Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni turizam
  • 09.10.2017. 13:00

Lavandu u džem, koprivu u palačinke

U sklopu radionice "Ljekovito bilje BiH u gastronomiji" žene naučile nove vještine kako bi pružile što bolju uslugu turistima.

Foto: europa.ba
  • 656
  • 63
  • 0

Učesnici radionice "Ljekovito bilje BiH u gastronomiji" pokazalo je da je gastronomija važna dodatna vrijednost turističkog proizvoda, naročito u ruralnom turizmu. O ljekovitom i aromatskom bosanskohercegovačkom bilju u Kreševu je govorio Nihad Mameledžija, jedan od najpoznatijih kuhara u BiH.

Cjelodnevnu radionicu organiziralo je Udruženje za razvoj ruralnog turizma "Alterural" i to za žene koje su uključene u ruralni turizam i koje svoja znanja i iskustva iz domaćinstva sada nastoje unaprijediti. Radionica im je omogućila da steknu nove vještine kako bi pružile što bolju uslugu turistima, koji dolaze i kojima je gastronomija sve važniji motiv pri odabiru odmora.

Podučile predavače o tradiciji

Učesnice su pažljivo bilježile recepte, učestvovale u pripremanju jela, ali i podučile predavača o tradiciji svoga kraja. Upotreba ljekovitog i aromatskog bilja je duboko utkana u tradicionalna jela Bosne i Hercegovine.

No, od danas, lavandu neće koristiti kao mirišljavu biljku koje su stavljale samo u ormare, nego će spremati džem od breskvi sa lavandom. Kopriva će biti neizostavni dio smjese za palačinke, a kadulja će začiniti ribu.

Pomoć u samozapošljavanju

Kako bi se unaprijedio održivi model lokalnog ruralnog gospodarstva i razvio ruralni turizam, neophodno je pomoći lokalnom stanovništvu da očuva tradiciju. Ovaj projekat Evropske unije će upravo to i učiniti. Nove vještine će im pomoći u samozapošljavanju, a time zasigurno smanjiti odlazak iz ruralnih područja.

Radionica o gastronomiji održana je u okviru projekta "Osnaživanje ruralnih turističkih destinacija oko Sarajeva sa ciljem diversifikacije ruralne ekonomije" koji finansira Evropska unija sa 184.832 eura. Trogodišnji projekat započeo je 2016. i obuhvata područje Kreševa, Vareša, Ilijaša, Fojnice, Starog Grada Sarajeva te Općine Centar Sarajevo i Istočno Sarajevo.

Projekat koordinira udruženje Alterural, a provodi ga pet partnera: Eurogites, Planinarsko društvo Vranica, Udruženje Kreševski citrin i Forum Žena Strica-Zarudje.

Foto: europa.ba


Tagovi

Nihad Mameldžija Ruralni turizam Ljekovito bilje u BiH Alterural Evropska unija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.