Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Komorač

Engleski naziv: Fennel | Latinski naziv: Foeniculum vulgare Miller

Komorač

Komorač se upotrebljava najviše kao začin. Ima dubok, snažan i razgranat vretenasti korijen. U vegetativnoj fazi stabljika mu je skraćena i obavijena rukavcima. Cvjetna stabljika naraste do 150 cm, a na vrhu nosi cvat (štitac). Cvjetovi su žuto-zelene boje, plod kalavac, a u 1 g može biti 150 izduženih rebrastih sjemenki. Postoje tri varijeteta F. v. var. vulgare – divlji komorač, F. v. var. dulce – uzgaja se kao začinska i ljekovita biljka te F. v. var. azoricum – koristi se za povrće.

Agroekološki uvjeti uzgoja komorača

Temperatura

Minimalna temperatura za klijanje iznosi 2 – 5 °C, a optimalna 20 °C. U povoljnim uvjetima od sjetve do nicanja prođe 8 – 10 dana. Za vegetativni rast optimalne su temperature 16 – 18 °C, a biljka može podnijeti niske temperature do -4 °C.

Voda

Vlaga je komoraču potrebna samo u vrijeme klijanja i vlatanja.

Tlo

Visoke prinose daje na rastresitim, humusom bogatim tlima, kao na černozemu, smeđim lesiviranim tlima i crnici.

Agrotehničke mjere u uzgoju komorača

Plodored

Komorač dolazi u plodoredu nakon kulture gnojene organskim gnojivima. Na istu površinu ne smije doći 3 – 4 godine. Može se uzgajati kao drugi usjev nakon ranog povrća.

Obrada tla

Da bi niknuo brzo i ujednačeno, komoraču je potrebno dobro obrađeno tlo s dosta vlage. Obavezno treba obaviti jesensko duboko oranje da bi se tlo u proljeće pripremilo sa što manje prohoda mehanizacijom i tako održala vlaga nakupljena tokom zimskih mjeseci.

Gnojidba

Zbog velike biljne mase i relativno kratke vegetacije do tehnološke zriobe komorač treba mnogo lahko pristupačnih hraniva. Za prinos od 30 t/ha potrebno je 120 – 150 kg/ha azota uz primjenu u 2 – 3 navrata, 35 kg/ha fosfora, 180 kg/ha kalija, 65 kg/ha kalcija i 25 kg/ha magnezija.

Njega nasada

Tokom ljeta najvažnija je mjera zalijevanje. Uz međurednu obradu može se i malo nagrnuti, što će pospješiti izbjeljivanje glavice. Vrši se prorjeđivanje na 15 – 20 cm razmaka biljke od biljke jer se u pregustom usjevu često razviju plosnate umjesto okrugle lukovice (glavice).

Sjetva / sadnja komorača

Može se sijati direktno ili uzgojiti iz presadnica. Uzgoj iz presadnica ima prednost jer sjeme komorača obično nema visoku klijavost i neujednačeno niče. Sije se u junu, a za proizvodnju presadnica treba 30 – 40 dana. Presadnice sa 4 – 5 listova presađuju se na razmak 50x20 cm. Ako se slatki komorač sije direktno na stalno mjesto, potrebno je 3 – 8 kg sjemena/ha.

Berba i skladištenje komorača

Glavna berba obavlja se u drugoj polovici septembra i u oktobru do početka novembra i jačih mrazeva. Bere se kada dostigne tehnološku zriobu i to rezanjem biljke u zoni korijenova vrata. Zatim se skinu dva vanjska lista zajedno s lisnim rukavcem, a ostali listovi prikrate se na 5 – 6 cm, osim najmlađih listova. Tako priređena glavica ima 150 – 350 g. Prinos komorača može biti 20 – 30 t/ha.

Komorač se može skladištiti 2 – 3 sedmice na temperaturi od 0 – 2 °C i 97 % relativne vlage zraka, ako se želi sačuvati zeleno i svježe najmlađe lišće. Bez najmlađeg lišća može se u istim uvjetima čuvati i do 8 sedmica.

Izvor:

  • R. Lešić, J. Borošić, I. Buturac, M. Ćustić, M. Poljak, D. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.
  • Dr. I. Šilješ, ing. Đ. Grozdanić, mr. I. Grgesina; Poznavanje, uzgoj i prerada ljekovitog bilja; Osijek, 1992.

Komorač - Sorte

ukupno: 5, aktivno: 1, neaktivno: 4

DI FIRENZE

FINO

TARDO

WADENROMEN

Komorač @ KLUB

U Srbiji je vrednost izvoza organskih proizvoda porasla više od 15 puta u proteklih 10 godina, objavila je Privredna komora Srbije. Izvoz je u 2021. u odnosu na 2020. skočio 53 odsto i iznosio je 57,4 miliona evra. U ovom trenutku postoji više od 7.000 proizvođača, a brojni među njima redovno učestv...

12. PINK DAY Zagreb festival U ružičastim vinima moći ćete uživati 26. travnja 2025., u Laubi! U zagrebačkoj Laubi održana je konferencija za medije na kojoj je najavljen program 12. PINK DAY Zagreb festivala. Novinari su doznali sve o bogatom programu i izlagačima ovog festivala rosé vina, ekstra d...

+4

PROIZVODNJA KUKURUZA ŠEĆERCA (Zea mays L. saccharata sturt). Kukuruz šećerac pripada posebnoj podvrsti kukuruza, koja se odlikuje većim sadržajem šećera u zrnu (4 - 5 %, pa sve do 12 %), po čemu je i dobio ime. Mlado zrno, na prelazu iz mlečnog u voštano zrenje, sočno je i vrlo ukusno. Kukuruz šećer...

Privredna komora Vojvodine potpisala je partnerski ugovor sa Osječko-baranjskom županijom za realizaciju evropskog projekta koji za cilj ima unapređenje zanatske proizvodnje sira. Privredna komora Vojvodine ovim ugovorom obavezuje se da realizuje program unapređenja proizvodnje sira u okviru program...

BERBA I ČUVANJE AKTINIDIJE. Berba aktinidije. Berba plodova aktinidije, u narodu više poznate kao kivi, počinje u oktobru i traje do sredine novembra, što zavisi od sorte. Datumom se ne može tačno utvrditi početak berbe, jer u velikom broju slučajeva zavisi od vremenskih uslova. Takođe, ni zadnji te...

JOHN DEERE BALIRKE ❗❗ Fiksna ili varijabilna komora koju birate? 🤔 Javite se svom prodajnom predstavniku 📞 https://novocommerce.hr/kontakt/ https://novocommerce.hr/john-deere/prese/ #novocommerce #johndeere

Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije organizovaće nastup srpskih privrednika u okviru nacionalnog štanda Srbije na predstojećem međunarodnom sajmu svežeg voća i povrća "Fruit Attraction 2024", koji se održava u Madridu od 8. do 10. oktobra. Kako je saopštila PKS, nastup na međunarodnom...

17 Zagreb VINOcom Međunarodni festival vina i kulinarike. 17 Zagreb VINOcom održat će se od 28. 11. do 1. 12. 2024. u hotelu Esplanade Na festivalu na kojem nastupa 240 izlagača, bit će raznovrsna i vrlo atraktivna ponuda.Moći će kušati domaća i strana vina i razgovarati s vinarima. Održat će i broj...

+4

Hrvatska poljoprivredna komora i Agronomski fakultet u Zagrebu održali su 7. Susret živog laboratorija (living lab-a) u Gospiću 24.-25. siječnja, na kojem su okupili eko-žene poduzetnice u sklopu projekta GRASS Ceiling. Osnovna je ideja istražiti prepreke s kojima se žene inovatorice u ruralnom podr...

+4

VinEko – prva izložba prirodnih vina u Zagrebu Na konferenciji za medije održanoj u zagrebačkom diWine Baru najavljena je prva regionalna izložba ekoloških, organskih i biodinamičkih vina i maslinovih ulja pod nazivom VinEko, koja će se održati u Narodnom sveučilištu Dubrava u Zagrebu 10. prosinca 2...

+4

Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika (SUMP) u saradnji sa Privrednom komorom Vojvodine organizuje konferenciju pod nazivom "Mladi poljoprivrednici u Srbiji i EU", 20. maja sa početkom u 13.00 časova na Novosadskom sajmu za vreme Poljoprivrednog sajma u Master hali na štandu Pokrajinskog sekretar...

Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga, u saradnji sa Područnom privrednom komorom Bijeljine, organizuje učešće privrednika iz Republike Srbije na 22. Međunarodnom sajmu poljoprivrede, lova i ribolova “INTERAGRO 2024“ Bijeljina, Republika Srpska...