručnu sjetvu treba oko 180 kg/ha sjemena.
Sjetva sijačicom može se izvesti 15 dana ranije nego ručna sjetva. Razmak između redova iznosi oko 15 cm, a gustoća sklopa oko 600 klijavih zrna na 1 m2. Dubina sjetve iznosi 1 do 2 cm, a potrebno je oko 160 kg/ha sjemena.
Za presađivanje je potrebno proizvesti presadnice. Za 500 m2 klijališta potrebno je oko 40 kg sjemena, što je dovoljno za proizvodnju presadnica za 1 ha. Na stalno mjesto presadnice se presađuju kada izrastu iznad visine od 12 cm. Sade se u redove na međuredni razmak oko 20 cm, a razmak u redu oko 10 cm, zajedno po 3 – 4 biljčice.
Riža se žanje u punoj zriobi. Raniji sortiment dozrijeva u početku septembra, a kasniji u drugoj polovici septembra. Kada se tlo dovoljno prosuši, nakon ispuštanja vode, obavlja se žetva ručno ili kombajnima. Ako zrno ima više od 14% vode, treba ga sušiti. Riža može dati vrlo visoke prinose, čak više od 10 000 kg/ha.
Izvor:
ukupno: 2, aktivno: 0, neaktivno: 2
MARATELLI
SAN DOMENICO
U Gornjem Milanovcu pokrenut je postupak o zaštiti planine Rudnik kao predelu izuzetnih odlika. Zavod za zaštitu prirode Srbije, izvršio je vrednovanje planine Rudnik, tako da je dostavljanjem studije Ministarstvu životne sredine pokrenut postupak zaštite ovog područja, ukupne površine 10.017,74 hek...
Svetska zdravstvena organizacija i Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) objavile su izveštaj u kom su rangirane najčešće virusne bolesti koje se prenose hranom. Ovaj izveštaj je zasnovan na mikrobiološkoj proceni rizika, a rezultati pokazuju da je norovirus glavni uzrok bolesti koje se pre...
Ako ste mislili da je ovo obična voda, varate se! Ovo je sok od matičnjaka koji ima snažno antivirusno dejstvo, smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti, sanira grčeve u stomaku, reguliše probavu i koristi se protiv nesanice. Da li želite recept za ovaj ukusan napitak?
Jovana Cvetković
prije 2 godine
500gr šećera, 3dl vode, 300 listova matičnjaka i malo limuntusa Šećer se prelije vodom i ostavi da ključa deset minuta. Dodaju se listovi matičnjaka Više [+] i sve to se kuva na tihoj vatri petnaestak minuta. Potom se procedi, dobro promeša i ostavi da se hladi, a onda sipa u flaše.
Povodom nedavnog napada svinje na ženu u Aleksincu, veterinar Mirko Raketić napominje da svinje generalno nisu agresivne životinje ali da u određenim periodima svoga proizvodnog ciklusa znaju da budu agresivne i tada mora da se vodi računa dok se oko njih radi. "Svinje, odnosno krmače su najagresivn...
Pouzdan oslonac u proizvodnji šećerne repe - SMART PEPETA KWS. Prednosti: ✔️ Visoka tolerantnost na Rizomaniju ✔️ Vrlo visoko tolerantna na Cercosporu ✔️ Veoma dobra tolerantnost u ekstremnim i sušnim uslovima ✔️ Pogodna za srednje i kasne rokove ubiranja Više informacija o KWS sortama šećerne repe...
Večita dilema - da li osigurati useve i zasade - i ove godine muči čačanske poljoprivredne proizvođače. Voćari u čačanskom kraju i ove sezone brinu da rano ucvetalu kajsiju ne obere mraz. Osiguranje im je veliki trošak, a od sklapanja ugovora odvraćaju ih, kako kažu, i nepovoljni uslovi osiguravajuć...
Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da su na graničnom prelazu Horgoš postavljene dezobarijere i punktovi za dezinfekciju vozila u cilju sprečavanja unošenja bolesti slinavke i šapa u Srbiju. U saopštenju je navedeno da je Ministarstvo preduzelo pojačane mere biosigurnosti s obzirom na lošu epiz...
Milan Milaković apsolutni pobednik 42. stočarske izložbe u Lajkovcu Apsolutna šampionka 42. regionalne izložbe priplodnih goveda simentalske rase u Lajkovcu je grlo Jagoda, vlasništvo Milana Milakovića iz Mratišića. Jagoda je u prvoj laktaciji za 305 dana dala 6001 litar mleka sa prosečno 4,12 proce...
U Srbiji se duvan gaji na približno 6.000 hektara, dok na teritoriji Beograda nema aktivnih zasada, izjavila je savetnica ministra poljoprivrede Milica Janković prilikom posete gazdinstvu u Kuzminu koje se ovim poslom bavi 25 godina. Ona je pohvalila proizvođače i dodala da ni jedna poljoprivredna k...
Odlični pošipi Todor u Zagrebu Gostovanje čarske vinarije Todor sa Korčule u Češkom domu u Zagrebu na tribini/promociji "Vrijeme je ZA..."potvrdilo je da vinogradari i vinari koji su svoje grožđe prodavali mogu i sami imati svoje odlično vino. Upravo to su napravili braća Jurica i Željko Tomić u 202...
Na jagode i pjenušac kod Tomca i Bajde Na Plešivici najjačoj hrvatskoj vinskoj regiji po proizvodnji pjenušaca, 25. i 26. 5. 2025. održan je Festival pjenušaca i jagoda. Na Plešivici, hrvatskoj Champagni, u zelenom raju, samo pola sata vožnje od Zagreba, uživalo se u jagodama i pjenušcu. Tih dana na...
U Bedenici festival ekoloških vina U Bedenici, mjestu kraj Svetoga Ivana Zeline, u petak i subotu 7. i 8. lipnja 2024. godine održat će se Eco-Wine Fest. Na festivalu će sudjelovati 20 izlagača iz Hrvatske, Austrije, Slovenije i Srbije. „ Mi smo naglasak odlučili staviti na ekološku proizvodnju grož...