Pretraga baze sortne liste
Sinonim: - | Engleski naziv: Caraway | Latinski naziv: Carum carvi L.
Kim se upotrebljava kao začin u kulinarstvu i prehrambenoj industriji. Može biti jednogodišnja, dvogodišnja ili višegodišnja biljka. U pučkoj medicini upotrebljava se protiv bolova u želucu, smetnji zbog nadutosti i ublažavanja grčeva, a eterično ulje kima (Carvi aetheroleum) sprečava razvoj bakterija Esherichia coli. Najveći svjetski proizvođač kima je Nizozemska, zatim Poljska, Njemačka, SAD, Egipat i neke zemlje Azije.
Koren je promjera 1,5 – 2 cm, prodire duboko u zemljište, crvenosmeđe boje, a na presjeku bijel. U prvoj godini razvije se lisna rozeta, a u drugoj stabljika visoka 1 – 1,5 m. Listovi su žutozeleni, a cvetovi su u štitastim cvatovima i bijele su do blijedoružičaste boje. Plod je kalavac s dvije blago savijene tamnocrvene do sivosmeđe sjemenke. Masa 1 000 sjemenki iznosi 2 – 3,5 g. Plod dvogodišnjeg kima sadrži 3 – 7 % eteričnog ulja, a plod jednogodišnjeg kima samo 2 – 3 %. Cvate 25 – 30 dana tokom svibnja, a plodovi dozru krajem kolovoza, početkom rujna i lako se osipaju.
Kim nije osjetljiv na temperaturu ni u kojem stadiju razvoja, pa niče već pri temperaturi od 7 – 8 °C, a za oplodnju mu je dovoljna temperatura od 16 – 20 °C. Mnogo je osetljiviji na svjezemljištest. Ako u prvoj godini nema dovoljno svjezemljištesti, u drugoj godini neće oblikovati cvjetne stabljike. U drugoj godini najviše mu je padalina potrebno pri stvaranju cvjetnih stabljika i pri oplodnji. Godišnja količina padalina mora biti 600 – 650 mm. Najbolji prinos daje na vlažnim aluvijalnim zemljištima i toplim zemljištima s dovoljno vlage.
Kim je dobar kao predusjev jer rano dozrijeva, a nakon berbe nema korova. Pretkulture mu mogu biti kulture koje također rano dozrevaju i nakon kojih nema korova (ozime žitarice). Na istu površinu može se sijati nakon 4 godine.
U jesen se provede đubrenje s 50 – 70 kg/ha fosfora i 40 kg/ha kalija. Ako se kim sije krajem leta, aplicira se 50 – 60 kg/ha dušika, a u drugoj godini nije potrebna dodatna đubrenje.
Kim ima sitno sjeme koje sporo niče, pa ga treba sijati u temeljito usitnjeno i vlažno zemljište. Za proletnju sjetvu obavezno je jesensko dubinsko oranje, da bi se pre sjetve površina pripremila sa što manje prohoda i održala vlaga zemljišta. Nakon sjetve u kolovozu površinu treba povaljati.
Veći prinosi postižu se krajem leta (kolovoz-rujan) ili ako se sije u proljeće (ožujak-travanj). Sije se sijačicom u redove na razmaku 36 – 40 cm. Na dužnom metru zemljišta treba posijati 80 – 100 klijavih zrna, za što će biti potrebno 10 – 12 kg sjemena/ha.
Jednogodišnji se kim sije u redove na razmaku 20 – 24 cm, i to na isti broj zrna po dužnom metru u redu, što zahtijeva od 12 – 15 kg sjemena/ha. Da bi jednolično nicao, ne smije se sijati dublje od 2 cm.
Dvogodišnji kim se sije na veći razmak, kako bi mogao razviti veću stabljiku, čime se poboljšava kvaliteta i povećava prinos ploda.
Poslije sjetve, a pre nego što kim nikne, valja suzbiti korov i razbiti pokoricu (ako se razvije).
Zbog osipanja plodova žetva se obavlja rano ujutro ili predvečer, kada se zbog vlage u zraku sjeme manje osipa. Obavlja se kada je 65 – 75 % plodova u voštanoj zriobi, a žanje se žitnim kombajnom. U našem podneblju (kontinentalni istočni dio RH) prosječan prinos ploda iznosi 1,1 – 1,3 t/ha ili 10 – 12 kg eteričnog ulja.
Izvor:
ukupno: 3, aktivno: 0, neaktivno: 3
DOMAĆI RANI
KUMINA K 1082
NIEDERDEUTSCHER
Od avgusta 2023. do maja 2024. Srbija je izvezla 135.000 tona jabuka, po prosečnoj ceni od 0,75 evra po kilogramu. Najviše je jabuka izvezeno na Bliski istok − 34,7 odsto, zatim u Rusiju 28,4 odsto, EU 28,3 odsto, Indiju 5,7 odsto. ”Ova sezona je bila izazovna kada je u pitanju transport jabuka u st...
📣 NOVITET U PONUDI 📣 Jedan od najvećih Kineskih proizvođača traktora od sada je dostupan i na našem tržištu. 🚜 Naša kuća potpisala je ekskluzivni sporazum o distribuciji Changfa traktora za tržište Srbije. Za početak u prodaji su dostupne serije CFD (50-70 ks) i serija CFG (120ks 4 cilindra) i (1...
Pozdrav od kompanije KITE DOO i KITE BH d.o.o. sa štanda renomiranog svetskog proizvođača prikljućnih mašina i opreme - kompanije KUHN.
Privredna komora Srbije najavila je da će sutra, 16. aprila, organizovati konferenciju ”Mogućnosti i izazovi za srpska mala i srednja preduzeća na kineskom tržištu hrane i pića“, čiji je cilj pružanje dodatnih informacija o kineskom tržištu i mogućnostima za srpske kompanije za plasman proizvoda. Ka...
Dobra berba i eko vina Dobra je bila berba grožđa u ekološkim vinogradarima Središnje bregovite Hrvatske. Vinogradari kažu kako im je 2024. godina, za razliku od izuzetno teške prošle godine, bila blagonaklona. Prinosi vinove loze nešto su manji od prosjeka, ali kvaliteta grožđa je izvrsna. Zato u v...
Tri genenaracije Milojevića ovih dana imaju pune ruke posla. Spanać posejan u prvoj polovini oktobra stigao je za seču i već se naveliko ovo povrće distribuira do domaćih kupaca. Spanać seju parcijalno, u više plastenika i na površini većoj od 20 ari. Ovo povrće samo sebi je osiguralo plasman jer se...
Berba kupusa i karfiola u Kikindi počela je pre nekoliko dana, a povrtari ističu da prinosi zavise pre svega od sorte i vremena setve. Najveća potražnja očekuje se sredinom septembra, kada domaćinstva tradicionalno počinju intenzivno da spremaju zimnicu. Povrće se još uvek bere i u plastenicima. Tam...
Danas u 12.00h, 4. dana, 18. Zimskog seminara farmera, koji se održava od 22. januara do 28. januara u hotelu “Omorika”, na Tari specijalista za preciznu poljoptivredu kompanije KITE DOO, dipl. inž. Borislav Stanivuković održao je prezentaciju pod nazivom Integrisana rešenja za preciznu poljoprivred...
Dunje su voće koje podseća na dolazak zime. U župskom selu Tulešu berba je u punom jeku. Direktorka plantaže dunja Višnja Marjanović navodi da su prešli polovinu berbe i da su čekali poslednji trenutak. Prinosi su od 17 do 20 kilograma po stablu, a u dunjaru porodice Marjanović, najvećem na Balkanu,...
Kiša bi još jedino mogla da pomogne šećernoj repi, za razliku od kukuruza i soje, kojima je suša desetkovala prinose. Uoči početka prerade šećerne repe, fabrike šećera su najavile da će krečne peći u šećeranama u Crvenki, Vrbasu, Kovačici i Pećincima upaliti krajem meseca i od septembra krenuti u pr...
Naučnici u Švajcarskoj smislili su novi način da naprave čokoladu koristeći čitav plod, a ne samo semenje. I bez dodavanja šećera. Čokolada koju je napravio naučnik Kim Mišra i njegov tim na prestižnom Federalnom institutu za tehnologiju u Cirihu koristi pulpu, sok, pa čak i koru kakaovca. Ključ nov...
30. izdanje Festivala vina MoslaVina u Kutini! Moslavina, spoj središnje Hrvatske u Slavoniju jedinstveno je mjesto u Hrvatskoj, od Zagreba udaljeno nešto više od 50 kilometara. Na njenom području nalaze se izvori nafte i plina, dio parka prirode Lonjsko Polje, brojni obrtnički centri. Moslavina je...