Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Batat

Engleski naziv: Sweet potato | Latinski naziv: Ipomea batatas

Batat

Batat je višegodišnja kultura koja pripada porodici slakova (Convolvulaceae). Potječe iz Srednje i Južne Amerike. U Europi je do nedavno bio relativno nepoznata kultura. Zbog lošeg naziva koji dolazi iz engleskog jezika (sweet potato) pogrešno se povezuje s krompirom, s kojim ne dijeli porodicu. U prehrani se upotrebljava kuhan ili pečen, a sadržava mnoštvo ugljikohidrata, vitamina (A, C, E, B6) i minerala (Cu, Mn, K, Fe). Budući da sadržava vrlo malo masti, idealna je prehrana sportašima. Koriste se mladi listovi i vršci biljke pa sekundarna zadebljanja korijena, koja se često pogrešno nazivaju gomoljima. Ubraja se među najvažnije poljoprivredne kulture u svijetu.

Morfološke osobine batatata

Batat je zeljasta dugotrajna biljka. Lišće je izduženo i često srcolikog oblika. Korijen je duguljast i lagano ušiljen pa može biti žute, narančaste, crvene, smeđe pa i ljubičaste boje. Budući da pripada porodici slakova, daje sličan cvijet oblika tube, bijele boje s ljubičastim krugom na bazi cvijeta uz stabljiku.

Agroekološki uvjeti uzgoja batata

Temperatura

Uzgoj batata u zavisnosti od temperaturnih varijacija tokom ljeta i zime moguć je u BiH.

Voda

Mlade je biljke odmah po sadnji potrebno navodnjavati ukoliko im nije prirodno osigurana dovoljna količina vode. U toku uzgoja potrebno je paziti na količinu vode i navodnjavati samo u slučaju suše, budući da će prevelika količina vode u zoni korijena uzrokovati smanjenje prinosa. Optimalna je količina oborina od 750 do 1.000 mm godišnje.

Tlo

Najbolji se rezultati postižu na pjeskovito – ilovastim i slabo skeletnim tlima. Preporučuju se neutralna do blago kisela tla (pH 6).

Tehnologija uzgoja batata

Plodored

Ukoliko se batat sadi na istoj parceli, preporučuje se vratiti na zemljište nakon četiri godine.

Priprema tla

Za uzgoj je batata važna jesenska obrada tla, koja se obavlja na 40 cm dubine i ostavlja u otvorenoj brazdi. U proljeće se brazda zatvara i formiraju gredice. Slijedi postavljanje PE filma i sistemaa za navodnjavanje kapanjem. Preproručuje se koristiti niske gredice i PE film širine 120 cm na blago nagnutim terenima, a na ravnim terenima visoke gredice i PE film širine 140 do150 cm. Batat je izuzetno osjetljiv na primjenu zemljišnih herbicida pa se preporučuje njihovo uklanjanje ručno.

Ishrana

Batat ima manje zahtjeve prema gnojidbi od ostalih povrtnih kultura. U proljetnoj pripremi tlo je potrebno gnojiti mineralnim gnojivom - i to s 50 kg azota, 100 kg fosfora i 150 kg kalija po hektaru.

Sadnja batata

Uzgoj batata obavlja se iz presadnica, koje se oko 15. marta sade u mediteranskom prostoru (ukoliko je temperatura tla iznad 10 °C), a oko 15. maja u središnjim kontinentalnim i istočnim dijelovima BiH. Uobičajeni je razmak sadnje 120 x 30 – 40 cm, što čini sklop od 20.000 do 27.000 biljaka po hektaru. Mlade je biljke odmah po sadnji potrebno navodnjavati i nastaviti s navodnjavanjem idućih 7 do 10 dana. Tokom uzgoja vodu treba pažljivo dodavati i to samo u slučaju suše, budući da se prevelika količina vode u zoni korijena ogleda u smanjenju prinosa.

Berba i prinos batata

Batat se vadi kada većina korijena dosegne više od 150 grama, što se može očekivati 100 do 130 dana nakon sadnje. Razdoblje vađenja je od augusta do oktobra i treba se obaviti prije mraza. Znak tehnološke zrelosti korijena je bijeli sok koji curi kada se posijeku vriježe. Jedna biljka daje do tri kilograma korijena i u komercijalnoj proizvodnji prinos može biti od 20 do 50 tona po hektaru. Berba listova batata moguća je i nekoliko puta godišnje.

Upotreba batata

Batat se u prehrani može koristiti kao samostalno jelo ili kao prilog. Korijen se često upotrebljava za pripremu pekmeza, štrudli i pita, a može se jesti i svjež. Listovi se mogu upotrijebiti kao i zelje. Česta je njegova upotreba u farmaceutskoj industriji za izradu dijetetskih proizvoda, a koristi se i kao stočna hrana.

Izvor:

  • PSS – Uzgoj batata (pristupljeno 12. marta 2014.) 

Batat - Sorte

ukupno: 1, aktivno: 0, neaktivno: 1

Boniato

Batat @ KLUB

O Batke majstore (priču na svom Fejsbuk profilu preneo ekonomista Branko Dragaš) -istinita priča- "Bata Jurišić stariji čovek koji živi u Golubincima u Sremu, spremao se u krevet kada su mu javili da je ostavio svetlo u šupi sa alatima u dvorištu.On je otvorio vrata kuće da ugasi svetlo,kada iznenad...

#mojepovrće Još jedan dio moga vrta, batat iz mog uzgoja jer je kod nas sadnica na tržnici 5 kn, a često nastradaju od voluharice ili rovca, kao i salatu, ove godine sam batat razmjestila po cjelom vrtu u nadi da voluharice neće pojesti baš sav urod kao prošle godine

Kako je ova sezona za neke bila dobra godina u proizvodnji batata,tako nažalost za neke nije bila dobra. Pojavilo se svega ove sezone od raspuknuća korijena do gljivičnih oboljenja. Od početka proizvodnje batata u HR tamo davne 2004.godine ono što se nabavilo s Agronomskog fakulteta održava se do da...

+5

#mojepovrce slatki krompir - batat

Kada mi se jede slatko i zdravo :) Batat je moj izbor br. 1 😋💛 a ovako iz pećnice mi je najdraži!

Po prvi put u RH…. Ekskluzivni proizvod. ABS JUICE. AgroBatat Suhopolje u suradnji s AgroBatat Skopje pokreće prvu proizvodnju Juicea od batata na području RH (Suhopolje) Provjerena tehnologija i receptura odobrena od strane ministarstva zdravlja i sigurnosti hrane Republike Sjeverne Makedonije nara...

+2

Na Vino uz žlicu u Ježevu kućicu !6. Eno gastro projekt 'Vino uz žlicu' održan je u zagrebačkom restoranu Ježeva kućica. U idiličnom okruženju maksimirske šume i Zoološkog vrta, pet sljedova jela pripremio je chef Stefan Prelić, koji zajedno s Ivom Laštro vodi ovaj restoran, čiji je interijer inspir...

+6

Bit će paradajza, paprike, krastavaca, a možda i batata :)

+5

Prvi put sam posadila batat. Ovo je rezultat, velik kao glava :'D

Međimurja malo i veliko Međimurje naše malo je i veliko po vinima i domaćoj hrani. Dvanaesto izdanje eno gastro projekta ‘Vino uz žlicu’ održano je u hotela Castellum u Čakovcu. Tradicionalna jela Međimurja u pet sljedova, pripremljena na suvremen način, predstavio je chef Damir Medved, a pratilo ih...

+3