Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Kupus

Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i sjeme. Korijenov sistem se sastoji od nekoliko debljih žila iz kojih izbija skup bočnih žila. Pojedine žile prodiru u tlo i do 1 m. Nadzemni dio, tj. glavica ovisi o sorti i težini i može biti od 30-50 cm.

Upotrebljava se u svježem, kuhanom ili konzerviranom stanju naročito tokom zime.

Sadrži u prosjeku 6-10 % suhe tvari, 4-1 % ugljikohidrata, 1-2 % bjelančevina te 3-50 mg C vitamina, po čemu ima veliku važnost u ishrani tokom zimskih mjeseci. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i sjeme.

Agroekološki uvjeti

Temperatura

Kupus je kultura koja najbolje uspijeva u prohladnom i vlažnom podneblju. Optimalna temperatura za rast je 15-18 ºC i na tada sjeme klije i niče za 3-4 dana. Visoke temperature, iznad 25 ºC djeluju štetno na rast i razvoj glavice. U fazi rozete izdrži temperaturu od –3 do –5 ºC, a neke sorte i do –8 ºC.Starije biljke bolje podnose niske temperature, bez štetnih posljedica mogu izdržati do –12 ºC, pa i niže temperature.

Prema svjetlosti ima umjerene zahtjeve, ali ne podnosi jako zasjenjivanje, naročito u fazi presađivanja i savijanja i porasta glavice.

Voda

Navodnjavanje nasada je obavezno i pri tome treba održavati umjerenu ali dovoljnu vlažnost tla. U suviše vlažnim uvjetima nasad se izdužuje, pa se loše prima prilikom rasađivanja, dok u suhim uvjetima zaostaje u porastu. Zaljevanjem se prvo vlaži gornji oranični sloj od 10-15 cm s 2-3 l/m2, a s kasnije 4-6 l/m2. U vrijeme ukorjenjivanja zalijevanje izostaje da bi biljke razvile snažniji korijenov sistem. Potrebe nasada za vodom su različite i variraju u rasponu od 80-160 mm u zavisnosti od uvijeta proizvodnje. U skladu s tim varira i broj zalijevanja i norma navodnjavanja.

Navodnjavanje sadnog matrijala vrši se u natkrivenim ili toplim rasadnicima. Ovim navodnjavanjem treba dodavati manje količine vode kako bi se spriječio bujni rast,bolesti i održala potrebna toplina u rasadniku. Najčešće se primjenjuje ručno navodnjavanje. Poslije rasađivanja kupus zahtijeva 380-500 mm vode u ovisnosti od klimatskih uvjeta.

Kod ranih sorti turnusi su 8-15 dana, kasnije sorte imaju kraće turnuse u početku 5-9 dana, pa se produžuje na 8-15 dana. Niža vlažnost usporava formiranje glavica koje ostaju sitne i meke. Ako zemljište presuši pa se potom naglo potopi, dolazi do pucanja glavica koje su tada lošije kvalitete i gube tržišnu vrijednost.

Tlo

Najbolje uspijeva na dubokim, plodnim i strukturnim tlima slabo kisele do neutralne reakcije (pH 5,5-6,5). Za ranu proizvodnju najviše odgovaraju lahka, topla, pjeskovita tla, a za kasnu teža i plodnija tla koja bolje drže vlagu. Na jako vlažnim tlima kupus slabo uspijeva jer se uslijed slabe aeracije (prozračnosti) tla rast jako usporava, a glavice se ne oblikuju. Na kiselim i teškim tlima može se uzgajati samo uz obilno dodavanje stajskog gnoja.

Agrotehničke mjere

Plodored

Kupus treba obavezno uzgajati u plodoredu jer dosta propada od bolesti i štetočina. Na istu površinu trebao bi doći tek poslije 3 godine. Dobri predusjevi za kupus su cvrkla, celer, krastavac, mahuna, salata, pastrnjak, lucerka, paradajz, krompir, grašak, ječam, pšenica i dr., a kupus je odličan predusjev za većinu povrćarskih kultura jer ostavlja zemljište nezakorovljeno i rahlo.

Obrada tla

Osnovna obrada tla vrši se obavezno u jesen na dubinu 25-30 cm. Poorano zemljište se ostavlja preko zime u otvorenim brazdama. Priprema tla za rasađivanje ranog kupusa počinje odmah u proljeće i sastoji se od kultivacije, drljanja i valjanja. Valjanje tla je obavezna mjera jer kupus ne podnosi rastresito tlo. Za kasni kupus koji dolazi kao postrni usjev, zemljište se ore i odmah priprema poslije skidanja prethodnog usjeva.

Gnojidba

Prije određivanja gnojidbe potrebno je znati stanje hraniva u tlu i pH tla. Kupus iznosi iz tla velike količine hranjivih tvari i odlikuje se naročito velikim zahtjevima prema azotu i kaliju. Unošenje azota jako povećava prinos, ali je pri tome vrlo značajan međusobni odnos N:P:K. Ako se preobilno gnoji azotom glavica ostaje rastresita, meka i šuplja pa je tržišna vrijednost takvih glavica mala. S povećanjem količine kalijskih gnojiva povećava se čvrstoća glavice, a nedovoljna količina kalija u odnosu na azot izaziva neugodan miris kod kuhanja takvog kupusa.

U jesen pri osnovnoj obradi tla preporučuje se aplikacija NPK gnojiva u formulaciji 10:20:30 ili 0:20:30, u količini od 300-400 kg/ha. U proljeće, prilikom pripreme tla pred sadnju, može se dati 300-400 kg/ha NPK 15:15:15. Prvo prihranjivanje izvodi se odmah nakon sadnje, odnosno nakon prijama biljaka, azotnim gnojivima (KAN 27 %), u količini od 150-300 kg/ha, a korisno je prije zamotavanja glavica izvršiti i druga prihranjivanja kompleksnim gnojivima 10:20:30 u količini od 200 kg/ha. Ukoliko se koristi stajski gnoj, navedene količine mineralnih gnojiva mogu se smanjiti.

Sjetva i sadnja

Sjetva kupusa mora biti brižljivo obavljena kako bi se dobio jednolični sklop biljaka. Stoga je najbolje sijati u redove, s razmakom između redova 8-12 cm, a između biljaka u redu oko 3 cm. Ovisno o vlažnosti i kvalitetu tla, dubina sjetve je 1-2 cm. Utrošak sjemena je 500 sjemenki/m2 (250 biljčica na m2). Kod rane proizvodnje presadnica u negrijanom prostoru treba obratiti pozornost na temperature jarovizacije (0-10ºC). Starije presadnice brže prolaze kroz stadij jarovizacije od mlađih.

Gustoća rasađivanja ovisi od sorte, plodnosti i vlažnosti tla. Razmak biljke od biljke u redu može biti od 30-80 cm, a ovisi od krupnoći sorte. Pri međurednoj obradi traktorskim kultivatorom razmak treba biti od 80-100 cm između redova. Kada se kupus sadi ručno, rasad se sadi do prvog lista (vršni pup mora ostati izvan zemlje) i odmah se mora zalijevati ili se sadi uz pomoć mehanizacije, pa se istovremeno i zalijeva.

Njega nasada

Kod njege rasađenog kupusa obavezna su 2-3 okopavanja jer pri tome biljke se malo nagrnu zemljom što dovodi do boljeg stvaranja adventivnih žilica. Kupus se obavezno mora navodnjavati 6-10 puta tokom vegetacije, a naročito u vrijeme zavijanja glavice. Prihranjuje se 2-3 puta.

Berba i prinos

Kupus se bere tako da se glavice sijeku iznad prve etaže donjeg lišća. Rani kupus se bere u 2-3 navrata, a kasni kupus se mora brati obavezno prije jakih mrazeva i temperature od -5 °C. Ako za vrijeme berbe nastanu niske temperature tada se berba prekida i čeka se povoljniji trenutak. Berba je ručna, a na većim imanjima posebnim transporterima olakšava se pakovanje. Prinos ranih sorti odnosno hibrida je od 30-40 t/ha, srednje ranih oko 60 t/ha, a kasnih više od 80 t/ha.

Izvori:

  • prof.dr.sc. N.Parađiković i suradnici; Osnove proizvodnje povrća; Koprivnica, 2011.
  • Burza voća i povrća

Kupus bijeli

Engleski naziv: White cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata f. alba

Kupus bijeli

Kupus bijeli formira glavicu bijele boje koju okružuju listovi svijetlo zelene boje. Prema obliku glavice su najčešće okrugle, ali ima i okruglo-spljoštenih, jajolikih i srcolikih. Mlađi listovi su svojetlo zelene boje, a oni stariji tamnije zelene. Za formiranje glavice optimalne temperature su 15 – 18 °C.

Izvor: R. Lešić, J. Borošić, I. Buturac, M. Ćustić, M. Poljak, D. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.

Kupus crveni

Engleski naziv: Red cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) L. Alef. var. capitata f. rubra Duch

Kupus crveni

Kupus crveni uzgaja se isključivo za potrošnju u svježem stanju. Od sorti crvenog kupusa za ranu proizvodnju najviše se uzgaja Erfurtski (Topaz) kupus. Vegetacija mu traje 100 - 120 dana. Oblikuje male i čvrste okrugle glavice.

Od kasnijih sorti, najčešće se uzgaja sorta Holandski kupus, koji oblikuje velike okrugle glavice tamnocrvene boje (u sebi sadrži pigment antocijanin). Također je namjenjen za potrošnju u svježem stanju.

Izvori:

  • prof.dr.sc. N. Parađiković i suradnici; Osnove proizvodnje povrća; Koprivnica, 2011.
  • Burza voća i povrća

Kupus - Sorte

ukupno: 37, aktivno: 0, neaktivno: 37

ATRIA F1 RS

BALBRO F1

BARTOLO F1

CASTELLO F1

DELUS F1

DESTINY F1

FALCON F1 RS

FARAO F1

FIELDWINNER F1

FORNAX F1

GALAXY F1

GRAND SLAM F1

HERMES F1 RS

HINOVA F1

HORIZON F1

JUDGE F1

KRAUTMAN F1

LEOPARD F1

LION F1

MENZA F1 RS

MINICOLE F1

NORDRI F1

OSCAR F1 RS

PAREL F1

PARTULA F1

PROSPERA F1

RESISTOR F1

RINDA F1 RS

ROTONDA

SARATOGA F1

SATELITE F1

SPI 2904 F1

SPI 2905 F1

STILON F1

STRUKTON F1

TUCANA F1 RS

VRANSKI 12

Kupus @ KLUB

#mojepovrce posle kiše boja se promenila na kupusu

+2

5.tjedan, salata presađena, kupus ću sutra presaditi u vrt, mrkvica lagano napreduje #mojepovrće

+5

Mrkvica, kupus, salata i paradajz napreduju. Danas su posađeni krastavci, a sutra će za ručak biti mladi krompir i luk iz baštice. Volim #mojepovrće

#mojepovrće Danas sam salatu i kupus posadila u vrt, nemam slike jer mob nije bio uz mene ali evo slikica flanaca koji bi trebali pomalo u vrt

Moj kupus i salata rastu, mada mi se cini da mi je salata pretanka. Prvi put je sadim zrno po zrno pa.i ne znam sta da ocekujem :) Rasad je vec treci dan u plasteniku i cini mi se da je prezivio ove prve nagle vrucine. Nadam se i nekom savjetu o prihrani, jer je jos mali za sadnju iako plastenik vec...

+4

Vidi se da sam totalni amater, ali ne odustajem. Ostalo mi je jos semenkica salate i kupusa pa ce druga tura biti bolja, nadam se. Bar su mi se jagode omladile. #mojepovrce

+3

PROIZVODNJA KUKURUZA ŠEĆERCA (Zea mays L. saccharata sturt). Kukuruz šećerac pripada posebnoj podvrsti kukuruza, koja se odlikuje većim sadržajem šećera u zrnu (4 - 5 %, pa sve do 12 %), po čemu je i dobio ime. Mlado zrno, na prelazu iz mlečnog u voštano zrenje, sočno je i vrlo ukusno. Kukuruz šećer...

Rast cena hrane naglo menja navike potrošača u Srbiji, ali i širom Evrope. Primećuje se da mnogi smanjuju izdatke za hranu, kupujući manje artikala i jeftinije proizvode. Gotovo četiri od 10 potrošača izjavilo je da kupuju manje crvenog mesa, dok trećina kupuje manje ribe i pilećeg mesa. Kupci potpu...

Konačno je stigao red i na mrkvicu! Predivno toplo i sunčano vrijeme fino se poklopilo i sa danima sjetve biljaka korijena prema mjesečevom kalendaru. Salata i kupus također lijepo napreduju, a da mrkvica za to vrijeme dok i oni ne stignu na gredicu ne bi bila sama, kao dobri susjedi pravit će joj d...

+5

SEME POVRTARSKIH KULTURA. Pod kvalitetnim semenom podrazumeva se seme koje po svom obliku, veličini, boji, mirisu, čistoći i klijavosti odgovara određenoj vrsti povrća. Dobar proizvođač može po obliku ustanoviti je li seme dozrelo ili nije. Ako je seme smežurano, to je znak da je rano ubrano ili je...

Velika nestašica jaja u Sjedinjenim Američkim Državama dovela je do neobične vrste šverca na američko-meksičkoj granici. Naglo poskupljenje jaja podstaklo je neke koji redovno prelaze američku južnu granicu da kupuju jaja po nižim cenama u Meksiku i da ih krijumčare na sever. ”U protekla tri meseca...