Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Bundeva

Engleski naziv: Gourd, Squash, Pumpkin | Latinski naziv: Cucurbita maxima Duchesne

Bundeva

Bundeve su jednogodišnje biljke, a izvorno dolaze iz Amerike. Danas se uzgajaju kultivirane vrste u toplim područjima svijeta, a dozrijevaju u kasnu jesen. Korijen je vrlo razgranat i glavnina se nalazi u površinskom sloju tla. Stabljika je vriježa duga oko 10 m, obrasla dlačicama i većinom se ne grana. Listovi su krupni i na dugim peteljkama. Cvjetovi su jednospolni, a biljka jednodomna. Cvjetovi traju samo jedan dan. Najčešće ih oprašuju pčele. Sjeme je ovalno i spljošteno, krem bijele boje i apsolutne težine 150 – 350 g.

Najukusnija je čvrsta bundeva, teška u odnosu na veličinu i mat boje kore (ne sjajne). Najukusnija ima i najvišu prehrambenu vrijednost. Buče s mekom korom treba izbjegavati jer to može biti znak da je vodenasta i neukusna, a dijelovi natopljeni vodom ili plijesni znak su kvarenja. Lako se kvari kad je oštećena. Iako je bundeva za konzumaciju dostupna od augusta do marta, najbolja je u jesen, u oktobru i novembru, kada je koncentracija hranjivih tvari najviša, okus najbolji, a cijena najniža.

Današnja bundeva razvila se iz divlje bundeve koja je rasla na području između Gvatemale i Meksika. Indijanci su se prema njoj odnosili s takvim poštovanjem, pa su je pokapali s mrtvima, kao hranu na njihovu posljednjem putovanju.

Buča smokvolisna

Engleski naziv: Asian pumpkin, pumpkins Siamese | Latinski naziv: Cucurbita ficifolia Bouche

Buča smokvolisna

Buča smokvolisna ima prugastu zeleno-bijelu koru, sličniju lubenici, a listovi su joj slični listu smokve, ima bijelo meso imiris i okus kao nezrela lubenica. Od nje se pripremaju voćni kompoti i džem. Plodovi su joj srednje veličine, dosta veliki, a unatoč tome uspješno uspijeva na ogradama.

Buča zimska, zimska tikva

Engleski naziv: Winter squash | Latinski naziv: Cucurbita mixta Pangalo

Buča zimska, zimska tikva

Buča zimska, zimska tikva sije se početkom maja na otvorenom - nakon opasnosti od mrazeva. Cvjetovi su joj narančaste boje, plodovi isprva zeleno-bijeli, ali kako zriju tako poprimaju karakterističnu narančasto-krem boju izvana, a jarko narančastu boju iznutra. Odličan je izvor magnezija, mangana, kalija, vlakana i vitamina C i A. Razmnožava se sjemenom. Voli sunčana mjesta, jednogodišnja je biljka i uništavaju je mrazevi. Plodovi se beru prije prvih mrazeva, obavezno s nekoliko centimetara stabljike jer bez nje brzo počnu truliti. Na sobnoj temperaturi može ostati sve do proljeća, pa je zato i nazivaju i zimska tikva.

Stočna tikva

Engleski naziv: Ordinary gourd, gourd Poland, gourd, Budimka, yellow squash, Field pupkin | Latinski naziv: Cucurbita pepo L.

Stočna tikva

Stočna tikva daje plodove teške 25 - 100 kg. Sočno meso plodišta vrlo je pogodno za ishranu domaćih životinja tokom zime kada ono predstavlja najznačajniju svježu stočnu hranu. Od nadzemne biomase (vriježa) može se dobiti dobra stočna hrana ili silaža.

Jednogodišnja je zeljasta biljka sa vretenastim korijenovim sistemom koji se većinom razvija u površinskom sloju zemljišta i ima veliki porast. Stablo je u sredini prazno, vriježasto, puzavo, na poprečnom presjeku rebrasto i obraslo kratkim bodljama. U povoljnim uvjetima dostiže dužinu do 10 m. Listovi imaju duge peteljke i velike, srcolike liske, peterostruko urezane, obrasle sitnim dlakama i na rubu nazubljene. Cvjetovi su jednospolni, žute boje i petodijelne građe. Ženski su sitniji i razvijaju se na bočnim granama, a muški krupniji i razvijaju se na glavnom stablu.

Pri uzgoju zahtijeva mnogo vode i zbog dobro razvijenog korijena velike usisne moći, dobro podnose suše. Optimalne temperature za razvoj vegetativnih organa su 22 – 25 °C, a za razvoj generativnih iznad 25 °C.

Bundeva - Sorte

ukupno: 3, aktivno: 0, neaktivno: 3

BIJELA DOMAĆA

NARANČASTA

SIVA DOMAĆA

Bundeva @ KLUB

Pita od bundeve sa domaćim, vučenim korama je najlepša poslastica koju možete napraviti u ovim prohladnim jesenjim danima!

+4

Najpoznatija poljoprivredna kultura u Kikindi, ludaja, odnosno bundeva, može da se iskoristi na nekoliko različitih načina. Članice Udruženja žena Iđoš, odlučile su da naprave pekmez od ludaje, potom su ga brendirale, a kupcima ponudile i sokove i likere od tog slatkog povrća. Ceo projekat započet j...

Poljoprivredno gazdinstvo Branislava Bađonskog u Kulpinu kod Bačkog Petrovca već šest godina se bavi proizvodnjom bundeva, odnosno tikava tamburica i od kojih se prave poslastice. Bađonski je odavno u poljoprivredi, godinama je sejao kukuruz, soju, pšenicu, a onda je poželeo da se oproba i u nekoj d...

Ovogodišnji 38. „Dani ludaje”, koji će se u Kikindi održati od 14. do 17. septembra, promovisani su u Beogradu, najpre na konferenciji za novinare u Turističkoj organizaciji Srbije, a potom u Knez Mihailovoj ulici uz šetnju mališana obučenih u kostime plodova jeseni, kao i uz pesmu i muziku tamburaš...

+3

Ručak na dekici Ljeto je kao stvoreno za vikend putovanja i nova iskustva u prirodi, a jedno od njih neka bude piknik, točnije Piknika, projekt dviju prijateljica koje su našle način kako ponuditi urbanim obiteljima boravak u prirodi i ručak na dekici. Kad su prije nešto više od dvije godine, dvije...

+4

#mojabašta Udružena sadnja "Tri sestre"-kukuruz,pasulj, tikvice(tikve,bundeve)

U Banatu gajenje bundeve ima dugu istoriju, a u Kikindi se čak u njenu čast tradicionalno održava menifestacija "Dani ludaje". ”U Vojvodini generalno ima dosta potencijala za uzgoj bundeve, pogotovo kod nas u južnom Banatu. Potrebno je samo da se podigne svest ljudi da je mnogo bolje konzumirati dom...

Evo tko su glavni igrači na EU tržištu bundeva 🎃

Zdrava, mirisna, čarobna bundeva može da se pripremi na sto načina!

Dani ludaje u Kikindi su za nama. Šta mislite koliko je težila najteža bundeva Radovana Zakića iz Kikinde a odakle dolazi apsolutni rekorder po pitanju težine i koliko teži? Ostavite svoju procenu u komentarima a mi vam ogdovore na ova pitanja donosimo u najnovijem članku samo na našem portalu.

+5

Zvala se ona gibanica, gužvara, zeljanica, krompiruša, burek, bundevara, sa višnjama ili jabukama uvek joj se obraduju svi za stolom!