Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Radič

Engleski naziv: Chicory leaves | Latinski naziv: Cichorium intybus L. var. foliosum Hegi

Radič

Radič se pretežno koristi u svježem stanju. Karakterističan je njegov osebujan gorkast okus od intibina, a od ugljikohidrata najviše je zastupljena fruktoza i inulin, što ima specifičnu vrijednost u prehrani dijabetičara. Otporna je višegodišnja biljka koja se uzgaja kao jednogodišnja zbog blijedih listova ili korijenja. Postoje tri osnovna tipa: lisnati radič, glavati radič i radič koji se uzgaja zbog korijena iz kojeg se u zatamnjenom prostoru proizvode etiolirani vršni pupovi.

Korijen mu je kraći, jako razgranjen i tek neznatno zadebljan. Boja listova je tamnozelene ili svijetlo zelene boje (može biti i crvena), a glavne žile su bijele boje. U mediteranskom području moguć je uzgoj gotovo cijele godine, a u kontinentalnom u proljetnom i jesenskom razdoblju.

Agroekološki uvjeti uzgoja radiča

Temperatura

Radič najbrže niče pri temperaturi od 20 ºC za 5 – 6 dana, a pri 10 ºC, do nicanja prođe i 15 dana. Za vegetativni rast optimalna je temperatura 15 – 18 ºC, a minimalna 6 -8 ºC. Može podnijeti niske temperature od -3 ºC do -5 ºC, ovisno o tipu i kultivaru. Radič voli otvoreno, osunčano stanište, ali toleriše i malo sjene.

Voda

Ravnomjerna opskrba vodom bitna je za uspješan uzgoj. Na laganim peskovitim zemljištima, uspješno se uzgaja uz navodnjavanje, a na težim zemljištima navodnjavanje nije potrebno.

Tlo

Najpovoljnija su srednje teška tla dobre strukture i dobrog kapaciteta za vodu i zrak uz pH 6 do 7.

Agrotehničke mjere pri uzgoju radiča

Plodored

Preporučuje se ne uzgajati radič na istoj površini najmanje 3 do 4 godine. Uzgaja se nakon kultura gnojenih organskim gnojivima (paradajz, krompir, krastavci). Dobra je pretkultura jer nakon berbe i čišćenja ostavlja dosta organske mase korijenja i lišća.

Obrada tla

Tlo se obrađuje na 20 – 40 cm dubine, a površinski sjetveni sloj mora biti fine mrvičaste strukture.

Gnojidba

Za glavati i lisnati radič preporučuje se 20 – 60 t/ha stajskog gnoja, 160 – 200 kg/ha fosfora i 80 – 160 kg/ha kalija. Ovisno o tipu radiča, načinu uzgoja i zalihama hraniva u tlu, potreba za hranivima radiča vrlo je različita.

Njega nasada

Kada biljke razviju 3 – 4 lista, prorjeđuje se na razmak 15 – 30 cm, ovisno o kultivaru. Tokom vegetacije redovno se navodnjava i međuredno kultivira.

Sjetva / sadnja radiča

Za berbu mladih listova radič se redovno direktno sije na gredice uz razmak redova 10 – 15 cm ili omaške (širom) s 3 – 10 g sjemena po m2. Sijati treba što pliće (0,5 – 1 cm) i lagano povaljati. Ako se sije mehanizovano, sijačicama, tada se sije u junu ili julu u redove na međuredni razmak od 30 – 50 cm s 1 - 1,5 kg/ha sjemena. Radič se može uzgajati kao presadnica u zaštićenom prostoru pri temperaturi višoj od 10 ºC, uz sjetvu u februaru ili martu. Presađuje se u martu ili aprilu, a berba počinje krajem maja ili početkom juna.

Berba i skladištenje radiča

Ako se sije rano u proljeće, u februaru ili martu, do nicanja treba 2 do 3 sedmice, a nakon nicanja za 4 do 6 sedmica listovi rozete dostignu visinu 10 – 15 cm, kada se mogu brati. Bere se rezanjem lišća, ali tako da se ne ošteti vegetacijski vrh. Nakon berbe prema potrebi se zalije, a novi listovi ponovno su spremni za berbu za oko mjesec dana. Poslije drugog reza potrebno je prihraniti azotnim ili kombiniranim gnojivom. Tokom ljeta sve do jeseni usjev se može brati više puta, ali postupno biva sve slabiji.

Odrezani listovi operu se u hladnoj vodi, ocijede i tako dolaze na lokalno tržište pakirani u plitke letvarice prekrivene folijom. Uz 5 do 6 berbi može se računati na prinos do 2 kg/m2. Glavati radič pakira se također u letvarice. Prosječna težina glavice okruglih, crvenih i šarenih kultivara može biti od 200 – 500 g, a izduženog tipa i više. Može se postići prinos do 30 t/ha. Lisnati radič u pravilu se ne skladišti, a prema potrebi može se održati do jednu sedmicu na temperaturi od 2 – 5 ºC i visokoj relativnoj vlazi zraka. Glavati radič je nešto otporniji.

Izvor:

  • R. Lešić, J. Borošić, I. Buturac, M. Ćustić, M. Poljak, D. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.
  • Burza voća i povrća

Radič - Sorte

ukupno: 17, aktivno: 3, neaktivno: 14

BIANCO DI MILANO

CASTELFRANCO

CATALOGNA BRINDISINA

ERFANO

FIDELIO

GORIŠKI RADIČ

INDIGO

LEONARDO

PALLA ROSSA

PAN DI ZUCCHERO

ROSSA DI TERVISO

RUBRO

TRŽAŠKI SALATNIK

TRŽAŠKI SOLATNIK

VERONA

VIRTUS

WITLOOF

Radič @ KLUB

Domaća radinost kao suvenir- Udruženje žena NIT Obrovac

Istraživači sa Univerziteta u Sidneju kreirali su robota SwagBot-a, kojeg pokreće veštačka inteligencija i koji je, kako su naveli, na putu da stočarstvo učini efikasnijim i ekološki prihvatljivim, sprečavanjem degradacije zemljišta. SwagBot je prvo lansiran 2016. godine kao jednostavan robot za sto...

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 više nego prethodne rekordne 2022. Osim u menzama, prodaje se i...

Sektor za vanredne situacije MUP-a apelovao je na građane, povodom povećanog broja požara na otvorenom prostoru, da budu odgovorni i poštuju zakon i da budu veoma oprezni prilikom upotrebe otvorenog plamena, kao i da ukoliko izbije požar o tome odmah obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj t...

Naš dugogodišnji kupac Laza Ranić je postigao izvanredne rezultate sa #timacagro đubrivima tokom svih ovih godina zajedničke saradnje Pre svega, radi se analiza zemljišta, u ovom slučaju uljana repica je zahtevala đubrenje na sledeći način: #eurofertil 51 u jesen #sulfamo30 u proleće #fertiactyl sta...

+3

WineOS i nadalje pomiče visoko postavljenu ljestvicu, i desetljeće nakon prvog okupljanja vinara pod tim imenom, organizatori razvijaju sadržaj eventa. Sjajna vina iz HR i okruženja predstavljena su u petak i subotu u osječkom Gospodarskom centru, uz brojne radionice i demonstracije. Nemam službene...

+10

Valentinovo – šampion Cuvée Jakob U zagrebačkom restoranu Vinodol u srijedu, 12.2.2024., Vinske zvijezde proslavile su 11. rođendan uz prvo ovogodišnje ocjenjivanje vina prigodne tematike uz Valentinovo - Ljubavna vina! Prema istraživanjima u opise ljubavnih vina s afrodizijačkim svojstvima, najčešć...

+4

REZIDBA I ZAŠTITA VOĆAKA OD GRADA. Grad je česta pojava na našim poljima i pored organizovane protivgradne službe. Njegova oštećenja mogu biti katastrofalna za sve voćne vrste, bez obzira na njihov uzrast. Jabuka je voćka čiji plodovi su najtolerantniji na manju gradobitinu, jer sitniji udarci grada...

Sva je prilika da će tim istraživačice Sare Hince sa bečkog Instituta za domaće životinje prvi put dokazati nešto o čemu se do sada malo mislilo – svinjama je dosadno. To jest, onim svinjama koje dolaze iz tovilišta gde se drže po desetine hiljada životinja. Njihovo meso je, kažu kritičari, nepristo...

Koja je malvazija najbolja na svijetu Najbolje malvazije imaju Damjanić, Dešković i Zigante Vero, terane Tomaz i Kozlović, prvi put proglašena najbolja žlahtina i muškat momjanski Poznati su rezultati Vinistrinog 31. ocjenjivanja vina i jakih alkoholnih pića i 16. Svijeta malvazija. Best in Show za...

+4

Leglo zaraza u srcu Mačve - nadležni žmure Iz klanice RAVNJANKA d.o.o. iz Ravnja vlasništvo bivšeg poslanika u Skupštini Srbije i trenutno zamenika predsednika Skupštine opštine Bogatić Dragana Aćimovića, na parcelu koja se nalazi pored puta Banovo Polje - Ravnje, a pripada K.O. Bogatić svakodnevno...

+6

Pod posrednikom u rasadničkoj proizvodnji podrazumeva se umetanje debla od neke druge sorte ili podloge između podloge i plemenite (željene) sorte, radi otklanjanja njihove međusobne inkopatibilnosti (nepodudarnosti). Stanko Nekić, dipl. ing. agronomije