Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Salata

Engleski naziv: Lettuce | Latinski naziv: Lactuca sativa L.

Salata

Salata pripada porodici glavočika (Compositae). Glavičasta salata sadrži prosječno 94 % vode, 2 % šećera, 0.6 % sirove celuloze, 0.6 % mineralnih tvari i 1.2 % sirovih proteina. Salata je bogata vitaminom C, B1, B2, karotinom i dr. Od mineralnih tvari bogata je soli kalija, željeza, fosfora i dr.

Iz glavnog korijena salate izbijaju postrane korijenove žilice prvog i drugog reda. Kako je salata jednogodišnja zeljasta biljka masa korijena smještena je u površinskom sloju tla, to je uočljivo kod biljaka koje se uzgajaju iz presadnica. Lišće je sjedeće, ovalno, okruglo, nazubljeno što ovisi o sorti salate. Cvijetno stablo je razgranato, a na vrhu grana nalaze se glavičaste cvati sa žutim cvjetovima. Salata je samooplodna biljka. Sjeme za sjetvu je sitno, a klijavost zadržava 4-5 godina.

Salate glavatice dijele se u dva tipa:

 • Kristalke - rubovi listova jače su nazubljeni
 • Maslenke - (puterice) nježnih su listova i ravnog lisnog obruba
 • Agroekološki uvjeti

  Temperatura

  Najpogodnije vrijeme uzgoja na otvorenom je proljeće i jesen, kada temperatura nije visoka. Sjeme salate niče na temperaturi 15-20 ºC, sjeme iznikne za 2-4 dana. Za otprilike 45-55 dana (što ovisi o sorti) salata dostiže svoj maksimum rasta. Temperatura viša od 20 ºC, posebno, ako je suho tlo i zrak, nepovoljno će se odraziti na količinu i kvalitet prinosa.

  Voda

  Za salatu je potrebno rahlo humusno tlo koje dobro zadržava vlagu. Tokom uzgoja salate biljke trebaju dovoljno vlage, što znači do zatvaranja sklopa, a to je početak glavičanja Potrebno je 15 l vode/m2 dva puta sedmično ako nije intenzivno sunčani period. Zalijevanje treba primjeniti ako je to moguće kada nisu jako oblačni dani.

  Tlo

  Salata najbolje uspijeva na plodnom i rastresitom zemljištu, bogatom organskim tvarima. Staklenička zemljišta uglavnom su pripremljena tako da se na njima salata veoma uspješno uzgaja i razvija. Treba imati na umu da je ova biljka veoma osjetljiva na visoku koncentraciju soli u tlu. Optimalne vrijednosti pH tla za salatu su 6,0-6,5-7.

  Agrotehničke mjere

  Plodored

  Salata može podnijeti dugotrajni uzgoj na istoj površini, ali ipak je poželjna barem jedna predklutura iz druge porodice. Zbog kratke vegetacije salate moguće je uzgojiti 2-3 usjeva godišnje, a često se salata uzgaja i kao međukultura.

  Obrada tla

  Tlo se obrađuje na dubini 20-25 cm, a mineralna gnojiva ne treba zaoravati jer se korijenov sistem salate razvije dosta plitko, pa se uslijed čestih zalijevanja mineralna hraniva lako spuste do potrebne dubine. U jesen je dobro u tlo zaorati stajskog gnoja ili zrelog komposta. Kako je u zaštićenom prostoru uglavnom kvalitetan supstrat, obrada tla ne predstavlja poseban problem. Na mjestima gdje je došlo do zbijanja tla prilikom uzgoja prethodne kulture obavezna je mjera podrivanja sa specijalnim mehanizovanim pomagalom - podrivačem. Ova mjera omogućava rahljenje tla i prozračivanje do 35-40 cm dubine.

  Gnojidba

  Rano u proljeće tlo se fino rahli pa se predsjetveno može dodati oko 150 kg/ha mineralnog gnojiva NPK 7:14:21 (ako agrohemijska analiza tla nije izvršena i nema preporuke). Tokom rasta usjev se treba prihranjivati KAN-om, i to od 70-100 kg/ha (kod primjene ovog gnojiva treba pripaziti da granule ne dođu na list salate što bi izazvalo palež).

  Sjetva i sadnja

  Da bismo salatu brali početkom 12 mjeseca u zaštićenom prostoru, sjetva se obavlja oko 20. oktobra, a rasađivanje mjesec dana poslije. Berba se uglavnom obavlja kroz 5-10 dana. U savremenoj stakleničkoj proizvodnji rasada salate uzgaja se u specijalno pripremljenim presanim tresetnim kockicama veličine 3-4 cm. Sjetva se obavlja piliranim sjemenom pomoću specijalne mehanizacije koja ulaže jednu po jednu sjemenku u svako konusno udebljenje kockica. Zasijane kocke treba zaliti i pokriti plastičnom folijom dok sjeme ne počne nicati. Uz optimalne uvjete presadnice su spremne za rasađivanje za 20-ak dana. Da bi se postigao navedeni rok prispjeća sadnica, bitno je da se do nicanja održava temperatura 15-18 ºC, a poslije nicanja 10-12 ºC. Relativna vlažnost zraka održava se između 60-70 %. Rasad se proizvodi i u plastičnim saćama ili u saćama od stiropora i na taj način postiže se ušteda u potrošnji supstrata.

  Ako se salata sije na stalno mjesto na gredici, mora se načiniti 1 cm duboki kanalčić. Salata se prorjeđuje u više navrata, tako da se postigne konačni razmak između biljaka 25-30 cm, a razmak redova 30 cm. Razmak ovisi o bujnosti sorte, karakteristikama tla i vremenskim uvjetima. Salatu je najbolje sijati u nekoliko navrata, kako ne bi dozrila sva odjednom. Uzgoju iz presadnica svakako se daje prednost, zato što se biljke razvijaju brže i ravnomjerno, a sjemena se troši manje.

  Proizvodnja salate u staklenicima i plastenicima

  Salata se lako i uspješno može uzgajati u staklenicima koji su prvenstveno namijenjeni uzgoju osjetljivih stakleničkih kultura (paradajza, krastavaca, paprike itd.). Kao kultura s relativno kratkim vegetiranjem (55-65 dana) veoma se uspješno uklapa u stakleničke plodorede. Zbog skromnijih potreba za toplinom i svjetlošću vrlo uspješno se može uzgajati u zimskom razdoblju.

  Njega nasada

  Ako se sije za uzgoj presadnica, za 3 sedmice biti će toliko razvijene da će se lahko presađivati. S presadnicama treba vrlo oprezno rukovati jer su oštećene presadnice jako osjetljive na sivu plijesan.

  Berba

  Berba se vrši u nekoliko navrata. Glavice se sjeku tek kada postignu određeni oblik, veličinu, čvrstoću, a često puta berba se vrši i ranije ako su cijene povoljne i ako je potražnja na tržištu. Blagim dodirom dlana na vrh glavice određuje se njezina zrelost. Kako su glavice salate gotovo uvijek vlažne vrlo je osjetljiva na mehaničke dodire i prilikom rezanja glavice treba biti vrlo pažljiv. Salata se reže odmah iznad prvog prstena - lišća u rozeti. Obrana se salata slaže u kutije ili u gajbe letvarice i prenose se u hladnjače. Salata se može uspješno očuvati 2-3 sedmice na temperaturi 1-2 °C i pri relativnoj vlažnosti zraka od 95 %. Berba se obavlja ručno ili mehanizovano.

  Izvori:

  • prof.dr.sc. N. Parađiković i suradnici; Osnove proizvodnje povrća; Koprivnica, 2011.
  • Burza voća i povrća

  Salata duguljasta, salata romana

  Engleski naziv: Roman lettuce | Latinski naziv: Lactuca sativa L. var. romana

  Salata duguljasta, salata romana

  Duguljasta, salata romana oblikuju izdužene (konične) glavice, listovi su zeleni, žutozeleni, tamno zeleni, dosta hrskavi. Uzgajaju se razni tipovi ove vrste salate od malih (baby) salata veličine 10 cm, preko patuljastih veličina oko 15 cm do srednjih veličina oko 20 cm. Pakira se u prozirne vrečice i vrlo je atraktivna za prodaju u supermarketima. Postoji posebna rimska salata crvene boje koja je otporna na pljesni. Nije gorka. Sije se tokom cijele godine na otvorenom i u plasteniku. Koriste se mlade rozete, koje podsjećaju na matovilac, ili veće glavice. 

  Salata - Sorte

  ukupno: 115, aktivno: 57, neaktivno: 58

  AFICION

  ANALENA

  ANGIE

  ARGENTINAS

  ATTRACTION

  BATAVIA DOREE

  BELDY

  BENITA

  BISTRA

  BONALY

  BOREALE

  BÓTTNERS TREIB

  BRASILIANA

  BRIGADE

  BRUNE D`HIVER

  CAIPIRA

  CALORICE

  CAZARD

  CLAUDIUS

  CRISPINO

  DAGUAN

  DALMATINSKA LEDENKA

  DALMATION

  DECI-MINOR

  DELICE

  DONERTIE

  DONERTIE RZ

  DYNAMITE

  ESTONY

  FABIETTO

  FABIETTO RZ

  FIORETTE

  FLAVY

  FLOREAL

  FLORINE

  FOLLOMY

  FORLINA

  FRIENDY

  FULMARIA

  FUNWAY

  GAUGIN

  GREAT LAKES

  GRUNETTA

  HELGA

  HILDE

  IMPERIALE

  INDIANA

  JAZZIE

  JUDITA RZ

  KAGRANER D ESTATE

  KOUROS

  KRISTAL LJETNA ŽUTA

  KRISTAL ZELENA ZIMSKA

  LAIBACHER EIS

  LEDA

  LEVISTRO

  LIBERTIE

  MADITTA

  MAIKÖNIG

  MARIOLA

  MARITIMA

  MARJOLIE R.S.

  MARMER

  MERAWIGLIA DELLE QUATTRO STAGIONI, SINONIM QUATTRO STAGIONI

  METAMIS

  MURAI

  MUSICALE

  NADINE

  NOBELLAN

  NOISETTE

  OLOF

  ORESTO

  PANDORA

  POLO

  POSAVKA

  PRISTALION

  RAVEL

  REGLICE

  SAGESS

  SALAKIS

  SHANGORE

  SILVESTER

  SOLEILAN

  SOPRANE

  SPORTIVO

  TATIANA

  TEMPTATION

  TIBET

  TOUAREG

  TOURBILLON

  TRIATHLON

  UNICUM

  VANITY

  VEGORKA

  VIRILDE

  VISYON

  WINTWR BUTTERKOPF

  ZAGREBAČKA KRISTAL LJETNA

  ZIMSKA RJAVKA

  Salata @ KLUB

  Vidi se da sam totalni amater, ali ne odustajem. Ostalo mi je jos semenkica salate i kupusa pa ce druga tura biti bolja, nadam se. Bar su mi se jagode omladile. #mojepovrce

  +3

  #mojepovrce Dvorište malo a djece puno. Lijepo je cvijeće al nahranit nas neće. Povrtnjak na stalaže u doba korone se slaže. Plastenik jedan veliki, pravi spasio bi nas od srna malih. Djeca kažu mama je luda, po cvijetnjaku sad niču od povrća čuda. Začinsko bilje i malo salate za vruće ljetne sate....

  +3

  Još jedna lijepa osunčana nedjelja u kojoj biljkice napokon uživaju! Konačno dočekali željeno sunce :) Najbolje uspijevaju i dalje sadnice salate još malo pa i one na gredicu, a na mrkvu još uvijek čekamo. Jako me veseli i jedan poseban stanar vrta u punom cvatu, ne moram ni reći da je danas najposj...

  +5

  Setvu salate, za berbu u decembru, treba obaviti oko 20. oktobra, a rasad presaditi do mesec dana posle. Ali, i pre toga treba obaviti niz radnji. Detaljnije, uskoro na Agroklubu!

  +3

  #mojepovrće zimska i puterica , posađena u jesen, moja prva salata :) Baš sam si ponosna sama na sebe ;) ....samo da me puževi ne čuju ;)

  Kupus niče. Cekamo salatu. Mrkvu sijem ovaj vikend. #mojepovrće

  Salatu u posudicama sam pikirala danas, a mrkva i salata u bašti lagano niču #mojepovrće

  +2

  #mojepovrce #mojabasta Na koju stranu pre ići, brati malinu za kolače ili paradajz i krastavac za salatu

  +3

  #mojepovrce Sargarepa evo tu je Kupus i salata Posejace sve to deca Pomoci ce Nata Poljoprivrednici mi smo mladi Nek niko se ne smeje Na kesici ne pise Kad treba da se seje Gledamo se mi u cudu Da ne ide dalje Moze li uputstvo Neko da posalje??? :) :) :) :) :)

  Na kraju 3. tjedna sve lijepo napreduje. Salata i kupus su već znatno veći, mrkva još niče i trenutno se ne nazire, ali zato su tu već rotkvice vani, brzo rastu i pokazuju liniju uz koju je mrkvica zasađena. Ovaj tjedan sa dovoljno vlage i konačno malo ozbiljnijeg sunca im je baš godio. :) #mojepovr...

  +2

  Inace volim povrce sve vrste.Ali najdraze su mi salate i njih mi nikad dosta s toga se trudim i pokusavam tokom citave godine da ih uzgajam

  +18