Pretraga baze sortne liste
Engleski naziv: Mulberry | Latinski naziv: Morus sp.
Dud je listopadna drvenasta kultura koja pripada porodici dudovki (Moraceae), a porijeklom je iz zapadne Azije. Prvenstveno je njegova ekonomska korist uočena u proizvodnji svile, budući da se ličinke dudovog svilca prehranjuju lišćem bijelog duda. Za dud je vezana i historijska zanimljivost. Naime, engleski kralj James I. pozvao je 1608. godine stanovnike da u što većoj količini uzgajaju stabla duda radi poboljšavanja proizvodnje svile. Mnogi su se stanovnici odazvali pozivu, ali na nesreću, posadili su crni dud, a ne bijeli, čije listove u prehrani koristi dudov svilac.
Okus ploda duda je sladak, s vrlo malo kiselina, a po izgledu nalikuju plodovima maline. Stablo duda često izgleda starije nego što uistinu jest, budući da se obično vrlo rano počne naginjati, a kora puca i poprima starinski izgled. Listovi su svjetlozeleni, široki, ovalni, dugi oko 12 cm, a široki 10 cm. Rub lista je pilast, a površina gruba i dlakava.
Dud se može uzgajati na područjima do 300 m nadmorske visine, a zimi uspijeva na temperaturama do -23 °C pa je tako otporna na zimske temperature. Kao i većina voćnih vrsta preferira osunčane položaje.
Starija, dobro ukorijenjena stabla duda dobro podnose sušu. Korijen će duda rasti duboko u zemlju i moći iskoristiti i vodu iz dubljih dijelova tla.
Dud nema velike zahtjeve prema tlu tako da se može uspješno uzgajati i na slabije kvalitetnim tlima. Ipak, za uzgoj bi bilo poželjno da je tlo dobro ocijedito i neutralnog pH.
Prilikom sadnje potrebno je obratiti pažnju na činjenicu da stablo duda u prosjeku naraste 10 m, ali visina može doseći i 20 m, a oblik krošnje je široko razgranat, stoga sklop sadnje nikako ne smije biti pregust. Ipak, u kultiviranom obliku rezidbom se postižu niži uzgojni oblici čime se olakšava berba. Uzgojni oblici mogu biti razni – od piramidalnog do visećeg, koji je i najučestaliji.
Obično se zbog dugovječnosti dudovi sade uz puteve. Budući da bijeli dud ima „slatko“ drvo koje privlači gusjenice, treba obratiti pažnju na njihovo tretiranje ukoliko do napada dođe i zaštititi okolne nasade. Važan faktor u uzgoju duda je i sposobnost mikorize (simbioza korijena i gljiva), što omogućuje fiksiranje azota iz tla i manju upotrebu gnojiva.
Razmnožavanje je moguće vegetativnim dijelovima, odnosno reznicama i kalemljenjem ali i generativno sjemenom. Dud se vrlo lahko uzgaja i iz sjemena i takva su stabla obično zdravija, ali za komercijalan se uzgoj preporučuje vegetativno razmnožavanje, kojim se održavaju željene karakteristike stabla i ploda. Reznice se sade u jesen ili rano proljeće. Obično su dužine od 20 do 40 cm, a prilikom sadnje potrebno je ostaviti dva do tri pupa iznad zemlje.
Dud cvate tokom maja, a sazrijeva u junu. Cvjetovi su sitni i neugledni. Berba plodova obično traje od juna do augusta. Plodovi su vrlo slatki, a veličina im je od 1,5 do 2 cm. Plodovi se mogu jesti u svježem stanju ili sušeni. Prerađeni se koriste za pravljenje marmelada i rakija. Izuzetno je ljekovit čaj od dudovog lišća za liječenje bolesti dišnih organa, probavnih smetnji i dijabetesa.
Izvor:
ukupno: 1, aktivno: 0, neaktivno: 1
Domaći dud
Enosophia na Decanteru Vinarija Enosophia iz Feričanaca osvojila je pet srebrnih medalja na ovogodišnjem izdanju najvećeg vinskog natjecanja na svijetu – Decanter World Wine Awards. Sve srebrne medalje otišle su kompletnoj liniji Miraz, za sva četiri vina koja su na toj liniji, dok je peto srebro os...
#RuralFoto #Proizvodnja #Žut kao dukat, zlata vredan...
Vina Belje su najbolja hrvatska vinarija na ocjenjivanju Mundus Vini Uz titulu najboljeg crnog vina iz Hrvatske za Goldberg Red te tri zlatne i dvije srebrne medalje, Vina Belje su i proglašena i za najbolju hrvatsku vinariju na ovogodišnjem Mundus Vini Spring Tasting Prvi dan Proweina, najvažnijeg...
Očekuje se dobra berba kakaa, ali ne i niža cena čokolade Gana i Obala slonovače, najavljuju da će berba plodova kakaovca biti uspešnija nego u prethodnim sezonama, ali da je izvesno da to neće smaniti cenu čokolade na svetskim tržištima. Vremenski uslovi su bolji, a lokalni proizvođači su dobili pe...
🧑🌾 Dipl. inž. Pavel Brezina iz Padine već vidi promene, iako koristi Biofor mikrobiološka đubriva i BioPlug tek drugu sezonu. Ubrzano razlaganje biljnih ostataka je samo jedan od prvih koraka ka tome da se zemljište vrati u balans i osigura dugoročna plodnost. Nema instant rešenja, ali uz pravu p...
#RuralFoto #životinje Mali coban i njegove ovce. 😅 Vece duplo od njega ali straha nema..
Na ovogodišnjoj, 17. po redu čvarkijadi u Valjevu, u takmičarskom delu za titulu najboljeg prijavljeno je 75 posada, a prve nezvanične procene su da je u Valjevu za dva dana ovog svojevrsnog festivala bilo 30.000 posetilaca iz Srbije, ali i okruženja, prenosi Objektiva.rs. Prvo mesto u pravljenju šo...
Spaljivanje strništa UTIČE NEGATIVNO NA ZEMLJIŠTE, ŽIVOTNU SREDINU I DŽEP❗ 👉 Ubijaju se mikroorganizmi koji imaju pozitivan uticaj na kvalitet zemljišta 👉 Smanjuje se plodnost zemljišta 👉 Vatra se može prošiti i izazvati požar 👉 Dugoročno spanjivanje strništa povećava troškove proizvodnje Spalj...
Upravni odbor udruženja Agroprofit, na vanrednoj sednici u Adi, zaključio je da se nastavi sa prikupljanjem podataka o neisplaćenim podsticajima koje stočari dobijaju od države za priplodna grla, tov i kupovinu stoke, kako bi se do kraja ove sedmice utvrdila približna visina dugovanja. ”Članovi proi...
[PLAMENJAČA 🍅🍇🥔] 🔷️Bolest uzrokuju gljive rodova: Peronospora, Phytophthora, Pseudoperonospora i dr. 🔷️Optimalni uvjeti za ravoj: 19 do 25°C, relativna vlaga zraka (do 90%). 🔷️Za plamenjaču vinove loze vrijedi pravilo "3x10" (srednja dnevna temperatura: 10 °C, mladice 10 cm duge i 10 mm oborin...
Ivanjdan je jedan od najvećih hrišćanskih praznika koji se proslavlja u svim slovenskim kulturama i nije specifičnost samo srpskog natoda. Tog dana se slavi rođenje svetog Jovana Preteče, krstitelja Isusa Hrista. Uz Hristovo i Bogorodičino, to je jedno od tri sveta rođenja koje praznuje crkva. Narod...