Derventa ima perspektivu u pčelarsvu, ali i u organskom uzgoju šipka. Bili smo proteklog vikenda na sajmu i evo šta kažu proizvođači, kakva je godina bila?
Derventa je još jednom potvrdila status pčelarskog kraja – mjesta gdje se ova grana poljoprivrede razvija iz godine u godinu, ali i uživa snažnu podršku lokalne zajednice. Na "Sajmu proizvoda i usluga iz ruralnog područja – Derventa 2025", održanom proteklog vikenda, izlagači su ponudili širok izbor meda i drugih pčelinjih proizvoda, ali i prerađevine od šipka, čija proizvodnja u ovom kraju posljednjih godina sve više jača.
Svoje proizvode predstavio je i pčelar Neven Martić. Kaže da ova sezona, uprkos velikom trudu, nije ispunila očekivanja.
"Proizvodimo med, polen, propolis, mješavine sa začinima, ljekovitim sjemenkama, cimetom, kurkumom, kao i krem med. Imam oko 400 pčelinjih društava, ali je prinos ove godine bio znatno ispod prosjeka. Sada su pčele uzimljene i nadamo se boljoj narednoj sezoni", rekao je Martić.
Nada se Martić da će naredna sezona da bude bolja i da pokrije ovu godinu. Trenutna cijena meda je 20 KM.
"Najviše se traži med. Mnogi kupuju i ove zdrave namaze, jer žele da izbjegnu industrijski šećer", govori Martić, koji je ove godine imao prinose ispod 10 kilograma
Sličnog iskustva je i dugogodišnji pčelar Čedomir Ćorić koji se pčelarstvom bavi više od dvije decenije, a njegov pčelinjak danas broji oko 200 pčelinjih društava.
"Osnovna djelatnost mi je proizvodnja meda i pčelinjih proizvoda, a na imanju imamo i aroniju od koje pravimo sok. Kada sam počeo da pčelarim, od jednog društva moglo se dobiti i do 40 kilograma meda, a danas jedva deset. Klimatske promjene uzimaju maha. Kod nas je ključna bagremova paša – ako ona izostane, pčele ulaze u zimu u lošijoj kondiciji. Nema lakog rješenja", ističe Ćorić.
Organizator sajma, koji postaje mala i tradicija, je Udruženje pčelara “Lipa” koje broji oko 60 članova. Predsjednik ovog udruženja, Dušan Pijetlović kazao je da je za dva dana svoje proizvode izložilo deset izlagača, a svi oni su iz Dervente.
"Promovišemo med i pčelinje proizvode, zdravu hranu, rukotvorine i drugo. Imamo dobru podršku od Gradske uprave, gdje su podsticaji sa šest povećani na sedam maraka po košnici. Velike klimatske promjene značajno utiču na brojnost pčelinjih društava i prinos meda. Klimatske promjene nanose ozbiljnu štetu pčelinjim društvima i prinosu meda, i to je izazov sa kojim se svi borimo. Bez pčela nema poljoprivrede – njihov značaj je nemjerljiv", kazao je Pijetlović.
Iz Gradske uprave su istakli da je ove godine isplaćen podsticaj od skoro 500.000 maraka, od čega je 60.000 maraka izdvojeno za pčelare. Pravo na podrške je ostvarilo 87 pčelara, od čega je 12 mlađih od 40 godina, dok na području Dervente je oko 9.000 pčelinjih društava.
Udruženje “Lipa" je podršku u organizaciji dobilo od Gradske uprave i Turističke organizacije.
Boro Dobrilović predstavio se sa proizvodima od šipka, prije svega pekmezom, a tu su i čaj, mljeveni i sušeni šipak.
"Uskoro ću u ponudi imati i marmeladu od šipka, a mašine su već nabavljene. Imam svoju plantažu šipka i u proizvode ne dodajem aditive. Moji kupci su se uvjerili u kvalitet i rado mi se vraćaju", ističe Dobrilović, koji zasad ima u Osinji na oko četiri dunuma.
Na sajmu se predstavila i Dragana Duvnjak Krndija, koja se bavi organskom proizvodnjom. Posebno je istaknula organski prah i čaj od šipka. Kaže da je zimski period idealan za ove proizvode, jer jačaju imunitet.
"Organska proizvodnja nije samo 'ne špricati' biljke – potrebno je poštovati stroge norme. Prije dobijanja sertifikata prolazi se višegodišnja konverzija, a radimo isključivo sa organskim preparatima, vodeći računa o biodiverzitetu i očuvanju prirode", kaže nam Dragana koja je u organskoj proizvodnji osam godina, a gazdinstvo se prostire na oko 15 hektara, sa 2.000 sadnica šipka.
Godina je, kako navodi, bila izazovna, od ekstremnih kiša do suše, ali to je dio života u poljoprivredi, ističe uz nadu da će naredna biti bolja.
Fotoprilog
Tagovi
Autor