Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Timijan

Engleski naziv: Garden thyme | Latinski naziv: Thymus vulgaris L.

Timijan

Timijan je sastojak mješavine čajeva protiv kašlja, a eterično ulje se primjenjuje kao antiseptik. Osušeni timijan koristi se kao začin. Droga Serpyili herba upotrebljava se kao zamjena za timijan i sadrži oko 1 % eteričnog ulja.

Morfološke karakteristike timijana

Timijan je višegodišnja vrsta, stabljike su uspravne i granaju se od korijena oblikujući polugrm visok 25-30 cm. Primarna stabljika je dopola odrvenjela, a zeljasti dio je karakteristične tamnocrvene boje. Sa naličja listovi su obrasli gustim sivim dlačicama koje na vrhu imaju kvržice pune eteričnog ulja. Listići su sitni, eliptični i većinom sjedeći, dugi 4-10 mm. Klasasti cvatovi stvaraju se na vrhu stabljika, a sastavljeni su od blijedoružičastih cvjetića dužine 3-6 mm. Plodići su kalavci, vrlo sitni, tamnosmeđi. Masa 1 000 sjemenki je 0,25-0,28 g.

Duže vrijeme cvate i sazrijeva. Sitno sjeme je sklono osipanju što predstavlja problem kod uzgoja biljaka za sjeme. Biljka ima ugodan miris i aromu. Sjeme timijana klijavo je 2-3 godine, a u povoljnim uvjetima proklija za dvije do tri sedmice. U početku raste vrlo sporo i ne podnosi zasjenjene površine. Rano u proljeće druge godine biljke su u punoj vegetaciji. U maju cvjetaju, a tada se i kose, da bi u septembru sazrele za drugi otkos.

Agroekološki uvjeti uzgoja timijana

Timijan dobro podnosi sušu jer je termofilna i fotofilna biljka. Niske zimske temperature bez snježnog pokrivača na rastresitim tlima mogu nanijeti veće štete usjevu. Na hladnim, vlažnim tlima timijan trune, na siromašnim ne daje prinos, a najbolje uspijeva na černozemu dobre strukture, uz dobru opskrbljenost hranjivim elementima.

Tehnologija uzgoja timijana

Plodored

Budući je timijan višegodišnja biljka ne ulazi u redovni plodored. Tek poslije 3-4 godine može se uzgajati na istom mjestu. Timijan ne zagušuje korove i zemljište ne smije biti zaraženo višegodišnjim korovskim vrstama o čemu treba voditi računa kod izbora površine za rasad.

Priprema tla

Za sadnju je potrebno duboko zimsko oranje. Sa što manje operacija obrađuje se tlo u rano proljeće kako bi se očuvala vlaga nakupljena zimi. Tlo mora biti ravno, sitnomrvičasto, vlažno i rahlo do dubine 12 cm.

Ishrana biljke

Za dobar prinos droge i eteričnog ulja treba pažlljivo izbalansirati gnojidbu. Tako se u jesen prije dubokog oranja u tlo po hektaru unosi 40 kg azota i 60-80 kg fosfora i kalija. U proljeće se prije sadnje dodaje druga trećina od 40 kg azota i isto toliko poslije prve košnje. Idućih godina usjevi se gnoje u jesen ili rano u proljeće sa po 30-50 kg svih triju osnovnih elemenata po hektaru.

Njega usjeva

Timijan nema bujnu stabljiku koja bi zagušila korov, stoga je borba protiv korova osnovna njega. Ukoliko se pojave višegodišnji perzistentni korovi obavlja se i međuredna kultivacija, a obavezna je radi prozračivanja tla. Najbolje je obaviti u jesen poslije gnojidbe.

Razmnožavanje timijana

Timijan se može razmnožavati vegetativno dijeljenjem starih bokora i generativno, sjemenom. Vegetativno razmnožavanje se rijetko primjenjuje jer nije ekonomično. Sjeme se sije direktno u tlo ili u klijališta. Proizvodnja rasada je najraširenija u hladnim lijehama. Sjetva se obavlja sijačicama za sitnozrne kulture na razmaku 25-30 cm, sa 0,8-1 g sjemena po m2. Sjeme se ne smije sijati na dubinu veću od 0,5 cm. Dok ne iznikne potrebno je održavati konstantnu vlagu tla, a kasnije ovisno o vremenskim prilikama i stanju rasada potrebno je zalijevati. Usjev treba oplijeviti do zime. U oktobru je rasad spreman za sadnju, a može prezimiti u klijalištu i biti presađen u proljeće. Razmak među redovima prilikom sadnje je 50-70 cm, a u redu 15-25 cm. Sadnice su nježne, visoke 7-10 cm i sade se po dvije, tri zajedno. Za jedan hektar treba 0,5-0,6 kg sjemena, od čega se pripremi 160 000 do 240 000 sadnica.

Proizvodnja sjemena timijana

U urednom nasadu u kojem nema višegodišnjih vrsta proizvodi se sjeme. Biljke se ne kose već se ostave da sjeme sazre. Žetvu je najbolje obaviti u dva dijela zbog produženog razdoblja cvjetanja i sazrijevanja. Kada na donjoj trećini cvata sjeme postane smeđe, herba timijana se pokosi i ostavi raširena na ceradi da sjeme sazre. Herba timijana se osuši nakon dvije do tri sedmice i spremna je za vršenje kombajnom. Sjeme koje se dobije doradi se do zadovoljavajuće čistoće i uskladišti na suhom mjestu. Po hektaru se može dobiti 100 do 150 kg sjemena.

Košenje herbe timijana

Nadzemni dijelovi biljke se pokose i ubire se timijan. Jedna košnja je u prvoj godini, a u drugoj dvije, u fazi cvjetanja kada biljke sadrže najviše aktivnih tvari. Košnja može biti ručna ili mehanizovana, a visina reza je 7-10 cm iznad tla da bi se smanjila količina drvenastih dijelova u sirovini. Prve godine prinos nije veći od 6 t/ha, a u slijedećim godinama proizvodnje može se dobiti 8-10 t/ha svježe herbe timijana.

Timijan - Sorte

ukupno: 1, aktivno: 0, neaktivno: 1

Timijan