Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Dud

Engleski naziv: Mulberry | Latinski naziv: Morus sp.

Dud

Dud je listopadna drvenasta kultura koja pripada porodici dudovki (Moraceae), a porijeklom je iz zapadne Azije. Prvenstveno je njegova ekonomska korist uočena u proizvodnji svile, budući da se ličinke dudovog svilca prehranjuju lišćem bijelog duda. Za dud je vezana i historijska zanimljivost. Naime, engleski kralj James I. pozvao je 1608. godine stanovnike da u što većoj količini uzgajaju stabla duda radi poboljšavanja proizvodnje svile. Mnogi su se stanovnici odazvali pozivu, ali na nesreću, posadili su crni dud, a ne bijeli, čije listove u prehrani koristi dudov svilac.

Glavne su vrste duda:

  • crni dud (Morus nigra)
  • crveni dud (Morus rubra)
  • bijeli dud (Morus alba)

Okus ploda duda je sladak, s vrlo malo kiselina, a po izgledu nalikuju plodovima maline. Stablo duda često izgleda starije nego što uistinu jest, budući da se obično vrlo rano počne naginjati, a kora puca i poprima starinski izgled. Listovi su svjetlozeleni, široki, ovalni, dugi oko 12 cm, a široki 10 cm. Rub lista je pilast, a površina gruba i dlakava.

Agroekološki uvjeti za uzgoj duda

Temperatura

Dud se može uzgajati na područjima do 300 m nadmorske visine, a zimi uspijeva na temperaturama do -23 °C pa je tako otporna na zimske temperature. Kao i većina voćnih vrsta preferira osunčane položaje.

Voda

Starija, dobro ukorijenjena stabla duda dobro podnose sušu. Korijen će duda rasti duboko u zemlju i moći iskoristiti i vodu iz dubljih dijelova tla.

Tlo

Dud nema velike zahtjeve prema tlu tako da se može uspješno uzgajati i na slabije kvalitetnim tlima. Ipak, za uzgoj bi bilo poželjno da je tlo dobro ocijedito i neutralnog pH.

Sadnja i uzgoj duda

Prilikom sadnje potrebno je obratiti pažnju na činjenicu da stablo duda u prosjeku naraste 10 m, ali visina može doseći i 20 m, a oblik krošnje je široko razgranat, stoga sklop sadnje nikako ne smije biti pregust. Ipak, u kultiviranom obliku rezidbom se postižu niži uzgojni oblici čime se olakšava berba. Uzgojni oblici mogu biti razni – od piramidalnog do visećeg, koji je i najučestaliji.

Obično se zbog dugovječnosti dudovi sade uz puteve. Budući da bijeli dud ima „slatko“ drvo koje privlači gusjenice, treba obratiti pažnju na njihovo tretiranje ukoliko do napada dođe i zaštititi okolne nasade. Važan faktor u uzgoju duda je i sposobnost mikorize (simbioza korijena i gljiva), što omogućuje fiksiranje azota iz tla i manju upotrebu gnojiva.

Razmnožavanje duda

Razmnožavanje je moguće vegetativnim dijelovima, odnosno reznicama i kalemljenjem ali i generativno sjemenom. Dud se vrlo lahko uzgaja i iz sjemena i takva su stabla obično zdravija, ali za komercijalan se uzgoj preporučuje vegetativno razmnožavanje, kojim se održavaju željene karakteristike stabla i ploda. Reznice se sade u jesen ili rano proljeće. Obično su dužine od 20 do 40 cm, a prilikom sadnje potrebno je ostaviti dva do tri pupa iznad zemlje.

Berba i plodovi duda

Dud cvate tokom maja, a sazrijeva u junu. Cvjetovi su sitni i neugledni. Berba plodova obično traje od juna do augusta. Plodovi su vrlo slatki, a veličina im je od 1,5 do 2 cm. Plodovi se mogu jesti u svježem stanju ili sušeni. Prerađeni se koriste za pravljenje marmelada i rakija. Izuzetno je ljekovit čaj od dudovog lišća za liječenje bolesti dišnih organa, probavnih smetnji i dijabetesa.

Izvor:

  • Russel T. i Cutler C.: Svjetska enciklopedija drveća, Leo Commerce d.o.o., Rijeka, 2004.
  • Gospodarski list

Dud - Sorte

ukupno: 1, aktivno: 0, neaktivno: 1

Domaći dud

Dud @ KLUB

Enosophia na Decanteru Vinarija Enosophia iz Feričanaca osvojila je pet srebrnih medalja na ovogodišnjem izdanju najvećeg vinskog natjecanja na svijetu – Decanter World Wine Awards. Sve srebrne medalje otišle su kompletnoj liniji Miraz, za sva četiri vina koja su na toj liniji, dok je peto srebro os...

+3

#RuralFoto #Proizvodnja #Žut kao dukat, zlata vredan...

Vina Belje su najbolja hrvatska vinarija na ocjenjivanju Mundus Vini Uz titulu najboljeg crnog vina iz Hrvatske za Goldberg Red te tri zlatne i dvije srebrne medalje, Vina Belje su i proglašena i za najbolju hrvatsku vinariju na ovogodišnjem Mundus Vini Spring Tasting Prvi dan Proweina, najvažnijeg...

+3

Očekuje se dobra berba kakaa, ali ne i niža cena čokolade Gana i Obala slonovače, najavljuju da će berba plodova kakaovca biti uspešnija nego u prethodnim sezonama, ali da je izvesno da to neće smaniti cenu čokolade na svetskim tržištima. Vremenski uslovi su bolji, a lokalni proizvođači su dobili pe...

🧑‍🌾 Dipl. inž. Pavel Brezina iz Padine već vidi promene, iako koristi Biofor mikrobiološka đubriva i BioPlug tek drugu sezonu. Ubrzano razlaganje biljnih ostataka je samo jedan od prvih koraka ka tome da se zemljište vrati u balans i osigura dugoročna plodnost. Nema instant rešenja, ali uz pravu p...

#RuralFoto #životinje Mali coban i njegove ovce. 😅 Vece duplo od njega ali straha nema..

Na ovogodišnjoj, 17. po redu čvarkijadi u Valjevu, u takmičarskom delu za titulu najboljeg prijavljeno je 75 posada, a prve nezvanične procene su da je u Valjevu za dva dana ovog svojevrsnog festivala bilo 30.000 posetilaca iz Srbije, ali i okruženja, prenosi Objektiva.rs. Prvo mesto u pravljenju šo...

+3

Spaljivanje strništa UTIČE NEGATIVNO NA ZEMLJIŠTE, ŽIVOTNU SREDINU I DŽEP❗ 👉 Ubijaju se mikroorganizmi koji imaju pozitivan uticaj na kvalitet zemljišta 👉 Smanjuje se plodnost zemljišta 👉 Vatra se može prošiti i izazvati požar 👉 Dugoročno spanjivanje strništa povećava troškove proizvodnje Spalj...

Upravni odbor udruženja Agroprofit, na vanrednoj sednici u Adi, zaključio je da se nastavi sa prikupljanjem podataka o neisplaćenim podsticajima koje stočari dobijaju od države za priplodna grla, tov i kupovinu stoke, kako bi se do kraja ove sedmice utvrdila približna visina dugovanja. ”Članovi proi...

[PLAMENJAČA 🍅🍇🥔] 🔷️Bolest uzrokuju gljive rodova: Peronospora, Phytophthora, Pseudoperonospora i dr. 🔷️Optimalni uvjeti za ravoj: 19 do 25°C, relativna vlaga zraka (do 90%). 🔷️Za plamenjaču vinove loze vrijedi pravilo "3x10" (srednja dnevna temperatura: 10 °C, mladice 10 cm duge i 10 mm oborin...

+3

Ivanjdan je jedan od najvećih hrišćanskih praznika koji se proslavlja u svim slovenskim kulturama i nije specifičnost samo srpskog natoda. Tog dana se slavi rođenje svetog Jovana Preteče, krstitelja Isusa Hrista. Uz Hristovo i Bogorodičino, to je jedno od tri sveta rođenja koje praznuje crkva. Narod...