Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kladuški dani poljoprivrede 2017
  • 14.09.2017. 09:00

Proglašeni najbolji poljoprivredni proizvođači

Sedamnaesti put zaredom, Općina Velika Kladuša organizirala je još jedan sajam poljoprivrede, pod već dobro poznatim sloganom – Kladuški dani poljoprivrede 2017.

Foto: Adi Džaferović/Mustafa Sefić
  • 317
  • 12
  • 0

I ove godine, već sedamnaesti put zaredom, Općina Velika Kladuša organizirala je još jedan sajam poljoprivrede, pod već dobro poznatim sloganom - Kladuški dani poljoprivrede 2017. Ovaj događaj svečano je otvoren u četvrtak, 7.septembra, a otvorenje je održano u Gradskom parku u Velikoj Kladuši. Događaj je u ime Općinskog organa uprave otvorio predsjedavajući Općinskog vijeća Fikret Bašić. On je u svom obraćanju govorio o značaju poljoprivrede, kao jedne od strateških grana razvoja velikokladuške općine.

Zbog loših vremenskih uvjeta, prvog dana pomenutog događaja bilo je izloženo nešto manje štandova poljoprivrednih izlagača u odnosu na prethodne godine. Ovaj događaj se nastavio i u petak, kada je također u Gradskom parku nastavljeno izlaganje štandova poljoprivrednih proizvođača, a završna svečanost održana je u subotu, 9. septembra u velikokladuškom naselju Vrnograč.

Na sajmu sudjelovale isključivo zdrave životinje

Istog dana, proglašeni su i najbolji poljoprivredni proizvođači iz više oblasti. Važno je napomenuti da su na ovom događaju sudjelovale isključivo samo zdrave životinje, jer je jedan od osnovnih uvjeta bio da vlasnici posjeduju svjedodžbu o zdravstvenom stanju životinja, te da su iste obilježene i da imaju potvrdu o kretanju.

Najbolja grla u pet kategorija

A kada je u pitanju ocjenjivanje najboljih grla, komisija je birala najbolja grla u pet kategorija. U kategoriji muzna krava prvo mjesto i novčanu nagradu od 500 KM osvojilo je grlo sa farme Džanić, o kojoj smo već ranije pisali.

Najveći proizvođač mlijeka na području Velike Kladuše

Drugu nagradu u iznosu od 300 KM osvojilo je grlo vlasnika Bajre Hodžića, dok je treća nagrada u iznosu od 200 KM otišla za grlo sa farme Mašinović.

Sajam je privukao mnoge posjetitelje

Zatim je uslijedilo ocjenjivanje i dodjeljivanje nagrada u kategoriji visoko steone junice. U ovoj kategoriji sudjelovalo je devet grla, a prvo mjesto i novčanu nagradu osvojilo je grlo u vlasništvu farme "Zelena dolina". Drugo po redu bilo je grlo sa farme Džanić i osvojilo je 200 KM, a treću nagradu od 100 KM osvaja grlo farme Mašinović.

Uslijedilo je i ocjenjivanje tovnih bikova. U ovoj kategoriji najbolji je bio bik vlasnika Esada Ćufurovića, koji je osvojio nagradu od 300 KM, a slijedi ga i bik sa farme Kekić, kojem je pripalo drugo mjesto.

Ocjenjivačka komisija je potom birala i grla u kategoriji najbolji radni i vučni konj. Nagrade je osvojilo grlo vlasnika Senada Obića i tako pokupilo nagradu od 300 KM, a nagrada u iznosu od 100 KM pripala je Sulejmanu Hušidiću u kategoriji rasplodnih ovnova.

Proglašeni i najbolji proizvođači mesa, voća, povrća, meda i mlijeka

Pored već proglašenih kategorija, komisija je birala i proglasila najveće proizvođače mesa, voća, povrća i meda, a nije izostalo i proglašenje tri najveća proizvođača mlijeka. Pa tako je najveći proizvođač mesa preduzeće EURO.PROIZVOD doo iz Velike Kladuše. Almir Hadžić je izabran za najboljeg proizvođača malina, budući da je ove godine uzgojio 70.500 kg malina, a Rasema Alibegić sa 17 tona uzgojenog krastavca postala je najveći proizvđač povrća.

Za najvećeg proizvođača meda proglašena je Sadina Mujanović, koja je prijavila količinu od 6.00kg meda, a u kategoriji najvećih proizvođača mlijeka mjesta su osvojile farme Džanić, Mašinović i Velić, sa prvim, drugim i trećim mjestom.

Proizvođačima plaćen i prijevoz stoke na sajam

Kao što smo već napomenuli u uvodnom dijelu teksta, organizator "Kladuških dana poljoprivrede 2017" bila je Općina Velika Kladuša, koja je kao generalni pokrovitelj obezbijedila novčane nagrade za najbolje. Naravno, pored novčanih nagrada koje su se kretale od 100 do 500 KM i uz uručene diplome, svim učesnicima bio je plaćen i prijevoz stoke na ovaj sajam.

Valja napomenuti da je sajam pored Općine kao glavnog pokrovitelja imao i još veliki broj sponzora, kojima su također uručene zahvalnice. Posebno treba spomenuti i činjenicu da su preduzeće "Pionner sjeme" doo iz Zagreba, Institut za ratarstvo i povrtlarstvo Novi Sad i SANO Srbija nagradili dobitnike u većini kategorija sa repromaterijalom i sadnicama.

Vrijednih ruku djelo

Svi posjetioci sajma su imali priliku vidjeti proizvode i eksponate koje su izložili Udruženja pčela "Krajiška pčela" i "Velika Kladuša", Udruženje plastenička proizvodnja "Kladuša 2010", Esad Dizdarević (sorte kukuruza Pionner sa svog oglednog polja), Zlatko Oručević (stevija i drugi eko proizvodi) te brojni drugi izlagači.

Melonasta kruška najinteresantniji proizvod

Najinteresantniji proizvod već drugu godinu zaredom imala je Nefiza Mašinović, koja je ovogodišnju nagradu osvojila zahvaljujući još jednom neobičnom proizvodu - melonastoj krušci.

Inače, cijeli sajam koji je trajao puna tri dana pratili su "Kladuški bećari" izvođenjem izvornih krajiških pjesama, ali i svojih vlastitih. Ovaj sajam obuhvaćao je prezentaciju i prodaju proizvoda poljoprivrednih proizvođača i obrtnika sa područja Općine Velika Kladuša, ali i takmičarsko - izložbeni dio u kojem su sudjelovala najvrijednija grla velikokladuških farmera.

Foto: Adi Džaferović/Mustafa Sefić


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Tagovi

Kladuski dani poljoprivrede 2017 Poljoprivredni izlagači Proizvođači Stoka Grlo Malina Mlijeko Voće Povrće Sajam


Autorica

Andrea Libić

Više [+]

Adi je PR manager koji novinarstvo voli od malih nogu, a posebno ga privlače istraživačke priče. Voli fotografiju, prirodu i istraživanje psihologije.