Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Dud

Engleski naziv: Mulberry | Latinski naziv: Morus sp.

Dud

Dud je listopadna drvenasta kultura koja pripada porodici dudovki (Moraceae), a porijeklom je iz zapadne Azije. Prvenstveno je njegova ekonomska korist uočena u proizvodnji svile, budući da se ličinke dudovog svilca prehranjuju lišćem bijelog duda. Za dud je vezana i historijska zanimljivost. Naime, engleski kralj James I. pozvao je 1608. godine stanovnike da u što većoj količini uzgajaju stabla duda radi poboljšavanja proizvodnje svile. Mnogi su se stanovnici odazvali pozivu, ali na nesreću, posadili su crni dud, a ne bijeli, čije listove u prehrani koristi dudov svilac.

Glavne su vrste duda:

  • crni dud (Morus nigra)
  • crveni dud (Morus rubra)
  • bijeli dud (Morus alba)

Okus ploda duda je sladak, s vrlo malo kiselina, a po izgledu nalikuju plodovima maline. Stablo duda često izgleda starije nego što uistinu jest, budući da se obično vrlo rano počne naginjati, a kora puca i poprima starinski izgled. Listovi su svjetlozeleni, široki, ovalni, dugi oko 12 cm, a široki 10 cm. Rub lista je pilast, a površina gruba i dlakava.

Agroekološki uvjeti za uzgoj duda

Temperatura

Dud se može uzgajati na područjima do 300 m nadmorske visine, a zimi uspijeva na temperaturama do -23 °C pa je tako otporna na zimske temperature. Kao i većina voćnih vrsta preferira osunčane položaje.

Voda

Starija, dobro ukorijenjena stabla duda dobro podnose sušu. Korijen će duda rasti duboko u zemlju i moći iskoristiti i vodu iz dubljih dijelova tla.

Tlo

Dud nema velike zahtjeve prema tlu tako da se može uspješno uzgajati i na slabije kvalitetnim tlima. Ipak, za uzgoj bi bilo poželjno da je tlo dobro ocijedito i neutralnog pH.

Sadnja i uzgoj duda

Prilikom sadnje potrebno je obratiti pažnju na činjenicu da stablo duda u prosjeku naraste 10 m, ali visina može doseći i 20 m, a oblik krošnje je široko razgranat, stoga sklop sadnje nikako ne smije biti pregust. Ipak, u kultiviranom obliku rezidbom se postižu niži uzgojni oblici čime se olakšava berba. Uzgojni oblici mogu biti razni – od piramidalnog do visećeg, koji je i najučestaliji.

Obično se zbog dugovječnosti dudovi sade uz puteve. Budući da bijeli dud ima „slatko“ drvo koje privlači gusjenice, treba obratiti pažnju na njihovo tretiranje ukoliko do napada dođe i zaštititi okolne nasade. Važan faktor u uzgoju duda je i sposobnost mikorize (simbioza korijena i gljiva), što omogućuje fiksiranje azota iz tla i manju upotrebu gnojiva.

Razmnožavanje duda

Razmnožavanje je moguće vegetativnim dijelovima, odnosno reznicama i kalemljenjem ali i generativno sjemenom. Dud se vrlo lahko uzgaja i iz sjemena i takva su stabla obično zdravija, ali za komercijalan se uzgoj preporučuje vegetativno razmnožavanje, kojim se održavaju željene karakteristike stabla i ploda. Reznice se sade u jesen ili rano proljeće. Obično su dužine od 20 do 40 cm, a prilikom sadnje potrebno je ostaviti dva do tri pupa iznad zemlje.

Berba i plodovi duda

Dud cvate tokom maja, a sazrijeva u junu. Cvjetovi su sitni i neugledni. Berba plodova obično traje od juna do augusta. Plodovi su vrlo slatki, a veličina im je od 1,5 do 2 cm. Plodovi se mogu jesti u svježem stanju ili sušeni. Prerađeni se koriste za pravljenje marmelada i rakija. Izuzetno je ljekovit čaj od dudovog lišća za liječenje bolesti dišnih organa, probavnih smetnji i dijabetesa.

Izvor:

  • Russel T. i Cutler C.: Svjetska enciklopedija drveća, Leo Commerce d.o.o., Rijeka, 2004.
  • Gospodarski list

Dud - Sorte

ukupno: 1, aktivno: 0, neaktivno: 1

Domaći dud

Dud @ KLUB

Danas vrh talasa na Dunavu kod Bačke Palanke, narednih dana vodostaj u padu!

Ako ste već uložili u kvalitetno seme, nemojte stati tu. Kako bi biljke pokazale maksimum u ranoj fazi, ključno je da da joj date dodatni podsticaj za snažan početak. 🚀 Iskustvo kaže: Biognezdo je taj ključni korak za jak početak kukuruza, ali i svih drugih ratarskih useva. Jednostavan, efikasan i...

Duša bez vina kratkog je daha - Heraklit, antički filosof. #RuralFoto #Proizvodnja

#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući sv...

U Srbiji se godišnje proizvede oko 50 miliona litara rakije, od kojih 30 miliona litara proizvedu destilerije registovane u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, dok se preostalih 20 miliona litara proizvede za lične potrebe, pokazuju podaci Privredne komore Srbije. Takođe, u Srbiji...

Nije uvijek široki pogled najbolji pogled. Ponekad treba pogledati u dubinu prostora da bi vidjeli njegovu raznolikost. #RuralFoto #Selo

[PLAMENJAČA 🍅🍇🥔] 🔷️Bolest uzrokuju gljive rodova: Peronospora, Phytophthora, Pseudoperonospora i dr. 🔷️Optimalni uvjeti za ravoj: 19 do 25°C, relativna vlaga zraka (do 90%). 🔷️Za plamenjaču vinove loze vrijedi pravilo "3x10" (srednja dnevna temperatura: 10 °C, mladice 10 cm duge i 10 mm oborin...

+3

Dunav kod Bačkog Novog Sela

+4

Lovol 504 je provereno sjajan pomoćnik 😎 u obavljanju različitih poslova u voćarstvu i povrtarstvu - a uz dodatak prednjeg utovarivača, vaše svakodnevne poljoprivredne aktivnosti postaju još jednostavnije i efikasnije. 💪 Uz ovaj duo poslove poput utovara, istovara, slaganja i transporta obavljaćet...

Svakog februara se u Erdeviku, malom slovačkom selu u Sremu organizuje tradicionalni Riblji bal koji je posvećen ribljim specijalitetima. Ova manifestacija ima tradiciju dugu već 60 godina i zato i ne čudi što smo u potrazi za receptom za najbolju riblju čorbu posetili baš Erdevičane. Kuvar Miroslav...

+3

Livanjski sir 🧀 osvaja svjetsko tržište, ali najviše ga kupuju Livnjaci i Duvnjaci! 🙂 Jeste li znali da je prvi livanjski sir napravio Francuz u 19. stoljeću i da se i danas pravi po izvornoj recepturi?! 👌🧀

+5

Očekuje se dobra berba kakaa, ali ne i niža cena čokolade Gana i Obala slonovače, najavljuju da će berba plodova kakaovca biti uspešnija nego u prethodnim sezonama, ali da je izvesno da to neće smaniti cenu čokolade na svetskim tržištima. Vremenski uslovi su bolji, a lokalni proizvođači su dobili pe...