Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • "Zdravomed"
  • 29.10.2021. 16:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Gradiška

"Zdravomed" okupio brojne izlagače pčelinjih i drugih zdravih proizvoda

"Zdravomed" je tradicionalna manifestacija na kojoj svoje proizvode izlažu pčelari sa ovog područja, ali i drugih lokalnih zajednica.

Foto: Bigstockphoto/Galaganov (ilustracija)
  • 145
  • 29
  • 0

U toku jučerašnjeg dana, u Gradišci je otvoren trodnevni 17. Sajam meda pod nazivom "Zdravomed", koji su uz podršku gradskih vlasti, organizovali Turistička organizacija i gradiška udruženja pčelara "Amorfa" i "Pčele i bilje", a događaj je okupio 15 izlagača meda, pčelinjih i drugih zdravih prirodnih proizvoda, navodi se na zvaničnoj stranici pomenutog grada.

Zamjenik gradonačelnika Gradiške, Dragana Ilić, istakla je da je "Zdravomed" tradicionalna manifestacija na kojoj svoje proizvode izlažu pčelari sa ovog područja, ali i drugih lokalnih zajednica.

Prema njenim riječima 180 gradiških pčelara, okupljenih u dva pčelarska udruženja, proizvedu oko 30 odsto ukupne količine meda u Republici Srpskoj.

Godina loša za pčelare, zato i ima puno falsifikovanog meda!

"Gradska uprava za subvencije pčelarskim proizvođačima, koji imaju manje od 50 košnica, godišnje iz budžeta izdvaja 13.000 KM, a pomaže i rad dva pčelarska udruženja", napomenula je Ilićeva. 

Tamošnji pčelar, Saša Tomić rekao je da je ova godina za lokalne proizvođače bila veoma loša, na šta je najviše uticalo hladno vrijeme i kiše tokom prvih proljećnih pčelinjih paša.

"Kasnije je u ljetnom periodu bilo šumskog meda, što je dijelom popravilo sezonu. On je poskupio i kreće se od 20 do 25 KM po kilogramu, ali je cijena u Gradišci i dalje oko 18 KM", rekao je za Srnu Tomić, ističući kako na našem tržištu nikada nije ni bilo dovoljno domaćeg kvalitetnog, a sada pogotovo. Zbog toga i imamo dosta falsifikovanog meda, kojeg u velikim količinama možemo naći u tržnim centrima i na pijacama.

Pčelar iz sela Karanovac na planini Ozren, Nebojša Andrić kaže da se ovom granom poljoprivrede bavi 43 godine, a da je ove imao najmanje izvrcanih količina po košnici, svega oko pet kilograma.

Pčelari nemaju problem sa plasmanom

Kako kaže, nema problem sa plasmanom, ali i da manje količine posljednje tri godine pokušava nadoknaditi proizvodnjom preparata na bazi meda, drugih pčelinjih proizvoda i ljekovitog bilja.

Smajlović: Nestankom pčela, smanjili bi se i prihodi ili ih ne bi bilo nikako!

Podsjetimo, pčele oprašuju više od 70 posto biljnih kultura. Na jednom području od ovih korisnih insekata zavisi više od 20 hiljada različitih poljoprivrednih usjeva i biljaka tako da ne možemo ni zamisliti šta bi se sve desilo kad ih ne bi bilo. Prihodi bi sigurno bili daleko manji ili ih ne bi bilo nikako. 


Tagovi

Sajam meda "Zdravomed" Pčelari Pčelinji proizvodi Proizvodnja meda Falsifikovani med Ljekovito bilje


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.