Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Invazija kormorana
  • 13.12.2017. 09:00

Ribolovci ubijaju kormorane, a pravi krivac - čovjek?

Uništavanje prirodnih staništa kormorana dovelo je do pojave da ove ptice, bar što se tiče Hercegovine, utječu na smanjenje ribljeg fonda. Kormoran ne lovi najzdraviju ribu, on se prije svega hrani slabom, bolesnom ili oštećenom ribom.

Foto: Pixabay/Kathy
  • 1.005
  • 47
  • 0

Ribolovačka udruženja posljednjih se godina susreću s problemom invazije kormorana, pticama koje se hrane ribama nanoseći štetu ribljem fondu. Takođe, problem imaju i ornitolozi koji upozoravaju na sve češći odstrel kormorana kojega vrše nesavjesni ribolovci. Kormoran se kao ugrožena vrsta nalazi na crvenoj listi FBiH.

Ihtiolog Pavle Spasojević tvrdi da bi pravi krivac za narušavanje lanca ishrane, bar u određenim dijelovima BiH, mogao bi biti ljudski faktor, a "sukob" između ribara i ptičara nipošto ne smije dovesti do narušavanja biodiverziteta, navodi klix.

Spasojević navodi kako je ovo kompleksno pitanje koje se ne može posmatrati odvojeno od čovjeka kao uzročnika štete. Kaže kako se kormoran hrani ribom i migrira na područja na kojima ima ribe, ali i da se uglavnom hrani ribom koja je manje ribolovne vrijednosti nego što su salmonidne vrste riba. Ipak, kormorani mogu pojesti velike količine riba što je svakako problem za ribolovna udruženja. Međutim, odstrel ovih ptica on ni u kojem slučaju ne vidi kao rješenje.

Prirodna kontrola brojnosti ptica

"Postoje načini prirodne kontrole brojnosti ptica, one se ne moraju ubijati u gnijezdu. U određenom periodu dođete do gnijezda, samo promućkate jaja i samim tim ona se ne mogu izleći, a ptice i dalje leže na njima. Ukoliko bi se jaja razbila, ptice će izleći nova i time problem nije riješen. To su neke prirodne kontrole.

Kormoran se hrani slabom ribom

Međutim, u ovaj problem se mora uključiti struka, treba se zvanično reći da su kormorani problem i trebaju se napraviti ozbiljna istraživanja na području BiH. Kormorani smetaju ribolovcima, ali ribe su njima prirodna hrana i moraju se njima hraniti, jer ne mogu drugačije opstati", rekao je Spasojević i dodao kako su za procjenu brojnosti kormorana zaduženi i institucije i struka, dakle ribolovci, nadležna ministarstva, ekolozi i ornitolozi.

Kormoran se hrani slabom ribom!

Spasojević naglašava da je uništavanje prirodnih staništa kormorana dovelo do pojave da ove ptice, bar što se tiče Hercegovine, utječu na smanjenje ribljeg fonda. Kormoran ne lovi najzdraviju ribu, on se prije svega hrani slabom, bolesnom ili oštećenom ribom i Spasojević objašnjava kako je uloga kormorana u prirodi prije svega u tome da čisti tu ribu te da se ne može pričati o šteti koju kormoran nanosi ribljem fondu, jer je problem puno složeniji nego što se prikazuje u medijima.

Kormoran se gnijezdio i zimovao u Hutovom blatu

Postoje načini prirodne kontrole brojnosti ptica, one se ne moraju ubijati u gnijezdu. U određenom periodu dođete do gnijezda, samo promućkate jaja i samim tim ona se ne mogu izleći, a ptice i dalje leže na njima, kaže ihtiolog Pavle Spasojević.

"Taj problem je nastao uništavanjem prirodnih staništa kormorana, konstantnim paljenjem staništa. Već treću godinu se pali Hutovo blato, mjesta gdje se kormoran gnijezdi i gdje je zimovao. Postoje neka mjesta koja su bogata nekim ribama, naprimjer babuškama i klenovima i to su zimovnici (duboka i mirna mjesta gdje se riba skoncentriše i miruje), a koja su devastirana krivolovom i, naravno, ptice nemaju više hrane i snalaze se kako znaju, migriraju po Neretvi i jedu mekousnu pastrmku koja je endemska vrsta.

U ekosistemu je sve povezano, to su lanci ishrane koji su poremećeni prije svega ljudskim djelovanjem. To je pravi uzročnik. Svi ribolovci koji su lovili prije rata znaju da tada toga nije bilo, nije bilo kormorana u ovom broju. Bilo ih je, ali nisu migrirali iz Hutovog blata, nisu dolazili na Neretvu, a sada idu čak i dalje. U nekoj manjoj rijeci u toku zime mogu devastirati riblji fond", navodi Pavle Spasojević.

Najveći problem zagađenje i krivolovci

Predsjednik Skupštine UG Organizacija sportskih ribolovaca Konjic Hrabren Kapić istakao je kako kormorani nisu najveći problem s kojim se ribolovci susreću, ali da ga svakako treba što prije riješiti. Iako postoje neki ribolovci koji smatraju da kormorane treba ubijati, Kapić, kao ni Spasojević, to ne vidi kao prihvatljivo rješenje, posebno jer su i mali (evropski) i veliki (azijski) kormoran na crvenoj listi FBiH.

Kormoran ne lovi najzdraviju ribu, on se prije svega hrani slabom, bolesnom ili oštećenom ribom.

"Što se tiče Konjica i Neretve, kamo sreće da su kormorani jedini problem. Najveći problemi u Konjicu su zagađenje i prekomjerni krivolov u pojedinim dijelovima godine. Neki ribari smatraju da je zbog toga sekundarno baviti se kormoranima, i u pravu su, ali vrlo je moguće da populacija kormorana izmakne kontroli, barem u Konjicu, i onda bi to bio dodatni problem. Udruženje nije za to da se kormorane ubija, a sportska udruženja će tražiti od nadležnih ministarstava i federalnog ili državnog saveza ribolovaca da pokrenu inicijativu da se uradi studija koja bi pokazala stvarno stanje utjecaja kormorana, a zatim i da se to objelodani i predoči javnosti te poduzmu mjere na način kako se to radi u evropskim zemljama", rekao je Kapić.

Štete treba odrediti struka, a ne pojedinci

Iz ornitološkog društva Naše ptice rekli su kako ne negiraju da kormorani čine štetu, ali da nije dozvoljeno njihovo ubijanje. Uprkos tome, vrši se masovni odstrel, posebno na rijeci Savi, Drini i Neretvi. Smatraju da će se, ako ribari ne budu poribljavali rijeke, broj kormorana formirati spram prirodne populacije riba, a ukazali su i na pozitivnu ulogu kormorana koji se hrani ekonomski neznačajnim vrstama i jede bolesne i ranjive jedinke ribe.

Kormoran se gnijezdi i zimuje u Hutovom blatu koje je gorjelo tri godine zaredom

"Država ne djeluje na način da se ublažava šteta koja se načini, jer država štiteći biodiverzitet nadoknađuje i štete koje nastaju, ali te štete se nadoknade na način da struka izađe i procijeni štetu, a ne da pojedinci određuju kakva je šteta. Mi svake zime brojimo ptice i znamo koliko kormorana ima na kojem lokalitetu, to ne rade ribolovačka udruženja. Oni navode sume koje su basnoslovne", rekli su iz udruženja Naše ptice.

Tko ima veće pravo na rijeku - ribolovci ili ptice?

Na tvrdnju da se kormorani hrane i endemskim vrstama, poput mekousne pastrmke, iz Društva kažu kako je upravo to "borba" - ko ima veće pravo na neku rijeku ribolovci ili ptice, jer ovu endemsku vrstu hvataju i ribari.

"Mi brojimo svake godine 1.100 jedinki malog kormorana u koloniji na Hutovom blatu gdje se gnijezde, ali odatle idu prema delti Neretve i prema nekim mjestima u Hrvatskoj i zimi ih ostaje 300 ili 400. Treba upratiti sve te migracije pa onda pričati o nekim stvarima, malo egzaktnije. Generalno, ne negiramo da oni čine štetu, ali moramo razgovarati o tome čije su rijeke i do koje granice njima raspolažu ribolovci, a do koje ptice kao stanovnici prirode. Mi smo ušli u njihov prostor, a ne oni u naš", zaključili su iz ornitološkog društva Naše ptice.

Foto: Pixabay/Kathy2408/kamerman1960


Tagovi

Invazija kormorana Kormorani Pavle Spasojević Riblji fond Ugrožena vrsta


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...