Pretraga tekstova
Proizvodi se ocjenjuju metodom slijepog testiranja na osnovu izgleda, mirisa, teksture i okusa
Međunarodni institut za kvalitetu i okus (ITQI) iz Brisela drugu godinu zaredom dodijelio je livanjskom siru priznanje "Superior Taste Award", maksimalne tri zlatne zvjezdice za izniman okus i superiornu kvalitetu.
Nagradu dodjeljuje žiri sastavljen od preko 200 renomiranih stručnjaka za hranu pomno odabranih iz najprestižnijih kulinarskih asocijacija i top institucija kao što su Le Guide Michelin i Gault & Millau.
"Proizvodi se ocjenjuju metodom slijepog testiranja na osnovu izgleda, mirisa, teksture i okusa, a pritom sucima nisu poznati brand ni podrijetlo testiranog proizvoda", objavila je Mljekara Livno.
Proizvodnja Livanjskog sira, započela je krajem 19. stoljeća, a jedinstven način pripreme po originalnoj recepturi prenosi se generacijama kako bi se dobio sir visoke kvalitete i posebnih svojstva teksture, mirisa i okusa. Tvrdi punomasni sir je prije dvije godine zaštićen geografskim porijeklom BiH. Dobitnik je i srebrene medalje World Cheese Awards 2021., a već drugi osvaja zlato Superior Taste Award, nakon što je istu dobio i lani.
Također, Livanjski sir s paprom, kako je objavljeno na stranici ovog Međunarodnog instituta dobio je jednu zlatnu zvjezdicu. Ima pikantan okus, ugodan miris i tvrdu konzisteniciju. U presjeku je zlatno žute boje.
Tagovi
Livanjski sir Superior Taste Award Zlatna medalja Najbolji sir Livanjski sir s paprom
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)