Pretraga tekstova
Proizvodi se ocjenjuju metodom slijepog testiranja na osnovu izgleda, mirisa, teksture i okusa
 
        Međunarodni institut za kvalitetu i okus (ITQI) iz Brisela drugu godinu zaredom dodijelio je livanjskom siru priznanje "Superior Taste Award", maksimalne tri zlatne zvjezdice za izniman okus i superiornu kvalitetu.
Nagradu dodjeljuje žiri sastavljen od preko 200 renomiranih stručnjaka za hranu pomno odabranih iz najprestižnijih kulinarskih asocijacija i top institucija kao što su Le Guide Michelin i Gault & Millau.
"Proizvodi se ocjenjuju metodom slijepog testiranja na osnovu izgleda, mirisa, teksture i okusa, a pritom sucima nisu poznati brand ni podrijetlo testiranog proizvoda", objavila je Mljekara Livno.
Proizvodnja Livanjskog sira, započela je krajem 19. stoljeća, a jedinstven način pripreme po originalnoj recepturi prenosi se generacijama kako bi se dobio sir visoke kvalitete i posebnih svojstva teksture, mirisa i okusa. Tvrdi punomasni sir je prije dvije godine zaštićen geografskim porijeklom BiH. Dobitnik je i srebrene medalje World Cheese Awards 2021., a već drugi osvaja zlato Superior Taste Award, nakon što je istu dobio i lani.
Također, Livanjski sir s paprom, kako je objavljeno na stranici ovog Međunarodnog instituta dobio je jednu zlatnu zvjezdicu. Ima pikantan okus, ugodan miris i tvrdu konzisteniciju. U presjeku je zlatno žute boje.
Tagovi
Livanjski sir Superior Taste Award Zlatna medalja Najbolji sir Livanjski sir s paprom
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
 Uzeir pamti i vrijeme kada se volovima oralo: "Ja sam glavni na gazdinstvu, ali na papiru"
                
                
                
                    Uzeir pamti i vrijeme kada se volovima oralo: "Ja sam glavni na gazdinstvu, ali na papiru"
                     Počeo je sajam "Jesen u Visokom": Visočani potvrdili lidersku poziciju u poljoprivredi ZDK
                
                
                
                    Počeo je sajam "Jesen u Visokom": Visočani potvrdili lidersku poziciju u poljoprivredi ZDK
                     Snaga konja, upornost domaćina: Hiljade ljudi stižu u Izačić
                
                
                
                    Snaga konja, upornost domaćina: Hiljade ljudi stižu u Izačić
                     Naša budućnost ovisi o tome šta danas radimo za sigurnost hrane i poljoprivredu u BiH
                
                
                
                    Naša budućnost ovisi o tome šta danas radimo za sigurnost hrane i poljoprivredu u BiH
                     Proizvodnja destilata: Izvoz 17,5 miliona KM, šljivovica i dalje neprikosnovena!
                
                
                
                    Proizvodnja destilata: Izvoz 17,5 miliona KM, šljivovica i dalje neprikosnovena!
                     Neum spaja masline i turizam: Rađa se nova mediteranska priča!
                
                
                
                    Neum spaja masline i turizam: Rađa se nova mediteranska priča!
                     Raste proizvodnja meda u Gradišci: 80 tona zlatnog nektara i sve više mladih pčelara
                
                
                
                    Raste proizvodnja meda u Gradišci: 80 tona zlatnog nektara i sve više mladih pčelara
                     Francuski sajam AgriSIMA otkazan, upitan nastavak tradicije
                
                
                
                    Francuski sajam AgriSIMA otkazan, upitan nastavak tradicije
                     
