Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Peć Mlini
  • 05.03.2023. 16:30
  • Zapadnohercegovački kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Grude

Zašto je stara mater uvijek jela kokošiji vrat?

Stariji mještani Peć Mlina se sjećaju kako se ovdje u ono vrijeme, vršila trampa s Duvnjacima. Ljeti bi odavde gonili stoku u planine, a onda bi oni u jesen dovozili žito za samljeti

Foto: Martina K. Antelj
  • 2.275
  • 184
  • 1

"Eno je vodenica, preko", pokazuje rukom Srećko Ravlić, dok nam priča kako je u Drinovcima kod Gruda, nekada sedam mlina mljelo žito, od toga se živjelo, a po njima je i zaseok dobio ime Peć Mlini. Smješteno je uz izvor rijeke ponornice Tihaljine koja izvire iz pećine podno 150 m visokih Cvitanjskih stina i teče niz manje slapove i brzace.

Stariji mještani se sjećaju kako se ovdje u ono vrijeme, vršila trampa s Duvnjacima. Ljeti bi odavde gonili stoku u planine, a onda bi oni u jesen dovozili žito za samljeti.

Nekad je na Tihaljini bilo sedam vodenica

"Teško se živjelo tada, ni danas nije lako, ali je onda bilo dosta teže. Manje se imalo, bili su svi otprilike jednaki. Danas su velike razlike", kaže naš domaćin, koji ovdje sada drži restoran, simboličnog naziva "U matere". S razlogom ovaj objekat plijeni pažnju posjetilaca, jer ko se usudio još, barem naglas, izreći da neko bolje kuha od majke.

Svjedodžba o teškom vremenu

Na rubu suza i drhtavog glasa, Srećko priča o svom teškom odrastanju s još četvoricom braće i tri sestre. Imao je želju napraviti nešto u spomen majci, koja je svoj život posvetila njima, te je otuda i ovaj naziv restorana u kojem posebno mjesto zauzima fotografija ispod koje je i zapis o njenom teškom životu, ispričan kroz stihove.

Dugo dugo u ušima će mi zvonit,
tvoje riči, srce i dušu mi peć,
koje si prije jela uvik znala reć,
ja najviše od kokoši volin vrat.
Koliko puta, san se pri punom trpezon,
s tugom u srcu, bolon u duši stresa.
Oprosti mila naša mati,
bili smo mali, nismo mogli znati,
da na kokošijen vratu,
ima samo zalogaj mesa…

(dio pjesme "Mater")

"Napisano je sve o tom životu u to vrijeme, prije puno godina, kako se živjelo, šta se radilo", kaže nam dok pokazuje i brojne izložene predmete koji su se nekada koristili u svakodnevnim poslovima, popust stare pegle, stapa, stana za tkanje i drugih.

Za istražitelje i avanturiste

Preziva se Ravlić, ali nije siguran u kakvim su odnosima njegovi preci bili s Ravlićem po kojem pećina iznad izvora nosi naziv. Ona predstavlja jedno od najznačajnijih prahistorijskih pećinskih naselja.

"Pronađeno je da su ovdje ljudi živjeli prije 8.000 godina, to je mlađe kameno doba, negdje do 1.500 godina prije Krista, kada su najvjerovatnije uslijed potresa ove gromade kamena pale na ulaz sa stropa, oni su pobjegli i nisu se više vraćali živjeti tu, ali se kroz povijest za pećinu uvijek znalo i koristila je za neke svrhe", navodi Miljenka Majić, vodič u Avanturističkom parku "Peć Mlini", osnovanom 2019. godine.

Ravlića pećina

Iako cijeli projekat još nije završen, u Općini Grude su zadovoljni odzivom posjetilaca. Lani je ovaj park posjetilo 7.000 ljudi, a pristižu sa svih strana svijeta. U ljetnim mjesecima se, kako kažu, uvijek pojavi neki zanimljiv gost, poput grupe iz Brazila koja nakon Međugorja ovdje redovno svraća.

"Od avanturističkog dijela, na klisuri koja se zove Cvitanjske stine imamo takozvanu Via ferattu koja je jedna od najzahtjevnijih na području BiH, a možemo slobodno reći i šire. Dalje, imamo zipline od 400 i 600 metara, sportska penjališta na dvije lokacije, jedna je ovdje na samom izvoru, a druga na ulazu u Ravlića pećinu", pojašnjava Ante Bušić, voditelj Avanturističkog parka "Peć Mlini", ispred Općine Grude. 

Cijene ulaznica

Ulaznica za posjetu Peć Mlinima i Ravlića pećini za odraslu osobu košta 5 KM. Radno vrijeme posjetiteljskog dijela Avanturističkog parka u vremenskom periodu od 1. aprila do 31. oktobra je svakim danom od 9:00 do 19:00 sati. U ostalim mjesecima park je dostupan do 16:00 sati, te je ponedjeljkom zatvoren za posjetitelje.

U krajoliku Bogom danom za koze i raštiku svi jedu k'o u matere

Cijena spusta na ziplineu u vremenskom periodu od aprila do kraja oktobra iznosi 50 KM po osobi. U nju je uključen najam opreme, obuka na probnom ziplineu, pomoć instruktora i ulaz u Peć-Mline i Ravlića pećinu. Za sportsko penjanje je potrebno izdvojiti 20,00 KM po osobi, koliko košta i korištenje Via ferrata.

Kompletnu posjetu ekipe Agrokluba Grudama, možete pogledati i u videu:

 


Tagovi

U matere Vodenica Mlin Peć Mlini Srećko Ravlić Ravlića pećina Ante Bušić Miljenka Majić 12 bisera


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.


Partner