Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a potom u industrijske svrhe. Ulje sadržava veliku količinu eruka kiseline (do 50 %) koja nema hranjive vrijednosti, a štetna je za zdravlje. Selekcijom se uspio dobiti sortiment s neznatnim sadržajem te kiseline, pa se ulje tako može koristiti u prehrani bez da je štetno za zdravlje. Počinje cvjetati rano u proljeće, a cvatnja traje 20-ak i više dana.

Morfološka svojstva

Korijen je vretenast, srednje razvijen i razvija se u plićem dijelu oraničnog sloja tla. Stabljika je uspravna, zeljasta, dlakava, razgranata, plavkasto-zelene boje i visoka oko 1,5 m. Donji listovi imaju peteljku i plojku, a gornji nemaju peteljku, obrasli su oko stabljike i imaju dlačice. Cvijet se nalazi na stabljici i na postranim granama i žute je boje. Plod je 5 – 10 cm duga komuška. Sjeme je sitno i okruglo, tamno-plavkaste boje. Masa 1 000 sjemenki iznosi 4 – 6 grama.

Agroekološki uvjeti

Temperatura

Najbolje uspijeva u umjereno toplim i umjereno vlažnim područjima. Minimalna temperatura za klijanje inosi 3 – 5 °C, a optimalna 25 °C. Prilično je otporna na niske temperature, posebno ako je pravovremenu zasijana i do zime se dobro razvila. Može izdržati temperature i do -10 °C, a pod snijegom i do -20 °C.

Svjetlost

Uljana repica je biljka dugoga dana, treba dosta svjetlosti što joj se može osigurati dobrim i pravilnim sklopom i rasporedom biljaka.

Voda

Ima velike potrebe za vodom. Najviše vode treba u vrijeme intezivnog porasta. Repica vrlo rano kreće s vegetacijom i dobro koristi jesensko-zimsku vodu akumuliranu u tlo, zato joj rijetko smetaju suše.

Tlo

Tlo treba biti plodno, dobre strukture i imati dobre vodo-zračne osobine. Bolja su tla bogatija kalcijem, pa je najpovoljnija slabo kisela, neutralna ili slabo bazična reakcija tla.

Agrotehnika

Plodored

Uljanu repicu treba obvezno uzgajati u plodoredu jer je napadaju brojni štetnici i bolesti. Sije se vrlo rano, pa se pretkultura mora rano požeti da se osigura potrebno vrijeme za obradu tla i sjetvu uljane repice. Takve pretkulture su strne žitarice (ječam, pšenica), rani krompir, grašak za zrno i rane krmne kulture.

Obrada tla

Obrada tla ovisi o pretkulturi. Tla se plitko oru (oko 10 cm dubine), drljaju i ravnaju valjcima da se sačuva voda u tlu, izmrvi tlo i djelomično poravna. Drugo oranje izvodi se početkom augusta, najmanje 15-ak dana prije sjetve, da se tlo može slegnuti. Zatim se tlo tanjura radi usitnjavanja i pred sjetvu prolazi se sa sjetvospremačem.

Gnojidba

Uljanoj repici potrebno je mnogo kalcija, pa se u ljetnom oranju ili pri oranju strništa dodaje određena količina vapna. Gnojidba se određuje na temelju plodnosti tla i planiranog priroda. Na osrednje plodnim tlima potrebno je osigurati oko 120 kg/ha azota, 80 – 100 kg/ha fosfora i 130 – 150 kg/ha. Polovicu fosfornih i kalijevih gnojiva i do 20 % azotnih gnojiva zaorava se predsjetvenim oranjem. Druga polovica fosfornih i kalijevih gnojiva 1/3 azotnih gnojiva dodaje se u pripremi tla za sjetvu, a ostatak u prihrani.

Sjetva

Uljana repica je ozima kultura koja se najranije sije. Optimalan rok sjetve je pri kraju augusta i početkom septembra. Sije se sijačicama u redove na dubini 1 – 2 cm i međurednom razmaku od oko 20 – 25 cm.

Linijski kultivari siju se u sklopu oko 100 biljaka/m2, a sintetski oko 80 biljaka/m2. Za postizanje takvog sklopa potrebno je oko 8 kg/ha sjemena, a to ovisi o klijavosti i čistoći sjemena, masi 1 000 sjemenki i gustoći sklopa.

Njega usjeva

Uljana repica brzo raste, pokriva tlo i guši korove, pa je moguće izbjeći primjenu herbicida. Prihrana se izvodi jednokratno i to u samom početku proljetnog porasta (krajem februara ili početkom marta).

Žetva

Problem pri žetvi je u tome što uljana repica neujednačeno i dugo dozrijeva, a zrele komuške lahko pucaju i sjeme se osipa. Žetva treba započeti kada se lišće suši, stabljika mijenja boju u žućkastu, a komuške poprimaju žutosmeđu boju i pucaju. Da bi se izbjegli, odnosno smanjili gubici, sprovodi se desikacija 7 do 10 dana prije žetve. Desikacija se sprovodi totalnim herbicidima kako bi se prekinula vegetacija, izjednačila zrioba, smanjilo pucanje komuški te olakšala i ubrzala žetva.

Nakon žetve sjeme uvijek ima više vode, pa ga treba sušiti na manje od 8% vode, da bi se moglo čuvati. Prinosi uljane repice kreću se između 2 – 3 t/ha, ali dobrom se agrotehnikom mogu povećati na 3 – 4 t/ha.

Izvor: Prof.dr.sc. M. Gagro; Industrijsko i krmno bilje; 1998.

Uljana repica - Sorte

ukupno: 118, aktivno: 85, neaktivno: 33

Albatros

Alberto KWS

Allesandro KWS

ANDIE

ASGARD

AVISO

BALDUR

Bernardo KWS

BIENVENU

CHAGALL

Columbia

COURAGE

DARMOR

DIGGER

DK EXPOWER

Dojos

EDIMAX CL

Emiliano KWS

ES ALONSO

ES DANUBE

ES DARKO

ES HYDROMEL

ES JASON

ES MERCURE

ES NATALIE

ES NEPTUNE

ES SOLIST

ES Sombrero

EXAGONE

EXCALIBUR

EXOTIC

GÓRCZANSKI

Happle

Heclair

Hesperides

HONK

Hostine

HYBRIROCK

INSPIRATION

JET NEUF

JIMMY

JUNO

KOMANDO

KWS Georgios

LIPRIMA

MOHICAN

NAVAJO

NK AVIATOR

NK CARAVEL

NK KARIBIK

NK PETROL

NK SPEED

NK TECHNIC

OASE

ORLANDO

PR44D06

PR44W22

PR44W29

PR45D03

PR45D05

PR46W09

PR46W10

PR46W14

PR46W15

PR46W20

PR46W21

PR46W24

PR46W30

PR46W35

PRIMOR

PT200CL

PT200CL

PT211

PT228CL

PX100CL

PX104

R-51

RALLY

RAMIRO

REMY

Renzo KWS

Riccardo KWS

RICCO

RODEO

ROHAN

SAMMY

SAMURAI

SANSIBAR

SHERPA

SISKA

SITRO

SMART

SW GOSPEL

SY CARLO

SY KOLUMB

TANDEM

TASSILO

TAURUS

TITAN

TOCCATA

TOMMY

TORES

TRAVIATA

TRIANGLE

TRISTAN

TURAN

TUXEDO

VANESSA

VECTRA

VISBY

Uljana repica @ KLUB

Uljana repica u cvatu u okolici Varaždina #RuralFoto #Priroda

Uljana repica i pšenica uživaju u zimskom suncu 🥰

+2

PROIZVODNJA TRITIKALEA. Tritikale je hibrid, nastao ukrštanjem pšenice i raži. Koristi se u ishrani ljudi, domaćih i gajenih životinja. Za spravljanje koncentrovane stočne hrane upotrebljava se zrno, a nadzemna biomasa kao voluminozna stočna hrana. Hranljiva vrednost zrna je na nivou pšeničnog, uz k...

Počela je setva uljane repice.Vremenski uslovi su za taj posao dobri, a stručnjaci proizvođačima savetuju primenu pune agrotehnike kako bi ostvarili optimalne prinose. Uljana repica se može se sejati i u proleće, ali veći prinosi postižu se ozimim usevom. Jedna od najkritičnijih faza u proizvodnji u...

#RuralFoto #Priroda Plodna Panonska nizija u proleće. Uljana repica u punom cvatu, zelena pšenica koja raste i upravo na njih drvored, horizont i beskrajno nebo, dele ovu fotografiju na geometrijski ispresecane celine.

ORGANSKA POLJOPRIVREDA U STOČARSTVU Merilo 1. Samoodrživost organskih gazdinstava Osnovni cilj organskog gazdinstva je samoodrživost, što se ostvaruje raznovrsnom proizvodnjom. Od posebnog je značaja da se uravnoteži odnos biljne i stočarske proizvodnje. To znači, da se iz organske proizvodnje obezb...

👉Sa prvim insekticidnim tretmanom štetočina u uljanoj repici preporučuje se i primena preparata BioEho u kombinaciji sa Biofor Activ-om za bolje granjanje i ishranjenost biljaka. Doza primene za BioEho je 3 l/ha. ✅Naš vredni domaćin, Valentin Sfera iz atara Lokve, upravo koristi ove preparate na s...

Sa prvim lepim danaim počeće setva prolećnih kultura na oko dva miliona hektara. Polovinu useva činiće kukuruz, a drugu suncokret, soja, šećerna repa, povrće. Prosečni direktni troškovi za setvu suncokreta su oko 550 evra po hektaru, a za kukuruz oko 600 evra po hektaru. Prema podacima zadružnih sav...

Uljana repica se ovih dana, pre potpunog cvetanja, tretira pesticidima kako bi se sačuvala od štetočina i potpuno razvila cvet, koji je, sa druge strane hrana za pčele, pa ratari i pčelari Subotice, ističući svoj primer, apeluju na saradnju kako šteta od trovanja pčela kojima je ovaj cvet hrana ne b...

Naš dugogodišnji kupac Laza Ranić je postigao izvanredne rezultate sa #timacagro đubrivima tokom svih ovih godina zajedničke saradnje Pre svega, radi se analiza zemljišta, u ovom slučaju uljana repica je zahtevala đubrenje na sledeći način: #eurofertil 51 u jesen #sulfamo30 u proleće #fertiactyl sta...

+3