Pretraga tekstova
Organizatori očekuju dvadesetak domaćih proizvođača na predstojećem festivalu i smatraju da je to odlična prilika da se skrene pažnja na ovo povrće, za čiji se uzgoj jedino u Brčkom dobija poticaj.
U čast bamije ili bamlje, najstarijeg i najljekovitijeg povrća na našim prostorima, jedinstvenog ukusa i široke primjene u kulinarstvu, medicini i kozmetici, održaće se po prvi put privredno turistička manifestacija, pod nazviom "Bamija fest", 30. jula, u Brčkom, u organizaciji Voćnog kluba Brčko distrikta BiH.
Brčko distrikt je na Balkanu najveći proizvođač tog, kako ga mnogi nazivaju, ekološkog povrća i na tom području sadi se na površini od nekih desetak hektara.
"Riječ je o izuzetno korisnoj povrtnoj vrsti, od koje se mogu takođe praviti i razni kozmetički proizvodi", rekao je za Klix.ba koordinator Voćnog kluba, Savo Lukić, dodajući da se na predstojećem festivalu očekuje dvadesetak domaćih proizvođača i kako smatra da je ovo odlična prilika da se skrene pažnja na pomenutu vrstu, za čiji se uzgoj jedino u Brčkom dobija poticaj.
Poljoprivrednici tvrde da sam uzgoj nije težak i da oko bamije nema puno posla. "Posljednje dvije do tri godine sadim bamiju na tri dunuma, a ranije je to bilo na manjim površinama. Ove sezone još nije rodila, ali njena cijena inače se kreće od 2,50 do 3 KM, već duži period tako da se od prodaje može zaraditi neka prihvatljiva suma", ocjenjuje poljoprivrednik, Ibro Mehić.
Proizvedeno povrće farmeri prodaju nakupcima, koje oni zatim dalje plasiraju na tržištima u većim gradovima, poput Zenice, Sarajeva, Banja Luke.
Visoke temperature, ukoliko potraju, mogu ostaviti traga i na ovogodišnji rod, za koji se očekuje da bude dobar, a kako Mehić kaže, učestvovaće na predstojećoj manifestaciji i to u gastronomskom dijelu jer njegova supruga sprema dobru bamiju, ali izvjesno je da će je izložiti kako u svježem tako i u suhom stanju.
Đonlići uzgajaju bamiju na 8 duluma - ručno ju okopavaju do četiri puta
Kako smo ranije pisali, bamija zahtijeva dosta sunca, osjetljiva je na kišu i ne paše joj velika vlaga jer od nje uvene. A kako nam je rekao Džemal Đonlić, iz Palanke, kod Brčkog, koji svoj urod prodaje po čitavoj Bosni i Hercegovini i nakupci mu dolaze i kući, oko bamije ima puno posla.
"Platimo da nam uzoru zemljište i pofrezaju pa kad počne nicati, onda se ručno okopaje, tri do četiri puta u toku vegetacije. Pomažu nam članovi porodice, supruga i djeca. Tako i kod brata. Od biranja, čišćenja i nizanja, zahtijeva dosta vremena, u sezoni i po18 sati, čak i više", otkriva Đonlić za Agroklub, čije je selo poznato po uzgoju ove kulture u kojoj su oni bili pioniri. Kaže kako se oko 70% stanovništva bavi uzgojem te povrtnice.
Tagovi
Bamija fest Uzgoj bamije Privredno turistička manfiestacija Poticaji Nakupci Voćni klub
Autor
Više [+]
Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)