Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Kim

Sinonim: - | Engleski naziv: Caraway | Latinski naziv: Carum carvi L.

Kim

Kim se upotrebljava kao začin u kulinarstvu i prehrambenoj industriji. Može biti jednogodišnja, dvogodišnja ili višegodišnja biljka. U pučkoj medicini upotrebljava se protiv bolova u želucu, smetnji zbog nadutosti i ublažavanja grčeva, a eterično ulje kima (Carvi aetheroleum) sprečava razvoj bakterija Esherichia coli. Najveći svjetski proizvođač kima je Nizozemska, zatim Poljska, Njemačka, SAD, Egipat i neke zemlje Azije.

Morfološke karakteristike kima

Koren je promjera 1,5 – 2 cm, prodire duboko u zemljište, crvenosmeđe boje, a na presjeku bijel. U prvoj godini razvije se lisna rozeta, a u drugoj stabljika visoka 1 – 1,5 m. Listovi su žutozeleni, a cvetovi su u štitastim cvatovima i bijele su do blijedoružičaste boje. Plod je kalavac s dvije blago savijene tamnocrvene do sivosmeđe sjemenke. Masa 1 000 sjemenki iznosi 2 – 3,5 g. Plod dvogodišnjeg kima sadrži 3 – 7 % eteričnog ulja, a plod jednogodišnjeg kima samo 2 – 3 %. Cvate 25 – 30 dana tokom svibnja, a plodovi dozru krajem kolovoza, početkom rujna i lako se osipaju.

Agroekološki uslovi za uzgoj kima

Kim nije osjetljiv na temperaturu ni u kojem stadiju razvoja, pa niče već pri temperaturi od 7 – 8 °C, a za oplodnju mu je dovoljna temperatura od 16 – 20 °C. Mnogo je osetljiviji na svjezemljištest. Ako u prvoj godini nema dovoljno svjezemljištesti, u drugoj godini neće oblikovati cvjetne stabljike. U drugoj godini najviše mu je padalina potrebno pri stvaranju cvjetnih stabljika i pri oplodnji. Godišnja količina padalina mora biti 600 – 650 mm. Najbolji prinos daje na vlažnim aluvijalnim zemljištima i toplim zemljištima s dovoljno vlage.

Tehnologija uzgoja kima

Plodored

Kim je dobar kao predusjev jer rano dozrijeva, a nakon berbe nema korova. Pretkulture mu mogu biti kulture koje također rano dozrevaju i nakon kojih nema korova (ozime žitarice). Na istu površinu može se sijati nakon 4 godine.

Ishrana biljke (đubrenje)

U jesen se provede đubrenje s 50 – 70 kg/ha fosfora i 40 kg/ha kalija. Ako se kim sije krajem leta, aplicira se 50 – 60 kg/ha dušika, a u drugoj godini nije potrebna dodatna đubrenje.

Priprema zemljišta

Kim ima sitno sjeme koje sporo niče, pa ga treba sijati u temeljito usitnjeno i vlažno zemljište. Za proletnju sjetvu obavezno je jesensko dubinsko oranje, da bi se pre sjetve površina pripremila sa što manje prohoda i održala vlaga zemljišta. Nakon sjetve u kolovozu površinu treba povaljati.

Sjetva kima

Veći prinosi postižu se krajem leta (kolovoz-rujan) ili ako se sije u proljeće (ožujak-travanj). Sije se sijačicom u redove na razmaku 36 – 40 cm. Na dužnom metru zemljišta treba posijati 80 – 100 klijavih zrna, za što će biti potrebno 10 – 12 kg sjemena/ha.

Jednogodišnji se kim sije u redove na razmaku 20 – 24 cm, i to na isti broj zrna po dužnom metru u redu, što zahtijeva od 12 – 15 kg sjemena/ha. Da bi jednolično nicao, ne smije se sijati dublje od 2 cm.

Dvogodišnji kim se sije na veći razmak, kako bi mogao razviti veću stabljiku, čime se poboljšava kvaliteta i povećava prinos ploda.

Njega usjeva kima

Poslije sjetve, a pre nego što kim nikne, valja suzbiti korov i razbiti pokoricu (ako se razvije).

Žetva kima

Zbog osipanja plodova žetva se obavlja rano ujutro ili predvečer, kada se zbog vlage u zraku sjeme manje osipa. Obavlja se kada je 65 – 75 % plodova u voštanoj zriobi, a žanje se žitnim kombajnom. U našem podneblju (kontinentalni istočni dio RH) prosječan prinos ploda iznosi 1,1 – 1,3 t/ha ili 10 – 12 kg eteričnog ulja. 

Izvor:

  • BIOPA; Ljekovito bilje
  • Dr. I. Šilješ, ing. Đ. Grozdanić, mr. I Grgesina; Poznavanje, uzgoj i prerada ljekovitog bilja; Osijek, 1992.

Kim - Sorte

ukupno: 3, aktivno: 0, neaktivno: 3

DOMAĆI RANI

KUMINA K 1082

NIEDERDEUTSCHER

Kim @ KLUB

USKRSNI OBIČAJI ZAGREBAČKE OKOLICE Uskrs je proslava najvećeg kršćanskog blagdana i proslavu dolaska proljeća i novog početka. A u krajevima gdje se još uvijek živi od zemlje i brižno njeguje tradicija, Uskrs je prava riznica narodne baštine. U koji god dio zagrebačke okolice zavirili u ovo svečano...

+2

KAKO SUZBITI TREŠNJINU MUVU. Privredni značaj trešnjine muve je veliki, jer nanosi štete plodovima najkvalitetnijih srednje poznih i poznih sorata trešanja, na višnji maraski i nekim višnjama koje sadrže manje kiseline. Oštećeni plodovi, sveži ili prerađeni u pulpu gube svaku tržišnu vrednost i lako...

Jedan sunčan dan pa tri sa kišom, takav je ove godine april - jedan od tri najhladnijih, od kako se meri temperatura vazduha. Ne prija pčelama, pa je pitanje koliko će ove godine biti meda. Pčele ne izleću iz košnica ukoliko su dnevne temperature ispod 10 stepeni. A tako je gotovo od početka aprila....

I još jedan John Deere traktor je isporučen u Banat! U Novo Miloševo, u porodično gazdinstvo Bešlin, stigao je John Deere traktor iz najpodavanije serije John Deere traktora ikad na tržištu Srbije – serije 6M, model 6155M. Jedinstvena John Deere puna šasija, čuvena i prava John Deere snaga na koju u...

+7

Dragi prijatelji, Sa zadovoljstvom Vas pozivamo na tradicionalni 8. John Deere Bal, koji će se održati 5. juna 2023. u Čurugu, poznatim i kao mesto sa skoro najvećim brojem John Deere mašina u Evropi - u odnosu na broj stanovnika. Dođite sa Vašim John Deere traktorom i uveličajte ovu divnu manifesta...

Maj je period kada se vrane gnezde i podižu mlade, a nije redak slučaj da građani dožive neprijatno iskustvo - agresivni napad vrana. Najbolji način da se ljudi zaštite jeste da izbegavaju mesta gde se nalaze gnezda vrana ili, ako se nađu u blizini, da se što pre udalje iz zone gnezda. Sive vrane su...

Novostvorene domaće interspecijes sorte. Lasta. Ovo je bela stona sorta umerene bujnosti sa nešto većim brojem zaperaka. Zahteva formiranje urednog, pljosnatog špalira, čime se podspešuje oplodnja, olakšava zaštita i omogućava bolje sazrevanje grožđa. Za preporuku je uzgojni oblik Gijov jednogubi i...

Asif Filan iz Kopčića kod Bugojna uzgojio je stočnu repu tešku 13 kilograma...

Veseli Zagorci na Vincekovu Na blagdan svetog Vincenta, na Vincekovcu 22. siječnja, "veseli su se Zagorci" sastali kod crkivice SV, Antona na Hršakovom bregu u Krapinskim toplicama. Vincekovo su organizirale vinarije Borisa Vugleca i Hrvoja Petrača pridružile su se i vinarije Borisa Drenškog i Tomis...

+4

Dani otvorenih kušaonica Martinje na dalmatinski u vinarijama Šibensko-kninske županije Nakon berbe, a povodu blagdana sv. Martina, vinari Šibensko – kninske županije otvaraju vrata svojih kušaonica i slave uspješnu vinsku godinu. Naime, u vinarijama županije će se od 11. do 13. studenog održati jes...

+4

Otvoreno je novo sedište kompanije #KITE DOO u Čeneju, sa ambicijom da postane značajna tačka na agrarnoj mapi Srbije. Uskoro više na Agroklubu.

+5