Bundeva

Engleski naziv: Gourd, Squash, Pumpkin | Latinski naziv: Cucurbita maxima Duchesne

Bundeva

Bundeve su jednogodišnje biljke, a izvorno dolaze iz Amerike. Danas se uzgajaju kultivirane vrste u toplim područjima svijeta, a dozrijevaju u kasnu jesen. Korijen je vrlo razgranat i glavnina se nalazi u površinskom sloju tla. Stabljika je vriježa duga oko 10 m, obrasla dlačicama i većinom se ne grana. Listovi su krupni i na dugim peteljkama. Cvjetovi su jednospolni, a biljka jednodomna. Cvjetovi traju samo jedan dan. Najčešće ih oprašuju pčele. Sjeme je ovalno i spljošteno, krem bijele boje i apsolutne težine 150 – 350 g.

Najukusnija je čvrsta bundeva, teška u odnosu na veličinu i mat boje kore (ne sjajne). Najukusnija ima i najvišu prehrambenu vrijednost. Buče s mekom korom treba izbjegavati jer to može biti znak da je vodenasta i neukusna, a dijelovi natopljeni vodom ili plijesni znak su kvarenja. Lako se kvari kad je oštećena. Iako je bundeva za konzumaciju dostupna od augusta do marta, najbolja je u jesen, u oktobru i novembru, kada je koncentracija hranjivih tvari najviša, okus najbolji, a cijena najniža.

Današnja bundeva razvila se iz divlje bundeve koja je rasla na području između Gvatemale i Meksika. Indijanci su se prema njoj odnosili s takvim poštovanjem, pa su je pokapali s mrtvima, kao hranu na njihovu posljednjem putovanju.

Buča smokvolisna

Engleski naziv: Asian pumpkin, pumpkins Siamese | Latinski naziv: Cucurbita ficifolia Bouche

Buča smokvolisna

Buča smokvolisna ima prugastu zeleno-bijelu koru, sličniju lubenici, a listovi su joj slični listu smokve, ima bijelo meso imiris i okus kao nezrela lubenica. Od nje se pripremaju voćni kompoti i džem. Plodovi su joj srednje veličine, dosta veliki, a unatoč tome uspješno uspijeva na ogradama.

Buča zimska, zimska tikva

Engleski naziv: Winter squash | Latinski naziv: Cucurbita mixta Pangalo

Buča zimska, zimska tikva

Buča zimska, zimska tikva sije se početkom maja na otvorenom - nakon opasnosti od mrazeva. Cvjetovi su joj narančaste boje, plodovi isprva zeleno-bijeli, ali kako zriju tako poprimaju karakterističnu narančasto-krem boju izvana, a jarko narančastu boju iznutra. Odličan je izvor magnezija, mangana, kalija, vlakana i vitamina C i A. Razmnožava se sjemenom. Voli sunčana mjesta, jednogodišnja je biljka i uništavaju je mrazevi. Plodovi se beru prije prvih mrazeva, obavezno s nekoliko centimetara stabljike jer bez nje brzo počnu truliti. Na sobnoj temperaturi može ostati sve do proljeća, pa je zato i nazivaju i zimska tikva.

Stočna tikva

Engleski naziv: Ordinary gourd, gourd Poland, gourd, Budimka, yellow squash, Field pupkin | Latinski naziv: Cucurbita pepo L.

Stočna tikva

Stočna tikva daje plodove teške 25 - 100 kg. Sočno meso plodišta vrlo je pogodno za ishranu domaćih životinja tokom zime kada ono predstavlja najznačajniju svježu stočnu hranu. Od nadzemne biomase (vriježa) može se dobiti dobra stočna hrana ili silaža.

Jednogodišnja je zeljasta biljka sa vretenastim korijenovim sistemom koji se većinom razvija u površinskom sloju zemljišta i ima veliki porast. Stablo je u sredini prazno, vriježasto, puzavo, na poprečnom presjeku rebrasto i obraslo kratkim bodljama. U povoljnim uvjetima dostiže dužinu do 10 m. Listovi imaju duge peteljke i velike, srcolike liske, peterostruko urezane, obrasle sitnim dlakama i na rubu nazubljene. Cvjetovi su jednospolni, žute boje i petodijelne građe. Ženski su sitniji i razvijaju se na bočnim granama, a muški krupniji i razvijaju se na glavnom stablu.

Pri uzgoju zahtijeva mnogo vode i zbog dobro razvijenog korijena velike usisne moći, dobro podnose suše. Optimalne temperature za razvoj vegetativnih organa su 22 – 25 °C, a za razvoj generativnih iznad 25 °C.

Bundeva - Sorte

ukupno: 3, aktivno: 0, neaktivno: 3

BIJELA DOMAĆA

NARANČASTA

SIVA DOMAĆA

Bundeva @ KLUB

Sreća je u bundevama ;)

Bundeva je najčešća jesenja dekoracija u domu. Pomoću nje se mogu da se naprave nogobrojni ukrasi u kući odcvetnog aranžmana pa do zanimljivih dekoracija na komodi. Bundeve su praktične za kreativno i zanimljivo ukrašavanje doma. Postoje više vrsti bundeva koje se razlikuju po veličini i boji. Bunde...

+4

E od ove sam ostavila sjeme. Slatka, brašnasta. Kraljica bundeva ;)

#mojabašta Udružena sadnja "Tri sestre"-kukuruz,pasulj, tikvice(tikve,bundeve)

Valjda ću i ja nekad u životu uzgojiti ovoliku bundevu. Ovo drugo već imam ;-)

Vreme je da se počastimo slanim i slatkim jelima od bundeve!

Jedni su za, drugi su protiv #Halloween ... ali u svakom slučaju zanimljivo je znati odakle dolazi najviše #bundeva #EU

Mogu li bundeve da rastu na drvetu? Mogu.

Bundeve su zavladale i osječkom glavnom pijom...

+4

Šalje mi muž sliku s balkona i poruku: "Jebem ti bundevu!" A ja bundevu gledam danima, već duže vrijeme je mekana, znam da je za kompost. Ali me je preduhitrila. I eksplodirala. Detonacija se čula na drugom kraju grada ;-) #svesebudi #bundeva