Pretraga baze sortne liste
Engleski naziv: Fennel | Latinski naziv: Foeniculum vulgare Miller
Komorač se upotrebljava najviše kao začin. Ima dubok, snažan i razgranat vretenasti korijen. U vegetativnoj fazi stabljika mu je skraćena i obavijena rukavcima. Cvjetna stabljika naraste do 150 cm, a na vrhu nosi cvat (štitac). Cvjetovi su žuto-zelene boje, plod kalavac, a u 1 g može biti 150 izduženih rebrastih sjemenki. Postoje tri varijeteta F. v. var. vulgare – divlji komorač, F. v. var. dulce – uzgaja se kao začinska i ljekovita biljka te F. v. var. azoricum – koristi se za povrće.
Minimalna temperatura za klijanje iznosi 2 – 5 °C, a optimalna 20 °C. U povoljnim uvjetima od sjetve do nicanja prođe 8 – 10 dana. Za vegetativni rast optimalne su temperature 16 – 18 °C, a biljka može podnijeti niske temperature do -4 °C.
Vlaga je komoraču potrebna samo u vrijeme klijanja i vlatanja.
Visoke prinose daje na rastresitim, humusom bogatim tlima, kao na černozemu, smeđim lesiviranim tlima i crnici.
Komorač dolazi u plodoredu nakon kulture gnojene organskim gnojivima. Na istu površinu ne smije doći 3 – 4 godine. Može se uzgajati kao drugi usjev nakon ranog povrća.
Da bi niknuo brzo i ujednačeno, komoraču je potrebno dobro obrađeno tlo s dosta vlage. Obavezno treba obaviti jesensko duboko oranje da bi se tlo u proljeće pripremilo sa što manje prohoda mehanizacijom i tako održala vlaga nakupljena tokom zimskih mjeseci.
Zbog velike biljne mase i relativno kratke vegetacije do tehnološke zriobe komorač treba mnogo lahko pristupačnih hraniva. Za prinos od 30 t/ha potrebno je 120 – 150 kg/ha azota uz primjenu u 2 – 3 navrata, 35 kg/ha fosfora, 180 kg/ha kalija, 65 kg/ha kalcija i 25 kg/ha magnezija.
Tokom ljeta najvažnija je mjera zalijevanje. Uz međurednu obradu može se i malo nagrnuti, što će pospješiti izbjeljivanje glavice. Vrši se prorjeđivanje na 15 – 20 cm razmaka biljke od biljke jer se u pregustom usjevu često razviju plosnate umjesto okrugle lukovice (glavice).
Može se sijati direktno ili uzgojiti iz presadnica. Uzgoj iz presadnica ima prednost jer sjeme komorača obično nema visoku klijavost i neujednačeno niče. Sije se u junu, a za proizvodnju presadnica treba 30 – 40 dana. Presadnice sa 4 – 5 listova presađuju se na razmak 50x20 cm. Ako se slatki komorač sije direktno na stalno mjesto, potrebno je 3 – 8 kg sjemena/ha.
Glavna berba obavlja se u drugoj polovici septembra i u oktobru do početka novembra i jačih mrazeva. Bere se kada dostigne tehnološku zriobu i to rezanjem biljke u zoni korijenova vrata. Zatim se skinu dva vanjska lista zajedno s lisnim rukavcem, a ostali listovi prikrate se na 5 – 6 cm, osim najmlađih listova. Tako priređena glavica ima 150 – 350 g. Prinos komorača može biti 20 – 30 t/ha.
Komorač se može skladištiti 2 – 3 sedmice na temperaturi od 0 – 2 °C i 97 % relativne vlage zraka, ako se želi sačuvati zeleno i svježe najmlađe lišće. Bez najmlađeg lišća može se u istim uvjetima čuvati i do 8 sedmica.
Izvor:
ukupno: 5, aktivno: 1, neaktivno: 4
U Srbiji je vrednost izvoza organskih proizvoda porasla više od 15 puta u proteklih 10 godina, objavila je Privredna komora Srbije. Izvoz je u 2021. u odnosu na 2020. skočio 53 odsto i iznosio je 57,4 miliona evra. U ovom trenutku postoji više od 7.000 proizvođača, a brojni među njima redovno učestv...
12. PINK DAY Zagreb festival U ružičastim vinima moći ćete uživati 26. travnja 2025., u Laubi! U zagrebačkoj Laubi održana je konferencija za medije na kojoj je najavljen program 12. PINK DAY Zagreb festivala. Novinari su doznali sve o bogatom programu i izlagačima ovog festivala rosé vina, ekstra d...
PROIZVODNJA KUKURUZA ŠEĆERCA (Zea mays L. saccharata sturt). Kukuruz šećerac pripada posebnoj podvrsti kukuruza, koja se odlikuje većim sadržajem šećera u zrnu (4 - 5 %, pa sve do 12 %), po čemu je i dobio ime. Mlado zrno, na prelazu iz mlečnog u voštano zrenje, sočno je i vrlo ukusno. Kukuruz šećer...
Privredna komora Vojvodine potpisala je partnerski ugovor sa Osječko-baranjskom županijom za realizaciju evropskog projekta koji za cilj ima unapređenje zanatske proizvodnje sira. Privredna komora Vojvodine ovim ugovorom obavezuje se da realizuje program unapređenja proizvodnje sira u okviru program...
BERBA I ČUVANJE AKTINIDIJE. Berba aktinidije. Berba plodova aktinidije, u narodu više poznate kao kivi, počinje u oktobru i traje do sredine novembra, što zavisi od sorte. Datumom se ne može tačno utvrditi početak berbe, jer u velikom broju slučajeva zavisi od vremenskih uslova. Takođe, ni zadnji te...
JOHN DEERE BALIRKE ❗❗ Fiksna ili varijabilna komora koju birate? 🤔 Javite se svom prodajnom predstavniku 📞 https://novocommerce.hr/kontakt/ https://novocommerce.hr/john-deere/prese/ #novocommerce #johndeere
Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije organizovaće nastup srpskih privrednika u okviru nacionalnog štanda Srbije na predstojećem međunarodnom sajmu svežeg voća i povrća "Fruit Attraction 2024", koji se održava u Madridu od 8. do 10. oktobra. Kako je saopštila PKS, nastup na međunarodnom...
17 Zagreb VINOcom Međunarodni festival vina i kulinarike. 17 Zagreb VINOcom održat će se od 28. 11. do 1. 12. 2024. u hotelu Esplanade Na festivalu na kojem nastupa 240 izlagača, bit će raznovrsna i vrlo atraktivna ponuda.Moći će kušati domaća i strana vina i razgovarati s vinarima. Održat će i broj...
Hrvatska poljoprivredna komora i Agronomski fakultet u Zagrebu održali su 7. Susret živog laboratorija (living lab-a) u Gospiću 24.-25. siječnja, na kojem su okupili eko-žene poduzetnice u sklopu projekta GRASS Ceiling. Osnovna je ideja istražiti prepreke s kojima se žene inovatorice u ruralnom podr...
VinEko – prva izložba prirodnih vina u Zagrebu Na konferenciji za medije održanoj u zagrebačkom diWine Baru najavljena je prva regionalna izložba ekoloških, organskih i biodinamičkih vina i maslinovih ulja pod nazivom VinEko, koja će se održati u Narodnom sveučilištu Dubrava u Zagrebu 10. prosinca 2...
Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika (SUMP) u saradnji sa Privrednom komorom Vojvodine organizuje konferenciju pod nazivom "Mladi poljoprivrednici u Srbiji i EU", 20. maja sa početkom u 13.00 časova na Novosadskom sajmu za vreme Poljoprivrednog sajma u Master hali na štandu Pokrajinskog sekretar...
Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga, u saradnji sa Područnom privrednom komorom Bijeljine, organizuje učešće privrednika iz Republike Srbije na 22. Međunarodnom sajmu poljoprivrede, lova i ribolova “INTERAGRO 2024“ Bijeljina, Republika Srpska...