Pretraga baze sortne liste
Engleski naziv: Mulberry | Latinski naziv: Morus sp.
Dud je listopadna drvenasta kultura koja pripada porodici dudovki (Moraceae), a porijeklom je iz zapadne Azije. Prvenstveno je njegova ekonomska korist uočena u proizvodnji svile, budući da se ličinke dudovog svilca prehranjuju lišćem bijelog duda. Za dud je vezana i historijska zanimljivost. Naime, engleski kralj James I. pozvao je 1608. godine stanovnike da u što većoj količini uzgajaju stabla duda radi poboljšavanja proizvodnje svile. Mnogi su se stanovnici odazvali pozivu, ali na nesreću, posadili su crni dud, a ne bijeli, čije listove u prehrani koristi dudov svilac.
Okus ploda duda je sladak, s vrlo malo kiselina, a po izgledu nalikuju plodovima maline. Stablo duda često izgleda starije nego što uistinu jest, budući da se obično vrlo rano počne naginjati, a kora puca i poprima starinski izgled. Listovi su svjetlozeleni, široki, ovalni, dugi oko 12 cm, a široki 10 cm. Rub lista je pilast, a površina gruba i dlakava.
Dud se može uzgajati na područjima do 300 m nadmorske visine, a zimi uspijeva na temperaturama do -23 °C pa je tako otporna na zimske temperature. Kao i većina voćnih vrsta preferira osunčane položaje.
Starija, dobro ukorijenjena stabla duda dobro podnose sušu. Korijen će duda rasti duboko u zemlju i moći iskoristiti i vodu iz dubljih dijelova tla.
Dud nema velike zahtjeve prema tlu tako da se može uspješno uzgajati i na slabije kvalitetnim tlima. Ipak, za uzgoj bi bilo poželjno da je tlo dobro ocijedito i neutralnog pH.
Prilikom sadnje potrebno je obratiti pažnju na činjenicu da stablo duda u prosjeku naraste 10 m, ali visina može doseći i 20 m, a oblik krošnje je široko razgranat, stoga sklop sadnje nikako ne smije biti pregust. Ipak, u kultiviranom obliku rezidbom se postižu niži uzgojni oblici čime se olakšava berba. Uzgojni oblici mogu biti razni – od piramidalnog do visećeg, koji je i najučestaliji.
Obično se zbog dugovječnosti dudovi sade uz puteve. Budući da bijeli dud ima „slatko“ drvo koje privlači gusjenice, treba obratiti pažnju na njihovo tretiranje ukoliko do napada dođe i zaštititi okolne nasade. Važan faktor u uzgoju duda je i sposobnost mikorize (simbioza korijena i gljiva), što omogućuje fiksiranje azota iz tla i manju upotrebu gnojiva.
Razmnožavanje je moguće vegetativnim dijelovima, odnosno reznicama i kalemljenjem ali i generativno sjemenom. Dud se vrlo lahko uzgaja i iz sjemena i takva su stabla obično zdravija, ali za komercijalan se uzgoj preporučuje vegetativno razmnožavanje, kojim se održavaju željene karakteristike stabla i ploda. Reznice se sade u jesen ili rano proljeće. Obično su dužine od 20 do 40 cm, a prilikom sadnje potrebno je ostaviti dva do tri pupa iznad zemlje.
Dud cvate tokom maja, a sazrijeva u junu. Cvjetovi su sitni i neugledni. Berba plodova obično traje od juna do augusta. Plodovi su vrlo slatki, a veličina im je od 1,5 do 2 cm. Plodovi se mogu jesti u svježem stanju ili sušeni. Prerađeni se koriste za pravljenje marmelada i rakija. Izuzetno je ljekovit čaj od dudovog lišća za liječenje bolesti dišnih organa, probavnih smetnji i dijabetesa.
Izvor:
ukupno: 1, aktivno: 0, neaktivno: 1
Domaći dud
Danas vrh talasa na Dunavu kod Bačke Palanke, narednih dana vodostaj u padu!
Ako ste već uložili u kvalitetno seme, nemojte stati tu. Kako bi biljke pokazale maksimum u ranoj fazi, ključno je da da joj date dodatni podsticaj za snažan početak. 🚀 Iskustvo kaže: Biognezdo je taj ključni korak za jak početak kukuruza, ali i svih drugih ratarskih useva. Jednostavan, efikasan i...
Duša bez vina kratkog je daha - Heraklit, antički filosof. #RuralFoto #Proizvodnja
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući sv...
Leticija Hrenković
prije 3 mjeseca
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano
U Srbiji se godišnje proizvede oko 50 miliona litara rakije, od kojih 30 miliona litara proizvedu destilerije registovane u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, dok se preostalih 20 miliona litara proizvede za lične potrebe, pokazuju podaci Privredne komore Srbije. Takođe, u Srbiji...
Nije uvijek široki pogled najbolji pogled. Ponekad treba pogledati u dubinu prostora da bi vidjeli njegovu raznolikost. #RuralFoto #Selo
[PLAMENJAČA 🍅🍇🥔] 🔷️Bolest uzrokuju gljive rodova: Peronospora, Phytophthora, Pseudoperonospora i dr. 🔷️Optimalni uvjeti za ravoj: 19 do 25°C, relativna vlaga zraka (do 90%). 🔷️Za plamenjaču vinove loze vrijedi pravilo "3x10" (srednja dnevna temperatura: 10 °C, mladice 10 cm duge i 10 mm oborin...
Dunav kod Bačkog Novog Sela
Lovol 504 je provereno sjajan pomoćnik 😎 u obavljanju različitih poslova u voćarstvu i povrtarstvu - a uz dodatak prednjeg utovarivača, vaše svakodnevne poljoprivredne aktivnosti postaju još jednostavnije i efikasnije. 💪 Uz ovaj duo poslove poput utovara, istovara, slaganja i transporta obavljaćet...
Svakog februara se u Erdeviku, malom slovačkom selu u Sremu organizuje tradicionalni Riblji bal koji je posvećen ribljim specijalitetima. Ova manifestacija ima tradiciju dugu već 60 godina i zato i ne čudi što smo u potrazi za receptom za najbolju riblju čorbu posetili baš Erdevičane. Kuvar Miroslav...
Livanjski sir 🧀 osvaja svjetsko tržište, ali najviše ga kupuju Livnjaci i Duvnjaci! 🙂 Jeste li znali da je prvi livanjski sir napravio Francuz u 19. stoljeću i da se i danas pravi po izvornoj recepturi?! 👌🧀
Očekuje se dobra berba kakaa, ali ne i niža cena čokolade Gana i Obala slonovače, najavljuju da će berba plodova kakaovca biti uspešnija nego u prethodnim sezonama, ali da je izvesno da to neće smaniti cenu čokolade na svetskim tržištima. Vremenski uslovi su bolji, a lokalni proizvođači su dobili pe...