Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Riža

Sinonim: - | Engleski naziv: Rice | Latinski naziv: Oryza sativa L.

Riža

Riža se, kao pšenica i raž, prvenstveno upotrebljava za prehranu ljudi jer je lako probavljiva, blago djeluje na probavni trakt i ne izaziva poteškoće u probavi. Rižu u trgovinama možemo dobiti kao integralnu tamnu ili rafiniranu bijelu. Iako smeđa sadrži više vlakana, vitamina E, fosfora i kalcija, i bijela je riža dobar izvor vitamina B, željeza, fosfora i magnezija. Zrno sadrži oko 60 – 70% ugljikohidrata, oko 6 – 8% bjelančevina, oko 2% masti, oko 10% celuloze i oko 6% mineralnih tvari.

Riža se može uspješno uzgajati i do 1 500 m nadmorske visine, pod uvjetom da ima dovoljno vode za navodnjavanje. Od njezinog zrna proizvodi se škrob, puder, alkohol, ulje, margarin, vitamini, različiti hemijski i farmaceutski proizvodi. Slama riže koristi se kao stelja, ali ima veliku vrijednost i u proizvodnji finog papira, za proizvodnju šešira, torbica, obuće i namještaja.

Morfološke i biološke osobine riže

Korijen je žiličast i prilagođen životu u vodi. Sekundarni korijenov sistem razvija se iz čvora busanja. Većina korijenja razvija se u plićem dijelu tla oko 15 cm dubine. Stabljika je građena od nodija i inetrnodija, u donjem je dijelu šuplja i može narasti u visinu od 50 – 150 cm. List se sastoji od rukavca koji raste znatno duže nego kod drugih žitarica i plojke. Cvjetovi su oblikovani u metlicu. Plod je zrno. Ljuska riže je teško probavljiva. Masa 1 000 zrna iznosi oko 30 g, a hektolitarska težina se kreće oko 50 kg. Dužina vegetacije kreće se od 3 do 5 mjeseci.

Agroekološki uvjeti potrebni za uzgoj riže

Temperatura

Riža može uspijevati u područjima gdje u toku vegetacije srednja dnevna temperatura ne pada ispod 20 °C. Počinje klijati kada se temperatura podigne iznad 10 °C, klije na 30 °C, a ne podnosi temperature ispod 0 °C. Povoljne temperature za rast i razvoj kreću se u granicama od 25 – 35 °C.

Svjetlo

Riža je biljka kratkog dana i najbolje uspijeva u uvjetima s 12 sati dnevnog osvjetljenja. Najbolje uspijeva u uvjetima s većim brojem sunčanih dana.

Voda

Može uspijevati samo uz navodnjavanje jer od nicanja do pred žetvu mora biti osigurana određena razina vode. Brdska riža (Oryza montana) uspijeva bez navodnjavanja u krajevima s preko 1 000 mm oborina tokom godine. Voda mora biti čista, ne hladnija od 12 °C i s ne više od 1,8% koncentracije soli. Najbolja je voda iz rijeka, ali se koristi i voda iz jezera i bunara. Potrebna količina vode kreće se oko 20 000 – 30 000 m3/ha.

Tlo

Može uspijevati na različitim vrstama tala, ali će dobre prinose dati na dobrim plodnim tlima, povoljnih fiziklanih i hemijskih karakteristika. Za rižu su dobra aluvijalna i deluvijalna tla. Tla se najčešće nalaze u blizini rijeka, što omogućava bolje i jeftinije navodnjavanje. Tlo za rižu ne smije biti jače propusno za vodu i mora biti dovoljno ravno, bez nagiba.

Agrotehnika za proizvodnju riže

Plodored

Riža se može uzgajati u monokulturi ali i u plodoredu. S rižom bi se trebale izmjenjivati pretkulture koje mogu uspijevati iza riže i popravljati plodnost tla. Dobre pretkulture su lucerka, djetelinsko-travne smjese, livadna tla, okopavine, neke povrtne kulture i zrnaste mahunarke.

Obrada tla

Ako riži prethode rane pretkulture, tada se, odmah nakon skidanja tih pretkultura pliće ore (na 20 cm dubine). U ljetnom periodu vrši se ljetno oranje, na oko 20 cm dubine i u početku jeseni duboko jesenje oranje (na 30 – 35 cm dubine). Iza kasnijih pretkultura moguće je sprovesti pliće oranje i duboko jesenje oranje, a iza kasnih pretkultura duboko jesenje oranje. U proljeće treba izvršiti pripremu tla za sjetvu tanjuranjem i sjetvospremačem ili, ako je tlo u dobrom stanju, samo sjetvospremačem.

Gnojidba

U gnojidbi riže najviše se koriste mineralna gnojiva, prvenstveno kompleksna gnojiva s povoljnim odnosom azota, fosfora i kalija. Za ostvarenje visokih prinosa (preko 5 000 kg/ha) treba gnojidbom dati oko 130 kg/ha azota, 100 – 120 kg/ha fosfora i oko 100 kg/ha kalija. Zbog specifičnih uvjeta (navodnjavanje) u kojima se uzgaja riža, svu količinu fosfornih i kalijevih gnojiva i polovicu azotnih gnojiva, treba dati pred pripremu tla za sjetvu, a ostatak azotnih gnojiva daje se u prihrani.

Njega usjeva

Navodnjavanje je najvažnija i najskuplja mjera njege. Kod sjete u vodu razina vode iznosi 3 – 5 cm. U vrijeme busanja dovoljan je isti sloj vode. U vlatanju, sloj vode povećava se na oko 15 cm, a u metličanju oko 15 – 20 cm. Prihranjivanje se može obaviti u fazi busanja, pa se u to vrijeme voda ispusti na nekoliko dana, a nakon toga ponovno pušta. U punoj zriobi, 7 – 10 dana prije žetve, tlo se suši i time se omogućava žetva.

Sjetva riže

Preporučuje se prije sjetve sjeme izložiti suncu i provjetriti ga. Vrijeme sjetve ovisi o tome u kojem se području uzgaja. Riža se može sijati ručno u vodu, ili sijačicom u normalno priređeno tlo i proizvodnjom presadnica i njihovim presađivanjem.

Za ručnu sjetvu u vodu, sjeme riže treba prvo močiti najmanje šest sati, kako bi sjeme upilo vodu i odmah potonulo. Prije sjetve voda se zamuti, pa se tek onda sije. Razina vode iznosi 3 – 5 cm. Za ručnu sjetvu treba oko 180 kg/ha sjemena.

Sjetva sijačicom može se izvesti 15 dana ranije nego ručna sjetva. Razmak između redova iznosi oko 15 cm, a  gustoća sklopa oko 600 klijavih zrna na 1 m2. Dubina sjetve iznosi 1 do 2 cm, a potrebno je oko 160 kg/ha sjemena.

Za presađivanje je potrebno proizvesti presadnice. Za 500 m2 klijališta potrebno je oko 40 kg sjemena, što je dovoljno za proizvodnju presadnica za 1 ha. Na stalno mjesto presadnice se presađuju kada izrastu iznad visine od 12 cm. Sade se u redove na međuredni razmak oko 20 cm, a razmak u redu oko 10 cm, zajedno po 3 – 4 biljčice.

Žetva riže

Riža se žanje u punoj zriobi. Raniji sortiment dozrijeva u početku septembra, a kasniji u drugoj polovici septembra. Kada se tlo dovoljno prosuši, nakon ispuštanja vode, obavlja se žetva ručno ili kombajnima. Ako zrno ima više od 14% vode, treba ga sušiti. Riža može dati vrlo visoke prinose, čak više od 10 000 kg/ha.

Izvor:

  • Prof. dr. sc. M. Gagro; Ratarstvo obiteljskog gospodarstva – Žitarice i zrnate mahunarke; 1997.

Riža - Sorte

ukupno: 2, aktivno: 0, neaktivno: 2

MARATELLI

SAN DOMENICO

Riža @ KLUB

Ekološko vinarstvo - vinarstvo budućnosti U Bedenici, mjestu blizu Svetog Ivana Zeline, otvoren je Eco-Wine Fest. Festival je okupio neke od najeminentnijih hrvatskih ekoloških vinara te vinarije iz Njemačke, Austrije, Slovenije i Srbije. „Bitno je da se pokaže da ekološko vinarstvo čini razliku, da...

+4

Sukob oko korišćenja vode u sušom pogođenom poljoprivrednom sektoru Španije rizikuje da naruši izvoz jagoda, jednog od najprepoznatljivijih španskih izvoznih proizvoda u evropskim supermarketima. Španska socijalistička ministarka za životnu sredinu Teresa Ribera rekla je da su neki poljoprivrednici...

Traminac iz Iloka šampion izložbe vina u Zelini Izborna berba prosušenih bobica traminca, godine berbe 2013. šampionsko je vino 56. izložbe vina kontinentalne Hrvatske. Za ocjenjivanje za 56. Izložbu vina kontinentalne Hrvatske, koja će biti 14. lipnja u Svetom Ivanu Zelini, pristiglo je 273 uzoraka...

"Bolje da nismo uveli prelevman od 30 dinara na kačkavalj nego što smo uveli. Rizikujete da budemo kažnjeni od EU. Šta će se desiti sa našim voćem i povrćem ukoliko oni procene da mi izigravamo Sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju (S SP) i da smo uveli prelevmane bez njihove dozvole", izjavio je...

Zlatna bijela vina Slavonija, Moslavina, Istra i Dalmacija imaju zlatna bijela vina pokazalo je White Blend, prvo ocjenjivanje hrvatskih mješavina bijelih sorata,koje su organizirali u Esplanade Zagreb Hotelu Ana Rogač i Ivo Kozarčanin, osnivači projekta iVino. Uzorci su stigli iz svih dijelova Hrva...

+4

U Bedenici festival ekoloških vina U Bedenici, mjestu kraj Svetoga Ivana Zeline, u petak i subotu 7. i 8. lipnja 2024. godine održat će se Eco-Wine Fest. Na festivalu će sudjelovati 20 izlagača iz Hrvatske, Austrije, Slovenije i Srbije. „ Mi smo naglasak odlučili staviti na ekološku proizvodnju grož...

+4

Odlični pošipi Todor u Zagrebu Gostovanje čarske vinarije Todor sa Korčule u Češkom domu u Zagrebu na tribini/promociji "Vrijeme je ZA..."potvrdilo je da vinogradari i vinari koji su svoje grožđe prodavali mogu i sami imati svoje odlično vino. Upravo to su napravili braća Jurica i Željko Tomić u 202...

+4

Evropska komisija predložila je danas reviziju svojih pravila o genetski modifikovanim usevima (GMO) kako bi se ublažila pojedina ograničenja za biljke koja su rezultat novije tehnologije za uređivanje gena. Kako prenosi Rojters, EK je takav potez obrazložila time što nastoji da poljoprivrednicima o...

Kada će kod nas da se zaštite šume od krađa i nelegalne seče? Savet Evropske unije je danas usvojio uredbu čiji je cilj smanjenje rizika od krčenja i degradacije šuma, a koja je povezana sa proizvodima koji se stavljaju na tržište EU ili izvoze sa njega. EU je veliki potrošač i trgovac robom i proiz...

Festival Raj(n)ski rizling u središtu Zagreba RR ili Raj(ski) rizling naziv je festivala posvećenog vinima od ove velike bijele sorte koji portal vinskiklub.hr organizira 16. studenog u zagrebačkom Hotelu Capital, Jurišićeva 22. Od 18 sati će u velikoj dvorani u prizemlju Hotela rizlinge izlagati 20...

+4

Optimalan rok za setvu pšenice je završen još pre desetak dana, mada ima ratara koji je još seju. Agronomi kažu, imajući u vidu klimatske promene, da se žito može sejati i do 15. novembra, a posle tog datuma setva predstavlja rizik, jer se pšenica ne može dobro pripremiti za zimske uslove. Setvu pše...

INTEGRALNA PROIZVODNJA VOĆA I GROŽĐA. Kod integralne proizvodnje voća i grožđa, pre podizanja voćnjaka obavljaju se detaljna pedološka i agrohemijska ispitivanja. Ako je struktura zemljišta povoljna, ne primenjuje se duboko oranje, već se zemljište priprema razrivačima i plitkim oranjem čizel plugov...