Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Salata

Engleski naziv: Lettuce | Latinski naziv: Lactuca sativa L.

Salata

Salata pripada porodici glavočika (Compositae). Glavičasta salata sadrži prosječno 94 % vode, 2 % šećera, 0.6 % sirove celuloze, 0.6 % mineralnih tvari i 1.2 % sirovih proteina. Salata je bogata vitaminom C, B1, B2, karotinom i dr. Od mineralnih tvari bogata je soli kalija, željeza, fosfora i dr.

Iz glavnog korijena salate izbijaju postrane korijenove žilice prvog i drugog reda. Kako je salata jednogodišnja zeljasta biljka masa korijena smještena je u površinskom sloju tla, to je uočljivo kod biljaka koje se uzgajaju iz presadnica. Lišće je sjedeće, ovalno, okruglo, nazubljeno što ovisi o sorti salate. Cvijetno stablo je razgranato, a na vrhu grana nalaze se glavičaste cvati sa žutim cvjetovima. Salata je samooplodna biljka. Sjeme za sjetvu je sitno, a klijavost zadržava 4-5 godina.

Salate glavatice dijele se u dva tipa:

  • Kristalke - rubovi listova jače su nazubljeni
  • Maslenke - (puterice) nježnih su listova i ravnog lisnog obruba
  • Agroekološki uvjeti

    Temperatura

    Najpogodnije vrijeme uzgoja na otvorenom je proljeće i jesen, kada temperatura nije visoka. Sjeme salate niče na temperaturi 15-20 ºC, sjeme iznikne za 2-4 dana. Za otprilike 45-55 dana (što ovisi o sorti) salata dostiže svoj maksimum rasta. Temperatura viša od 20 ºC, posebno, ako je suho tlo i zrak, nepovoljno će se odraziti na količinu i kvalitet prinosa.

    Voda

    Za salatu je potrebno rahlo humusno tlo koje dobro zadržava vlagu. Tokom uzgoja salate biljke trebaju dovoljno vlage, što znači do zatvaranja sklopa, a to je početak glavičanja Potrebno je 15 l vode/m2 dva puta sedmično ako nije intenzivno sunčani period. Zalijevanje treba primjeniti ako je to moguće kada nisu jako oblačni dani.

    Tlo

    Salata najbolje uspijeva na plodnom i rastresitom zemljištu, bogatom organskim tvarima. Staklenička zemljišta uglavnom su pripremljena tako da se na njima salata veoma uspješno uzgaja i razvija. Treba imati na umu da je ova biljka veoma osjetljiva na visoku koncentraciju soli u tlu. Optimalne vrijednosti pH tla za salatu su 6,0-6,5-7.

    Agrotehničke mjere

    Plodored

    Salata može podnijeti dugotrajni uzgoj na istoj površini, ali ipak je poželjna barem jedna predklutura iz druge porodice. Zbog kratke vegetacije salate moguće je uzgojiti 2-3 usjeva godišnje, a često se salata uzgaja i kao međukultura.

    Obrada tla

    Tlo se obrađuje na dubini 20-25 cm, a mineralna gnojiva ne treba zaoravati jer se korijenov sistem salate razvije dosta plitko, pa se uslijed čestih zalijevanja mineralna hraniva lako spuste do potrebne dubine. U jesen je dobro u tlo zaorati stajskog gnoja ili zrelog komposta. Kako je u zaštićenom prostoru uglavnom kvalitetan supstrat, obrada tla ne predstavlja poseban problem. Na mjestima gdje je došlo do zbijanja tla prilikom uzgoja prethodne kulture obavezna je mjera podrivanja sa specijalnim mehanizovanim pomagalom - podrivačem. Ova mjera omogućava rahljenje tla i prozračivanje do 35-40 cm dubine.

    Gnojidba

    Rano u proljeće tlo se fino rahli pa se predsjetveno može dodati oko 150 kg/ha mineralnog gnojiva NPK 7:14:21 (ako agrohemijska analiza tla nije izvršena i nema preporuke). Tokom rasta usjev se treba prihranjivati KAN-om, i to od 70-100 kg/ha (kod primjene ovog gnojiva treba pripaziti da granule ne dođu na list salate što bi izazvalo palež).

    Sjetva i sadnja

    Da bismo salatu brali početkom 12 mjeseca u zaštićenom prostoru, sjetva se obavlja oko 20. oktobra, a rasađivanje mjesec dana poslije. Berba se uglavnom obavlja kroz 5-10 dana. U savremenoj stakleničkoj proizvodnji rasada salate uzgaja se u specijalno pripremljenim presanim tresetnim kockicama veličine 3-4 cm. Sjetva se obavlja piliranim sjemenom pomoću specijalne mehanizacije koja ulaže jednu po jednu sjemenku u svako konusno udebljenje kockica. Zasijane kocke treba zaliti i pokriti plastičnom folijom dok sjeme ne počne nicati. Uz optimalne uvjete presadnice su spremne za rasađivanje za 20-ak dana. Da bi se postigao navedeni rok prispjeća sadnica, bitno je da se do nicanja održava temperatura 15-18 ºC, a poslije nicanja 10-12 ºC. Relativna vlažnost zraka održava se između 60-70 %. Rasad se proizvodi i u plastičnim saćama ili u saćama od stiropora i na taj način postiže se ušteda u potrošnji supstrata.

    Ako se salata sije na stalno mjesto na gredici, mora se načiniti 1 cm duboki kanalčić. Salata se prorjeđuje u više navrata, tako da se postigne konačni razmak između biljaka 25-30 cm, a razmak redova 30 cm. Razmak ovisi o bujnosti sorte, karakteristikama tla i vremenskim uvjetima. Salatu je najbolje sijati u nekoliko navrata, kako ne bi dozrila sva odjednom. Uzgoju iz presadnica svakako se daje prednost, zato što se biljke razvijaju brže i ravnomjerno, a sjemena se troši manje.

    Proizvodnja salate u staklenicima i plastenicima

    Salata se lako i uspješno može uzgajati u staklenicima koji su prvenstveno namijenjeni uzgoju osjetljivih stakleničkih kultura (paradajza, krastavaca, paprike itd.). Kao kultura s relativno kratkim vegetiranjem (55-65 dana) veoma se uspješno uklapa u stakleničke plodorede. Zbog skromnijih potreba za toplinom i svjetlošću vrlo uspješno se može uzgajati u zimskom razdoblju.

    Njega nasada

    Ako se sije za uzgoj presadnica, za 3 sedmice biti će toliko razvijene da će se lahko presađivati. S presadnicama treba vrlo oprezno rukovati jer su oštećene presadnice jako osjetljive na sivu plijesan.

    Berba

    Berba se vrši u nekoliko navrata. Glavice se sjeku tek kada postignu određeni oblik, veličinu, čvrstoću, a često puta berba se vrši i ranije ako su cijene povoljne i ako je potražnja na tržištu. Blagim dodirom dlana na vrh glavice određuje se njezina zrelost. Kako su glavice salate gotovo uvijek vlažne vrlo je osjetljiva na mehaničke dodire i prilikom rezanja glavice treba biti vrlo pažljiv. Salata se reže odmah iznad prvog prstena - lišća u rozeti. Obrana se salata slaže u kutije ili u gajbe letvarice i prenose se u hladnjače. Salata se može uspješno očuvati 2-3 sedmice na temperaturi 1-2 °C i pri relativnoj vlažnosti zraka od 95 %. Berba se obavlja ručno ili mehanizovano.

    Izvori:

    • prof.dr.sc. N. Parađiković i suradnici; Osnove proizvodnje povrća; Koprivnica, 2011.
    • Burza voća i povrća

    Salata duguljasta, salata romana

    Engleski naziv: Roman lettuce | Latinski naziv: Lactuca sativa L. var. romana

    Salata duguljasta, salata romana

    Duguljasta, salata romana oblikuju izdužene (konične) glavice, listovi su zeleni, žutozeleni, tamno zeleni, dosta hrskavi. Uzgajaju se razni tipovi ove vrste salate od malih (baby) salata veličine 10 cm, preko patuljastih veličina oko 15 cm do srednjih veličina oko 20 cm. Pakira se u prozirne vrečice i vrlo je atraktivna za prodaju u supermarketima. Postoji posebna rimska salata crvene boje koja je otporna na pljesni. Nije gorka. Sije se tokom cijele godine na otvorenom i u plasteniku. Koriste se mlade rozete, koje podsjećaju na matovilac, ili veće glavice. 

    Salata - Sorte

    ukupno: 115, aktivno: 57, neaktivno: 58

    AFICION

    ANALENA

    ANGIE

    ARGENTINAS

    ATTRACTION

    BATAVIA DOREE

    BELDY

    BENITA

    BISTRA

    BONALY

    BOREALE

    BÓTTNERS TREIB

    BRASILIANA

    BRIGADE

    BRUNE D`HIVER

    CAIPIRA

    CALORICE

    CAZARD

    CLAUDIUS

    COMICE

    CRISPINO

    DAGUAN

    DALMATINSKA LEDENKA

    DALMATION

    DECI-MINOR

    DELICE

    DONERTIE

    DONERTIE RZ

    DYNAMITE

    EOLE

    ESTONY

    EXPLORE

    FABIETTO

    FABIETTO RZ

    FIORETTE

    FLAVY

    FLOREAL

    FLORINE

    FOLLOMY

    FORLINA

    FRIENDY

    FULMARIA

    FUNWAY

    GAUGIN

    GREAT LAKES

    GRUNETTA

    HELGA

    HILDE

    IMPERIALE

    INDIANA

    JAZZIE

    JUDITA RZ

    KAGRANER D ESTATE

    KOUROS

    KRISTAL LJETNA ŽUTA

    KRISTAL ZELENA ZIMSKA

    LAIBACHER EIS

    LEDA

    LEVISTRO

    LIBERTIE

    MADITTA

    MAIKÖNIG

    MARIOLA

    MARITIMA

    MARJOLIE R.S.

    MARMER

    MERAWIGLIA DELLE QUATTRO STAGIONI, SINONIM QUATTRO STAGIONI

    METAMIS

    MURAI

    MUSICALE

    NADINE

    NOBELLAN

    NOISETTE

    OLOF

    ORESTO

    PANDORA

    POLO

    POSAVKA

    PRISTALION

    RAVEL

    REGLICE

    SAGESS

    SALAKIS

    SHANGORE

    SILVESTER

    SOLEILAN

    SOPRANE

    SPORTIVO

    TATIANA

    TEMPTATION

    TIBET

    TOUAREG

    TOURBILLON

    TRIATHLON

    UNICUM

    VANITY

    VEGORKA

    VIRILDE

    VISYON

    WINTWR BUTTERKOPF

    ZAGREBAČKA KRISTAL LJETNA

    ZIMSKA RJAVKA

    Salata @ KLUB

    Premium papar i vina Degrassi U Zagrebu održana je večera sljubljivanja vina i papra. Četiri vina Degrassi, linije Special Edition Contarini, spojena su s odabranim vrstama papra tvrtke Premium začini. Priču o papru, o podrijetlu i terroirima ispričala je Alessia Cortesi, vlasnica marke Premium zači...

    +4

    USKRSNI OBIČAJI ZAGREBAČKE OKOLICE Uskrs je proslava najvećeg kršćanskog blagdana i proslavu dolaska proljeća i novog početka. A u krajevima gdje se još uvijek živi od zemlje i brižno njeguje tradicija, Uskrs je prava riznica narodne baštine. U koji god dio zagrebačke okolice zavirili u ovo svečano...

    +2

    Posađen luk, nešto salate, posijani špinat i feld salata. Kišo, možeš pasti. Hvala 🥰

    Vina Voštinić Klasnić u Bistrou U hotelu Esplanade u Zagrebu uz novi proljetni jelovniki poslužena su i vina vinarije Voštinić Klasnić. Na Bistro terasi u centru Zagreba, uz DJ glazbu i atraktivan live cooking, brojnim uzvanicima chefica Ana Grgić Tomić sa svojim timom mladih i kreativnih kuhara pre...

    +4

    Povrtari u Staroj Pazovi su jako retki ali ipak se nađe par gazdistava sa višedecenijskim iskutvom. Jedno takvo gazdinstvo je porodica Hadrik. Anna Hadrikova sa suprugom i sinom već više od 40 godina se bave proizvodnjom povrća. Ove godine imaju jedan plastenik zelene salate i jedan plastenik spanać...

    +5

    U Nišu će jubilarni 20. put biti održani "Dani bureka" od 17. do 20. avgusta na keju kod Oficirskog doma, a organizatori najavljuju da će posetioci prvi put moći da okuse "moravski burek", koji je spoj tradiconalne južnjačke salate i niškog specijaliteta. Predsednik "Unije pekara" i organizator mani...

    Mišjakinja-korov i lek U narodnoj medicini koristi se kao čaj koji se pravi od mladog lišća ili belih cvetova. Služi za ublažavanje kašlja i izbacivanje šlajma. Takođe se koristi kod problema mokraćnih kanala, za lečenje upale očiju, rana, čireva i slično. Mladi izdanci ove biljke se mogu jesti i ka...

    Godišnje iz plastenika dobijemo oko 245.000 tona povrća, još 400.000 tona u baštama za sopstvene potrebe porodica ili zelenih pijaca, a milion tona povrća proizvede se na otvorenom prostoru, rečeno je na nedavnom savetovanju povrtara na temu „Savremena proizvodnja povrća”. Pod povrćem imamo, u prose...

    Kao i uvijek tušt zahvalan za na salatu, u čušpajz i zamjena za špinat...

    S i s t e m i g a j e n j a j a g o d e. Jagoda se može gajiti na otvorenom polju i u zaštićenom prostoru. Jagoda se u svetu gaji na različite načine, od kojih su najznačajniji: njivsko gajenje sa pokrivanjem zemljišta plastičnom folijom, gajenje u tunelima i plastenicima. Pri njivskom gajenju jagod...

    Maj donosi stabilnije vremenske prilike, znatno je smanjena opasnost od mraza, vlaga i tempereatura zemljišta su u optimalnom odnosu - što doprinosi rastu i napredovanju biljaka i raduje poljoprivrednike. 🌽 Seje se kukuruz šećerac, okopava se i proređuje repa. Na jarim usevima primenjuje se prskanj...

    +5