Pretraga tekstova
Nikada nismo vidjeli tako dramatičan porast kvalitete na svjetskoj sceni kao što svjedočimo ovdje u Hrvatskoj. Izvrsnost ulja na Jadranu nije samo stvar terroira, rekao je Curtis Cord.
Završnom ceremonijom i dodjelom nagrada Olive Oil Times Champion of Excellence Awards, zaslužnim pojedincima čija je predanost, vodstvo i vizija značajno unaprijedila sektor visokokvalitetnog maslinovog ulja, u Postirama na Braču završen je trodnevni Međunarodni simpozij o maslinovom ulju Hrvatske i Jadranske obale.
Učešće su uzeli maslinari iz 15 zemalja, među njima i oni iz BiH. Svih 11 uzoraka Hercegovačka ulja, prijavljenih na Svjetsko takmičenje u New Yorku 2025. godine, nagrađeno je medaljama - šest zlatnih i pet srebrnih.
Prof. dr. sc. Marko Ivanković. direktor Agromediteranskog zavoda u Mostaru (BiH) zaslužan je za renesansu hercegovačkog maslinarstva, osnivanju Hercegovačke udruge maslinara i ulja (HUUM) te stvaranja brenda "Zlatne kapi Hercegovine“.
"Prije 15 Hercegovina je imala samo 80 hektara pod maslinama, a sada na 643 hektara ima 147.000 stabala. Strateški cilj je 1.000 hektara maslinika do 2030. godine", istaknuo je Ivanković, prenosi Bljesak.
Posebnu nagradu dobila je i udruga HUUM koju je primio njen predsjednik Božo Mustapić, te Eti i Ivo Ljubetić Šteka, pioniri spomenutog Svjetskog prvenstva u branju maslina.
Trodnevni simpozij u Postirama obilovao je zanimljivim događanjima. Od degustacije ulja, programa certifikacije u senzorskoj evaluaciji vodili su međunarodno priznati instruktori. Uz ostale čak iz Čilea došla je poznata Carola Dummer Medina.
Curtis Cord, osnivač Olive Oil Timesa i predsjednik NYIOOC World Olive Oil Competition, koji je zajedno s Turističkom zajednicom Postira organizator ovog simpozija koji je ugostio više od stotinu učesnika, naglasio je da izvrsnost ulja na Jadranu nije samo stvar terroira.
"Ovdje se radi o predanosti talentiranih ljudi čiji napori zaslužuju svjetsko priznanje“, rekao je.
Upriličena je i izložba regionalnih maslinovih ulja, koje su proizvođači iz Hrvatske, Slovenije, BiH i Crne Gore dijelili brojnim posjetiteljima simpozija, održanog u postirskom hotelu View.
Tagovi
Olive Oil Times Champion Excellence Awards Međunarodni simpozij Maslinovo ulje Marko Ivanković Božo Mustapić HUUM
Autor
Više [+]
Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži,... Više [+]
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući svakom plodu raskošnu ljepotu. Selo je nešto posebno, mjesto gdje snovi počinju i gdje se ostvaruju. Miris hrane je poseban, voće slatko i ne tretirano hemikalija. Sve što nastaje na selu ima pečat autentičnosti, hrana je svježija, zdravija i često proizvedena uz poštovanje prema zemlji i tradiciji. Upravo ta jednostavna, ali dragocjena veza čovjeka i prirode čini seosku proizvodnju hrane koja nosi priču. Priču o radu, čovjeku težaku i njegovom trudu i zemlji u kojoj je uloženo toliko ljubavi, ali i znoja i duše. Jer težak strepi nad oranicama, liježe i budi se sa nadom da će iz sjemena nastati novi život. Dok drugi spavaju, on razmišlja o novom danu i snazi koju će uložiti u nepregledne oranice koje život znače.
Leticija Hrenković
prije 1 tjedan
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano