Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruška

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom da postoji oko hiljadu sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, okusu kao i dužini skladištenja. Dobar su izvor dijetalnih vlakana koja ljekovito djeluju najprije na zdravlje probavnog, a zatim i kardiovaskularnog sistema.

Uzgajaju se na plantažama, u vrtovima i voćnjacima, a u divljem obliku rastu u šumama. Cvatnja kruške traje 20 dana, od aprila do maja, u kojem vremenu cvjetovi daju obilje nektara i cvjetnog praha. Količina meda ovisi o broju stabala i iznosi oko 20 kg.

Agroekološki uvjeti za uzgoj

Temperatura

Kruška cvate prije jabuke te je mogućnost proljetne ozebe znatno veća, a osim toga, osjetljivija je na apsolutne temperaturne minimume zimi. U samoj cvatnji temperature od -1 °C mogu potpuno uništiti urod jer je to najosjetljivija fenološka faza. Kada prođe faza pune cvatnje, tj. kad su kruške ocvale, temperatura od -1 °C neće potpuno uništiti urod, ali će takvi plodovi imati znatno nižu tržišnu vrijednost jer su vrlo često nepravilni (krompirasti) i u pravilu imaju smeđi pojas od mraza. U toku vegetacije može podnijeti temperaturu i do 34 °C.

Voda

Potrebe kruške za vodom su puno skromnije od potreba jabuke zbog dubljeg korijena koji može crpiti vodu i iz dubljih slojeva tla. Tokom mjeseca juna i jula, u fazama intenzivnog rasta ploda i mladice, kruška zahtijeva najviše vode.

Tlo

Za svoj uzgoj zahtijeva dublja tla, dobro drenirana, lakše pjeskovita, ilovasta ili ilovasto-pjeskovita. Tla trebaju biti neutralne do slabo kisele reakcije (pH od 5,5 do 7,0), bogata humusom i hranjivim elementima.

Priprema tla za sadnju

Odabranu površinu, koja je svojim položajem i karakteristikama tla dobra za uzgoj krušaka, meliorativno se pognoji na temelju obavljene hemijske analize tla i nakon toga duboko obradi. Obrada znatno ovisi o tipu tla. Ako je tlo dobrih fizikalnih karakteristika, a koja često u nižim horizontima imaju povećan sadržaj kalcija, obradom se ni u kojem slučaju ne smije ići preduboko, i to zbog dva razloga: prvo, da se dijelovi horizonta s povećanim sadržajem kalcija ne izoru na površinu, i drugo, takvom pripremom stvaraju se uvjeti za dublje prokorjenjivanje. Takva tla se pripremaju oranjem do dubine 40 do 50 cm. Lošija, teža tla, loših fizikalnih osobina prije oranja potrebno je podrivati na dubinu 70 do 80 cm. Najpovoljnije je duboku obradu obaviti tokom augusta, te u takvoj gruboj brazdi tlo ostaviti do početka novembra, dok se ne nabave sadnice. Prije sadnje, tlo se potanjura i iskolče se redovi.

Izbor podloga

Sve sorte krušaka nemaju zadovoljavajuću kompatibilnost s dunjom, pa se one moraju kalemiti s međupodlogom. Kruška se može kalemiti na podlogu divlje kruške i na različite tipove dunje. Na podlozi divlje kruške manje je osjetljiva na lošija tla, ali su stabla bujnija, a i plodovi su znatno lošije kakvoće. Kao podlogu koriste se tipovi dunje: EMA, EMC, BA 29, Adam's, Sydo i OHF 333. Prednost dajemo podlogama EMA i BA 29, a EMC treba služiti samo za najbrojnije sorte. Sorte loše kompatibilnosti s dunjom (npr. Viljemovka) obvezno treba kalemiti s međupodlogom. Kao međupodloga mogu poslužiti sorte Ge-lertova, Pastorčica i Hardenpontova.

Izbor sorti

Odabir sorte ovisi o ekološkim uvjetima i mogućnosti plasmana. Rane sorte mogu se uzgajati u svim kruškarskim područjima, ali prednost se daje onim područjima gdje je veća mogućnost plasmana da bi se izbjegao nepotreban skup prijevoz. Osim toga, najranije sorte su i najosjetljivije na prijevoz, a i vijek skladištenja im je najkraći. Kasne zimske sorte zahtijevaju dovoljno sunčanih dana da bi mogle postići visoku kakvoću plodova pa se mogu uzgajati samo u toplim krajevima južne BiH. Pri tome posebnu pažnju treba posvetiti navodnjavanju jer su to krajevi gdje tokom ljeta obično vlada suša. Sorte srednje dobi dozrijevanja mogu se uzgajati na povoljnim lokacijama svih naših područja, a jedini ograničavajući čimbenik jest mogućnost plasmana.

Izbor uzgojnog oblika

Razmak između redova ovisi o bujnosti podloge i sorte, ali za savremene uzgoje, uz dobru voćarsku mehanizaciju, taj razmak ne treba biti veći od 3,2 m. Razmak unutar redova ovisi o sorti, ali opčenito može se reći da je za većinu sorata dovoljno 1,2 do 1,5 m. Sve to odnosi se na uzgojni oblik, a kod kruške su najčešći vitki vretenasti grm i vitko vreteno.

Vrijeme i tehnika sadnje

Iskopa se jama za sadnicu. Sadnica se postavlja 3-5 cm daleko od kolca. Na korijen se stavlja sloj rahle zemlje debljine 5 - 8 cm koji se dobro nagazi te 20 - 30 kg zrelog stajskog gnoja. Na stajski se gnoj opet stavlja zemlja te se oko voćke oblikuje zdjelica za bolje zadržavanja vode. Dubina sadnje je kao u rasadniku, tj. spojno je mjesto barem 10 cm iznad razine tla.

Održavanje nasada

U međurednom prostoru održava se tratina koja se kosi 6 - 8 puta u vegetaciji i nezakorovljen zaštitni pojas (primjena herbicida). Ako u voćnjaku nema sistem za navodnjavanje tlo se održava stalnom međurednom obradom (u jesen rotacijskom motikom, a ljeti oranje).

Gnojidba

Odmah nakon sadnje ili najkasnije do kraja proljeća mladi se voćnjak pognoji stajskim gnojivom. Za prilično veliku gustoću sadnje preporučuju se dva načina gnojidbe:

 • Pojedinačna gnojidba svake sadnice s 20 - 30 kg stajskoga gnoja oko sadnice.
 • Odoravanjem brazde oko 70 cm od reda sadnica, te zaoravanjem gnojiva koji se stavlja u odoranu brazdu. 
 • Izvor: I. Krpina; Voćarstvo; 2004.

  Kruška - Sorte

  ukupno: 51, aktivno: 45, neaktivno: 6

  Boheme

  Carmen

  Cascade

  Coscia

  Coscia precoce
  (Košija rana)

  Druardova maslovka
  (President drouard)

  Durondeau

  General leclerc

  Gijoova
  (Docteur jules guyot, gijotka, rana viljamovka)

  Hardenpontova maslovka
  (Glou morceau, beurré d' hardenpont)

  Highland

  Izmirka

  Kantaruša

  Kiferov sjemenjak
  (Citronka, kieffer seedling)

  Kleržo
  (Beurré clairgeau)

  Lubeničarka

  Marguerite marillat
  (Marijatka)

  Norma

  Olivijerova
  (Mercedes)

  Packham's triumph

  Precoce di fiorano

  Rosired

  Šampionka

  Srpanjska šarena
  (Colorre de juillet)

  Starking delicious
  (Stark delišes)

  Starkrimson

  Takiša

  Tepka

  Tikvica nagovik

  Tosca

  Trevuška
  (Precoce de trevoux)

  Zimska pastrmka
  (Northajzemska pastrmka)

  Žutavka

  Kruška @ KLUB

  Ovo još nisam videla... Da kruška pinovo cveta... 🤫

  Kruska, stara je preko 100 godina, pretpostavlja se da je takuša... Čak i na granama kojesudeluju da su suve, rastu nove mladice...😀

  +6

  STRADALE KRUŠKE OD NISKIH TEMPERATURA Zavarava li izgled rascvjetalih krušaka? Na prvi pogled dio rascvjetalih krušaka u našem voćnjaku lijepo izgleda. No, pojedinačna analiza cvjetova ukazuje da su u mnogima stradali prašnici, tučak i plodnica. Hoće li nešto preživjeti znat ćemo uskoro!?

  +3

  Berba grožđa u vrtu terase Oleander Na terasi Oleander zagrebačkog hotela Esplanade uz visoke mjere opreza i manji krug uzvanika održana je jedinstvena jesenska berba grožđa i predstavljanje prvog limitiranog izdanja butelja Zinfandela 2019. s etiketom hotela Esplanade i potpisom Vlade Krauthakera,...

  +3

  Da li neko zna koja je ovo vrsta kruške... Drvo je staro više od 100 godina. Plod je više okrugao, a kad je zrela bude smeđe-braon boje unutra...

  +4

  JESENJE PRSKANJE JABUČASTIH VOĆAKA. Jesenje “plavo” tretiranje voćnih zasada predstavlja obavezan i neophodan tretman u fenofazi opadanja lišća. Priprema zasada voćaka za narednu vegetaciju počinje nakon završetka berbe kao potrebna mera. Tretmanima u ovom periodu se suzbijaju bolesti i smanjuje bro...

  Kruška, kajsija, višnja, dženarika, orah, takuša - sedam dana od prethodne objave. Baš je vidljiva razlika

  +6

  Testament i Black Island Winery Dvije sestrinske vinarije, vinarija Testament iz Jadrtovca pokraj Šibenika i vinarija Black Island Winery iz Smokvice na Korčuli u vrlo kratko vrijeme otkako postoje napravile su ozbiljan proboj na tržište sa svojim etiketama. Malo je vinoljubaca danas u Hrvatskoj koj...

  +2

  Kada vam prijateljica donese ovako lepe kruške onda ih pojedete u slast.

  U vinogradima porodice Djoković ove godine dobra berba a po prvi put puštena je u javnost i prva količina vina, pod dve etikete, Đoković Chardonnay 2020 – preciznog sortnog mirisa, sa puno zrelog voća, dinje, kruška i manga i Đoković Syrah 2020 – mesnatog mirisa, otkriva crno voće i mokri kamen, sa...

  Posetite Prvi Internacionalni banatski festival vina u Zrenjaninu! https://www.agroklub.rs/eko-proizvodnja/rastvor-glistenjaka-i-vode-iz-surdulice-sprecava-pojavu-cak-i-kruskine-buve/57760/?fbclid=IwAR0BwWsso3PDAN_5fYuOpz1dY_S99nPEoYaRUm3m5ooJN9GHvz3M-oCwIEI