Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Problemi u ribarstvu
  • 14.06.2015. 14:00

Ribarstvo u BiH polako, ali sigurno tone

Domaći uzgajivači osnovu problema vide u tri kljčna razloga, a riječ je o malim bescarinksim kvotama za izvoz u EU, niskim poticajima i velikim nametima.

Foto: depositphotos.com
  • 589
  • 25
  • 0

Rezultati koje bilježi sektor ribarstva u BiH ukazuju na činjenicu da ono ne ide u dobrom smjeru. Tako je u samo prva četiri mjeseca ove godine vrijednost izvezene ribe i ribljih prerađevina smanjena za čak osam odsto, a iako je to smanjenje pratilo i smanjenje uvoza, on je još uvijek dvostruko veći od izvoza. Značajno je zabilježeno smanjenje izvoza u susjednu Hrvatsku i to posebice u peridou od 2012. godine.

Brine i pad proizvodnje u Republici Srpskoj koja raspolaže izvrsnim agroklimatskim uslovima pa unatoč korištenju svjetskih standarda, proizvodnja ribe bilježi značajan pad. Pa gdje je onda problem?

Domaći uzgajivači osnovu problema vide u tri kljčna razloga, a riječ je o malim bescarinksim kvotama za izvoz u EU, niskim poticajima i velikim nametima. Smatraju da je zajedničko djelovanje svih tih faktora dovelo do pada proizvodnje do te mjere da je ona, u odnosu na 2009. godinu, prepolovljena.

Problem u poticajima, nametima i bescarinksim kvotama

Kako navodi Glas Srpske, da bi došlo do povećanja proizvodnje u RS, moraju se povećati bescarinske kvote i otkloniti opasnost od smanjenja ili potpunog ukidanja važećih carinskih stopa za uvoz ribe, dok bi visina poticaja trebala biti prilagođena onima koje imaju zemlje u okruženju. Probleme stvara i visina sredstava koje može dobiti jedno pravno lice. Uzimajući u obzir sve uvjete koji su trenutno na snazi, ribarstvo u Republici Srpskoj teško da može krenuti naprijed. Promjene su potrebne i to što prije, jer što se bude duže čekalo, neće se imati što spašavati.

Velike štete stvaraju i ptice

Koliko je beznačajna bescarinska kvota potvrđuje i primjer da se godišnje u BiH proizvede u prosijeku 3.000 tona pastrmke, a bescarinska kvota iznosi 60 tona. Pored toga, problem uzgajivačima stvaraju i ptice koje godišnje unište i do 140 tona raznih vrsta riba pa se štete kreću oko 700.000 maraka što nije mali iznos i zahtjeva hitno regulisanje nadoknade štete koju učine ptice zaštićene zakonom.

Foto: depositphotos.com; vladvitek


Tagovi

Ribarstvo Pad proizvodnje Nameti Niski poticaji Bescarinske kvote Izvoz Riba Riblje prerađevine Štete Ptice

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]