Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinski festival
  • 10.02.2023. 10:30
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Sarajevo Wine Fest oduševio ponudom - izlagači najavljuju novitete

Vrata Sarajevo Wine Fest otvaraju se i danas u 17 sati, pa ako nemate planove ovo je idealna prilika da kušate neka od najboljih vina

Foto: Selma Mujić
  • 161
  • 36
  • 0

Ljubitelji vina oduševljeni su ponudom predstavljenom na 16. Međunarodnom sajmu festivala vina i gastronomije "Sarajevo wine fest", koji je sinoć svečano otvoren. Salu hotela Holiday dupke su ispunili posjetioci, a ljubazni izlagači točili su najbolje etikete. 

Među njima je i vinarija Podrumi Vukoje 1982, a zahvaljujući upravo njihovoj žilavki i ime Bosne i Hercegovine se prvi put našlo na prestižnoj Decanterovoj listi 125 najboljih vina u svijetu iz 2022. godine. Kako nam je pojasnio Mladen Fuštar izvršni direktor ove vinarije, nominirali su ih ocjenjivači iz Beograda, dok oni sami nikada nisu slali uzorke na Decanter. 

Podrumi Vukoje 1982 proizvode 30 etiketa

"U pitanju je bijelo Carsko vino 2018, probrana berba žilavke, mikrolokalitet je Carski vinogradi Ušće, jedna mala lokacija koju je Austro-ugarska posadila prije 130 godine, oni su obnovljeni, ali smo zadržali taj stil proizvodnje kako se radilo u to vrijeme", navodi Fuštar. 

Njihova filozofija je da se najviše radi na samom kvalitetu primarne sirovine - grožđa. Danas proizvode 30 etiketa, a različite sorte loze zasađene su na 30 hektara. 

"Za vrijeme Austro-ugarske monarhije postojala su dva lokaliteta koje su koristili za potrebe proizvodnje vina za Bečki dvor. U Mostaru je bio lokalitet kod današnjeg aerodroma za blatinu, a u Trebinju, na nekih 300 mnv, jedna od devet sorti koje su oni zatekli je žilavka, koja je dala najbolje rezultate. Rađena je klonska selekcija s rajskim rizlingom i mi danas imamo tu žilavku koju su oni takoreći dogradili", pojašnjava nam. 

Decanterovo zlato za vino od 4 eura

Još jedna vinarija sa stoljetnom tradicijom i treća po veličini u našoj zemlji, Hercegovina produkt, koja uglavnom proizvodi autohtone sorte žilavku i blatinu te nešto manje vranca, ali i rakiju i likere, može se pohvaliti Decanter nagradom. Na festivalu su posebno izdvojili Exclusive brend. 

"Prije šest godina se pojavilo toliko dobro grožđe u jednom dijelu naših vinograda da enolog nije dozvolio da se ide u klasičnu proizvodnju, da smo napravili poseban brend žilavke i blatine. To je serija do dvije hiljade boca svake godine", pojasnio nam je Hamid Kurjaković, stručni savjetnik za kvalitet u ovoj vinariji, dodavši da je tajna je u izuzetnom grožđu, dok su broj sunčanih dana i tehnološki procesi isti. 

Hercegovina produkt predstvalja brend Exclusive

Vlastiti nasadi ove vinarije, koja svoje proizvode uglavnom plasira na bh. tržište, dok manji dio izvozi u region, prostiru se na 200 hektara, a određenu količinu grožđa nabavljaju i od kooperanata. Njihova vina skoro na svim međunarodnim takmičenjima pokupe nagrade i priznanja, a zanimljiva je priča o zlatnoj Decanter medalji, za Charisma Blatinu iz berbe 2015.

"Budući da je riječ o vinu koje je koštalo oko tri do četiri eura, to je bio šok za ocjenjivače, da je osvojilo toliko visoke ocjene", kaže naš sagovornik. 

Ponuda iz regiona

Po prvi put na sarajevskom festival predstavila se i vinarija i destilerija Podrumi Pevac iz Kragujevca u Srbiji. U njihovoj ponudi su šumadijska vina uglavnom sortna. 

"Izdvajamo naše dvije autohtone sorte, a to su prokupac i tamjanika, uzgred imamo i etiketu Zagrljaj koja je u Bergama osvojila duplo zlato, bordo kupaža, 30 mjeseci odležavanja u srpskom hrastu", kaže nam Aleksandar Stanković iz Podruma Pevac, gdje za narednu godinu pripremaju prvi pjenušavac od prosjeka, a naš sagovornik dodaje kako su oni “prvi koji će to izbaciti na tržište” u limitiranoj seriji od 3.000 boca. 

Podrumi Pevac prvi put na festivalu u Sarajevu

"I ono što je još ekskluzivnije je da smo radili blanc de noir, znači od crvenog grožđa bijelo vino. U samoj preradi, brzim procesom se riješi da dobijete bijelo vino", najavljuje Stanković. 

Vinarija Kutjevo iz Hrvatske pohvalila se da su proširili svoj portfolij, kupovinom Čaklovačkog vinogorja i slovenske Brič vinarije. Dio te ponude svakako su predstavili na Sarajevo Wine Festu. U asortimanu sada imaju 30 vrsta vina, od kojih je najpoznatija Vrhunska graševina, a na bh. tržište uskoro ulaze s Maximo linijom, te De Gotho i Brič vinima. 

"Ovdje smo odabrali vinariju Brič jednu vrstu Malvazije, iz Kutjeva imamo Maximo Nero, te Maximo Oro i Maximo Brut pjenušac, De Gotho graševinu, kao i Vrhunsku te Mladu graševinu koja je limitirane proizvodnje, svi koji su je probali su oduševljeni i čekaju nove berbe", kaže nam Mirza Mešić, voditelj prodaje vinarije Kutjevo u BiH. 

Otvoren i večeras

Od domaćih vinarija tu su i Podrumi Tolj gdje možete saznati i za što se u BiH prave "najbolja vina". Nama su pojasnili da se južni dio naše države s razlogom ne zove "Hercegopatlidžan", no ova priča svakako zaslužuje posebne retke teksta koje možete čitati sutra. 

Vrata Sarajevo Wine Fest otvaraju se i danas u 17 sati, pa ako nemate planove ovo je idealna prilika da kušate neka od najboljih vina kako iz Bosne i Hercegovine, tako i regiona. Tu su i poznate svjetske etikete koje predstavljaju distributeri ovih dobrih kapljica.  


Fotoprilog


Tagovi

Sarajevo Wine Fest Festival vina Podrumi Vukoja Vinarija Hercegovina produkt Kutjevo Podrumi Pevac Podrumi Tolj Aleksandar Stanković Mirza Mešić Hamid Kurjaković Mladen Fuštar