Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mostarski sajam
  • 20.03.2024. 15:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Mostar

Kozina: Žilavka i blatina zaslužile šampionske titule, trnjku posvetiti više pažnje

Petnaest vrsnih enologa iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske ocjenjivalo je 100 pristiglih vinskih uzoraka u okviru Mostarskog sajma 2024.

Kozina: Žilavka i blatina zaslužile šampionske titule, trnjku posvetiti više pažnje
Foto: Mostarski sajam
182
31
1

Vrsni enolozi završili su ocjenjivanje vinskih uzoraka pristiglih na 25. međunarodni sajam gospodarstva - Mostar 2024. Ocjenjivanje vina, prema ustaljenoj metodi 100 pozitivnih bodova, obavila je međunarodna stručna komisija, na čelu s predsjednikom prof. dr. Bernardom Kozinom. Izabrane su najbolje sorte, a priznanja i nagrade, od najznačajnijih velikih zlatnih medalja do počasnih priznanja, najuspješnijim vinarima će biti urečene za vrijeme sajma koji će se održati od 16. do 20. aprila.

Zabljesnuo i trnjak

Petnaest vrsnih enologa iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske ocjenjivalo je 100 pristiglih vinskih uzoraka. Osim Hercegovine, stigli su još iz Republike Hrvatske i Crne Gore.

"Moram naglasiti odmah da su vina iznimno visokog nivoa kakvoće i da su se neki uzorci žilavke i neki uzorci blatine izdvojili u odnosu na druge i postigli zaslužene šampionske titule. Veseli nas da je saradnja s vinogradskim sektorom Crne Gore ponovno otvorena. To su relativno mali proizvođači, ali su im vina prilično dobrog nivoa kakvoće", ocijenio je prof. Kozina.

Kozina i Bošnjak

Pored autohtonih sorti žilavke i blatine i ove godine je zabljesnulo nekoliko vina sorte trnjak i to je zasigurno sorta kojoj, poručuje prof. Kozina, vinari trebaju posvetiti puno više pažnje nego do sada. Što se tiče žilavke i usporedbe sa vinima sa slavonskih i drugih prostora, žilavku u toj priči, kako je rekao, možemo staviti u ravan graševini i nekim drugim (ne)aromatičnim sortama.

Domaćim vinarima poručio je da ostanu ustrajni, slijede svoje izazove i unutarnja propitivanja kako korak po korak unaprjeđivati nivo kakvoće i krčiti svoj put na tržištu koje je kako vidimo sve zahtjevnije.

"Ali, ponovit ću otprije 15 i više godina otkad vodim ocjenjivanje vina ovdje na Mostarskom sajmu, slika se dramatično na bolje promijenila. Bosna i Hercegovina definitivno nema razloga strahovati i natjecati se sa svim ostalim proizvođačima iz cijeloga svijeta jer doista ima vrijedne robe za ponuditi tržištu ali i domaćim potrošačima", naglasio je ovaj stručnjak.

Garancija opstanka

Ocjenjivanje kvalitete vina na Mostarskom sajmu, bez dileme, predstavlja jednu od najrelevantnijih manifestacija ovog karaktera na prostorima Bosne i Hercegovine. I ove godine stigla je potvrda da se na ovim prostorima dogodio izniman napredak i preokret u podizanju opće kakvoće vina. To je ujedno i garancija opstanka i uspješnosti vinogradarstva i vinarstva kako u BiH, tako i u susjednoj Hrvatskoj.

"Trajna zadaća Mostarskog sajma je promocija autohtonih hercegovačkih sorti vina žilavke i blatine i drago mi je što je na sajmu nastavljena tradicija ocjenjivanja vina", kazala je direktorica Sajma, Dalfina Bošnjak i pozvala sve vinare da dođu na sajamske dane.


Tagovi

Ocjenjivanje vina Mostarski sajam Bernard Kozina Dalfina Bošnjak Žilavka Blatina


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.


Partner

Mostarski sajam

Rodoč bb, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina
tel: +387 36 350 194, e-mail: info@mostarski-sajam.com web: http://www.mostar-fair.com/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Berba maslina u Hercegovini privodi se kraju. 🫒🫒🫒 Ova godina donijela manji urod, ali bolju kvalitetu nego lani. Školske sestre franjevke iz Bijelog polja kod Mostara, uzgajaju čak 3500 stabala maslina, na 15 hektara. Njihovo ulje je poz... Više [+]