Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cibus Tec
  • 01.11.2023. 16:30

Proizvođači iz BiH traže šansu, u Parmi predstavili mogućnosti saradnje

Sajam Cibus Tec u Italiji bio je izvrsna prilika da bh. poljoprivredno prehrambeni sektor predstavi mogućnosti saradnje skoro cijelom svijetu.

Foto: Miljan Erbez
  • 140
  • 44
  • 0

U Parmi, najznačajnijem gradu Italije, kada je riječ o tehnologijama i opremi za proizvodnju hrane i pića, održan je protekle sedmice 53. sajam Cibus Tec. Tehnologije u oblasti prehrambene industrije i pića jesu jedan od sektora izvrsnosti u italijanskoj proizvodnji, sa preko 2.100 aktivnih kompanija i 61.000 zaposlenih, koje su ostvarile promet od 15,7 milijardi eura u prošloj godini. U poređenju sa 2019., promet je porastao za 7,6 posto, dok je broj zaposlenih zabilježio rast od 11,7 posto.

Ova industrija je takođe predstavljala jedan od sektora Made in Italy koji je najtraženiji na inostranom tržištu, sa izvozom od 8 milijardi eura u 2022., skoro za četvrtinu više u odnosu na desetljeće ranije. Samo u prvoj polovini ove godine, u odnosu na isti period lani, trend izvoza je u porastu 16,4 posto, a na kraju 2023. procijenjeno je da će završiti sa vrijednošću od približno 8,8 milijardi, odnosno deset posto više nego godinu ranije. 

I BiH traži šansu

Sajam koji je trajao od 24. do 27. oktobra posjetilo je više od 40.000 posjetilaca, osim iz Italije, stigli su i iz 120 zemalja svijeta. Među njima i delegacija iz Bosne i Hercegovine. Kao i ostali, imali smo priliku vidjeti najnaprednija tehnološka riješenja za prehrambenu industriju zahvaljujući prisustvu najboljih u sektoru, odnosno preko 1.200 izlagača uključujući najbolje domaće kompanije i više od 400 stranih brendova iz 30 zemalja širom svijeta.

Osim svjetskih kompanija je prisutan veliki broj porodičnih, od kojih mnoge već desetljećima pa čak i vijekovima svoja visoko-tehnološka rješenja u proizvodnji hrane i pića nude zadovoljnim kupcima. Bio je to još jedan dokaz o značaju malih i srednjih preduzeća za stabilnost nacionalnih ekonomija.

BiH predstavila mogućnosti saradnje

Priliku da vidi ovaj sajam imali su i predstavnici 11 subjekata bosanskohercegovačkog prehrambenog i poljoprivrednog sektora kroz projekat Lab Innova. Ovaj projekat je organizovan od strane italijanske Agencije za promociju u inostranstvu i internacionalizaciju italijanskih preduzeća i Ambasada Republike Italije u saradnji s Spoljnotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine.

Bh. delegaciju su predstavljali: "AS Holding" iz Tešnja, ZZ "Gračanka" iz Gračanice, Udruženje poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske iz Banjaluke, "Katun" iz Travnika, "Klaster 3" i "Multilab" iz Tuzle, "Mladegs Pak" iz Prnjavora, OPZ-ovi "Insieme", "MB Fruits" i  "Žena" te "Rasadnik Nešković“ iz Bratunca, kao i predstavnik Spoljnotrgovinske komore BiH, te i lokalni predstavnik Italijanske trgovinske agencije (ICE).

Prvi dan sajma održana je i radionica, na kojoj su za goste iz raznih dijelova svijeta predstavljeni kapaciteti bh. poljoprehrambenog sektora. Prezentaciju je održao Muris Goralija iz ICE.

Direktor direkcije za kvalitet, standardizaciju i internu kontrolu "AS Holdinga", Amela Semić, održala je prezentaciju o kapacitetima i razvoju ovog privrednog giganta u Bosni i Hercegovini,  čiji su proizvodi danas prisutni na svim kontinentima. Ona se osvrnula na cilj posjete sajmu Cibus Tec i samom projektu Lab Innova, kroz razmjenu iskustava, trendove razvoja u tehnologijama, optimiziranju procesa i inovacijama, te mogućim zajedničkim projektima i investicijama.

Malinari traže alternativu

Pored posjete sajmu, učesnici su imali priliku da posjete i preduzeće "Sidel",  koje se bavi proizvodnjom mašina za punjenje različiti napitaka, kao i kompaniji TBD koja se bavi proizvodnjom nadaleko čuvenog sira "Parmigiano reggiano", te drugih proizvoda.

Uvjerili se u kvalitet italijanskih proizvoda

Direktor OPZ "MB Frutis", Saša Simić, je naveo kako je posjeta ovo sajmu u Parmi veliko iskustvo za njega, koje će nada se prenijeti i iskoristiti u svojoj firmi. On je naveo kako je poznato da zamrznuti plodovi maline, prerađeni u poluproizvode (rolend, bruh, griz) prolaze veliku krizu na tržištu, koja će sigurno potrajati još dvije godine, pa shodno tome svi oni kojima je to primarna djelatnost u poslovanju moraju tražiti alternative. Na sajmu su se mogli vidjeti automatizovani pogoni za toplu preradu (marmelade, kaše i slično), gdje bi dobijanjem finalnog proizvoda ostvarili bolju cijenu na tržištu.

"Interesantna su Pigova postrojenja za liofilizaciju, gdje se malina i ostalo jagodasto voće jako dobro pokazalo. Isto tako robotizovane strečirke i pakerice u budućnosti mogu prevazići problem sa nedostatkom radne snage. Regija Birač je poznata po proizvodnji jagodičastog voća i mi taj trend moramo održati, a krizu prevazići, koristeći nove ideje i inovacije, a svakako ovaj sajam je prilika da se vide svi noviteti u sektoru prehrambene industrije", kaže Simić.  

Posjeta delegacije BiH je implementirana zajedno sa delegacijom iz Bugarske, sa kojima su naši predstavnici takođe razmijenili kontakte i poslovne ideje.  A kako je cijela posjeta izgledala, možete vidjeti i u našoj galeriji


Fotoprilog


Tagovi

Cibus Tec Sajam Italija Parma Prehrambena industrija Muris Goralija Amela Semić Saša Simić


Autor

Miljan Erbez

Više [+]

Stručnjak iz oblasti stočarstva, s dugogodišnjim iskustvom u domaćim i međunarodnim projektima iz poljoprivrednog sektora. Osnovne studije završio na Poljoprivrednom fakultetu u Banjoj Luci, doktorske u Brnu (Češka Republika), postdoktorski u saradnji dva Norveška i Banjalučkim poljoprivrednim fakultetom. Autor više od 30 naučnih radova i šest knjiga iz oblasti proizvodnje mlijeka.