Pretraga tekstova
Učesnici će moći kušati brojne kolače sa medom, medenjake, paprenjake, medene pite po recepturama baka, a koristit će se isljučivo med domaćih pčelara.
Već 8. međunarodni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva "Interslast“, održat će se 15. oktobra 2019. u Tuheljskim toplicama (hotel "Well“), u susjednoj Hrvatskoj.
"Riječ je o tradicionalnom kongresu koji preferira hrvatske, regionalne, ali i svjetske izvorne slastice, putem predavanja, stručnih radionica, natjecanja učenika srednjih slastičarskih škola sa područja Alpe Jadran, natjecanja profesionalnih slastičara i ljubitelja slastica. Brojne degustacije otkrit će okuse više od 200 raznih vrsta izvornih kolača. Uz gostovanje nekoliko inozemnih slastičara (Austrija, Nigerija, Slovenija, Turska, Italija, Njemačka i Srbija) predstavit će se izvorni kolači iz 6 hrvatskih županija. Glavna tema je: Med u slastičarstvu, što ima poseban značaj, budući da Hrvatska ima jedan od najkvalitetnijih medova u regiji i šire", najavljuje organizator Stjepan Odobašić.
Sudionici će moći kušati brojne kolače s medom, medenjake, paprenjake, medene pite po recepturama baka. U sklopu programa prikazat će se izrada starinske medvene pite iz Podravine, tradicijski i izvorni medenjaci Hrvatskog Zagorja, korčulanski klašun, šapice s medom, zadarski smokvenjaci, nigerijski puff-puff s medom (vrsta afričke slastice nalik fritulama), austrijski, uskrsni medeni kolači, starinski, tradicijski kolač s medom iz Homolja, izvorna, blagdanska, medena pita iz Srbije, razne zagorske i podravske kolače s medom, medenjake i kolače s medom iz Varaždinske županije.
Slovenci će pokazati kako se radi slovenska potica, koja je nedavno zaštićena u EU. Svi inozemni slastičari spravljat će i u radionicama koristiti med hrvatskih pčelara. Hrvatski med će se koristiti i u spravljanju natjecateljskih radova. Očekuje se sudjelovanje od ukupno 125 ekipa iz područja Alpe Jadran i zemalja bivše Jugoslavije.
"Želja nam je da hrvatski slastičari shvate vrijednost kakvoće hrvatskog meda, te da svoje potrošače obraduju visokom razinom kakvoće slastica, a to ćemo na kongresu učiniti putem brojnih radionica!", ističe Stjepan Odobašić.
Tagovi
Interslast Slastice Kongres Izvorni kolači
Autorica
Više [+]
Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!