Origano

Engleski naziv: Oregano | Latinski naziv: Origanum vulgare

Origano

Origano je višegodišnja, zeljasta biljka iz porodice usnača (Lamiaceae /Labiaceae). Origano je kultura toplog podneblja, a najzastupljenija je u području Mediterana. Posebno je zatupljena u Grčkoj, Italiji, Izraelu i drugim mediteranskim zemljama. Prvenstveno se origano koristi kao cijenjeni začin u kulinarstvu i mesnoj industriji, ali poznati su njegovi odlični učinci za tegobe probavnog sistema.

Morfološke osobine origana

Origano karakteriše nadzemni dio, odnosno grmić, čije brojne stabljike odrvene u svom donjem dijelu i poliježu po zemlji. Na takvim se mjestima koja dodiruju zemlju razvijaju adventivne žilice. U prirodi stabljika origana naraste do 50 cm, a u uzgoju može doseći visinu od 60 do 80 cm. Cvjetovi origana su bijele do žutozelene boje i čine cvat štitastog oblika. Listovi su sitni i zeleni.

Agroekološki uvjeti uzgoja origana

Temperatura

Radi se o biljci prilagođenoj toplijim podnebljima i prema tome origano ima velike zahtjeve prema toplini i svjetlosti. Pogoduju joj naročito osunčani prostori.

Voda

Budući da je origano mediteranska kultura koja nema prevelike zahtjeve prema vodi, potrebno je voditi računa da se u tlu ne nalazi prevelika količina vlage.

Tlo

Origano uspijeva na svim tipovima zemljišta. Najbolji rezultati u uzgoju postižu se na plodnim, dubokim i rastresitim zemljištima. Prevelika količina vlage u tlu negativno će utjecati na ovu kulturu.

Tehnologija uzgoja origana

Plodored

Kod uzgoja origana preporučuje se povratak na istu površinu nakon 3 do 5 godina odmora. Kao predusjev najpovoljnije su kulture koje tlo ostavljaju rastresitim i imaju herbicidno djelovanje.

Priprema tla

Tlo se za sjetvu origana priprema na način da se površina dobro poore, obično na dubinu od 40 cm. Neposredno prije sjetve preporučuje se ravnanje i usitnjavanje površinskog sloja tla.

Ishrana

Origano povoljnije reaguje na plodnije uvjete tla. Pri osnovnoj je obradi potrebno unijeti stajnjak u količini 20 do 30 t/ha. Ukoliko se koristi mineralno gnojivo preporuka je koristiti kombinirano NPK gnojivo 15:15:15 u količini od 300 do 400 kg/ha. Ovo se gnojivo može koristiti i prilikom prihranjivanja tokom godine.

Sjetva/sadnja origana

Direktna se sjetva origana iz sjemena ne preporučuje ukoliko u uzgoju nije osigurano navodnjavanje (prilikom navodnjavanja kapi moraju biti maksimalno sitne). Obično se iz sjemena proizvodi rasada. Sjetva sjemena za proizvodnju sadnica obično se obavlja tokom ljeta pri čemu je važno voditi računa da ima dovoljno vlage i zaštititi površinu od prekomjernog djelovanja sunčevih zraka. Obavlja se u lijehe s jamicama dubokim do 0,5 cm. Razmak između redova trebao bi iznositi 20 cm. Preporuka je da se, kada biljke origana dosegnu visinu 10 -15 cm, skrate na visinu 3- 5 cm. Na ovaj se način sprječava prekomjerno bujanje i potiče razvoj bočnih izdanaka.

Sadnice ostaju u lijehama sve do trenutka sadnje/presađivanja u jesen ili u proljeće. Za 1 m2 lijehe koristi se 2 kg sjemena, odnosno za 1 ha potrebno je 0,3 – 0,4 ha sjemena. Sadnja se origana može obavljati u jesen i u proljeće. U jesen je sadnju najbolje obaviti sredinom oktobra. Biljke je potrebno saditi nešto dublje kako ne bi došlo do stradavanja od mrazeva. Origano se sadi na razmaku 60 – 70 cm između redova i 25 cm između biljaka u redu. Prema tome, potrebno je od 57.100 – 66.600 biljaka po hektaru.

Košnja i prinos origana

Iako se radi o kulturi prirodno rasprostranjenoj na suhim prostorima, navodnjavanjem u proljeće i ljeto osigurava se dobar prinos u drugom otkosu. Najčešće se u godini može postići do dva otkosa, a u uvjetima navodnjavanja čak i treći. Otkos se obavlja na visini na kojoj se nalaze zdravi i zeleni listovi, a najniže 4 - 5 cm iznad zemlje. U prvoj se godini može očekivati jedan otkos origana krajem jula i početkom augusta. U drugoj je godini prva žetva krajem juna i početkom jula, a druga krajem septembra.

Obično se u prvoj godini uzgoja može dobiti oko 1.000 do 2.000 kg/ha suhog nadzemnog dijela. Prinos se potom povećava i u drugoj i narednim godinama količina dobivenog nadzemnog dijela iznosi 3.000 – 4.000 kg. Prinos ulja proizvedenog od origana kreće se od 30 do 40 kg/ha.

Preporuka je da se žetva obavlja po lijepom i suhom vremenu. Od 4 – 5 kg sirove mase dobiva se 1 kg suhog nadzemnog dijela.

Upotreba origana

Za ljudsku upotrebu koriste se listovi i stabljike origana. Djeluje protiv glavobolje, kašlja, probavnih tegoba, umora i menstrualnih tegoba.

Izvor:

  • Bauer, V.: Začinsko bilje, Dušević i Kršovnik d.o.o., Rijeka, 2013.
  • Stepanović, B. i sur.: Tehnologija proizvodnje ljekovitih, aromatičnih i začinskih biljaka, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Sarajevo, 2001.

Origano - Sorte

ukupno: 1, aktivno: 0, neaktivno: 1

Origano