Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konferencija
  • 19.09.2022. 10:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Čitluk

Turisti žele upoznati običaje lokalaca - Hercegovci će ih uključiti u berbe?

Uloga poljoprivrede u razvoju ruralnih područja je višestruka i predstavlja važan resurs za stvaranje novih i inovativnih proizvoda

Foto: Tomislav Milas (ilustracija)
  • 104
  • 8
  • 0

Važan motiv turističkih putovanja savremenih turista je upoznavanje kulture i običaja te načina života lokalnog stanovništva. Poljoprivreda pruža dobre mogućnosti za zadovoljavanje tog motiva kroz sudjelovanje turista u poljoprivrednim aktivnostima poput berbe grožđa, maslina, mandarina itd. 

Jedan je ovo od devet zaključaka konferencije "Održivi i odgovorni razvoj u ruralnim područjima HNK", održane jučer, 18. septembra, u okviru 67. tradicionalne manifestacije "Dani berbe grožđa", u Čitluku. Tokom konferencije posebno je bila riječ o strateškom planiranju i projektima od značaja za povezivanje ove dvije oblasti s ciljem razvoja ruralnih područja HNK stvarajući nova radna mjesta i bolje životne uvjete za mlade i naraštaje koji dolaze.

Važna sinergija

U zaključcima je naglašeno kako je sinergija poljoprivrede, ruralnog turizma i ekologije vrlo važna, pri čemu treba istaknuti da poljoprivreda ima i puno širu društvenu ulogu usmjerenu na zadovoljavanje potreba lokalnog stanovništva.

Specifični oblici turizma u HNK imaju veliki potencijal daljnjeg razvoja (Foto Blanka Kufner)

Njena uloga u razvoju ruralnih područja je također bitna jer osigurava mogućnost direktnog plasmana lokalnih proizvoda na tržište, povećava mogućnost (samo)zaposlenja društveno i ekonomski obespravljenih skupina te predstavlja važan resurs za stvaranje novih i inovativnih proizvoda.

Ostali zaključci

Pročitajte i ostalih sedam zaključaka: 

  • Potrebno je u potpunosti iskoristiti potencijal HNK kao kantona s bogatom tradicijom poljoprivredne proizvodnje, prije svega vinove loze, maslina, duhana, raznih sorti voća i povrća, kao i uzgoja životinja, te istim pristupiti planski i sistemski.
  • Nužno je osigurati i institucionalnu podršku pružateljima usluga s područja HNK kroz poticaje za razvoj inovativnih i tržišno konkurentnih proizvoda što se prije svega odnosi na razvoj ekološke i organske poljoprivrede s međunarodnim certifikatima, koji bi uvelike pridonijeli standardizaciji kvalitete proizvoda, ali i marketingu samih proizvoda.
  • Nužan je daljnji razvoj projekata ruralnog turizma, prije svega eno-gastro turizma, turizma vina, kuća za odmor, tematskih staza i puteva (vina, sira, pršuta,…), pa sve do projekata usmjerenih na povećanje kompetencija pružatelja usluga u turizma kroz cjeloživotno obrazovanje. Kroz navedene primjere projekata doći će i diversifikacije ponude ruralnog turizma HNK, a time i stvaranja novih radnih mjesta, koja neće biti sezonskog karaktera, već će biti stalna.
  • Osigurati pretpostavke za destinacijski menadžment kroz osnivanje sistema TZ na lokalnom nivou, a što bi bilo u funkciji podizanja konkurentnosti i kvalitete turističkog proizvoda, umrežavanja dionika koji mogu doprinijeti diverzifikaciji sadržaja, produljenju boravka posjetitelja, uz odmak od izletničke destinacije ka boravišnoj turističkoj destinaciji.
  • Specifični oblici turizma u HNK imaju veliki potencijal daljnjeg razvoja, pri čemu se svakako ističe već do sada razvijen vjerski turizam, koji bi se mogao dalje razvijati kroz hodočasničke tematske puteve (npr. Marijanski putevi) što bi omogućilo povezivanje kantona drugim turistički zanimljivim područjima u okruženju.
  • Nužno je voditi računa o zaštiti prirode i okoliša, problem otpada te opterećenosti ruralnih sredina što negativno djeluje na njihovu atraktivnost na turističkom tržištu.
  • Žene u poljoprivredi, pa tako i ruralnom razvoju i turizmu imaju važnu ulogu, kao kreatorice sadržaja, ali i kao radna snaga koja je na ovome području i tradicionalno imala najvažniju ulogu u lokalnoj kulturi života i rada. Uloga žena kroz povijest do danas je bila vrlo raznolika, no jasno je da njihovo uključivanje u poduzetništvo predstavlja ključni doprinos revitalizaciji ruralnih područja i potiče prevenciju rasta rodne nejednakosti.

Tagovi

Ruralni razvoj Ruralni turizam Agroturizam Turistička ponuda Hercegovina Grožđe Masline


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.