Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obrada zemljišta
  • 16.12.2018. 08:00

Značaj zimske brazde i kalcizacije zemljišta

Zimska brazda uzorana u jesen poboljšava usvajanje zimskih padavina, dok se kalcizacijom nadoknađuju hraniva.

Foto: geograph.org.uk/Evelyn Simak
  • 637
  • 47
  • 0

Zimska brazda uzorana u jesen poboljšava usvajanje zimskih padavina (kiše i snijega). Kako objašnjava diplomirani inženjer poljoprivrede Nada Lazović Đoković oranjem zemljište postaje rastresito, a to pomaže razgradnji organskih materija, omogućavajući bolje oslobađanja hraniva i veću biološku aktivaciju.

Mehanizaciju koristiti racionalno

Glavni preduslov za kvalitetno obavljanje dubokog oranja je povoljno stanje vlažnosti zemljišta. Tu se od poljoprivrednika zahtijeva primjereno korištenje mehanizacije, tako da se mehanizacija ne koristi na poljoprivrednim površinama ukoliko je zemljište zabareno, poplavljeno ili pokriveno snijegom. Lazović Đoković naglašava da je sada, takođe, odličan period za provođenje kalcizacije zemljišta primjenom organskih đubriva, jer su prinosi ove godine bili visoki, pa su oni iznjeli mnogo hraniva iz zemljišta.

Kalcizaciju obavljati po suhom vremenu

Kalcizaciju je zbog otežane mehaničke obrade idealno obavljati po suhom vremenu (tokom ljeta) ili po smrznutom vremenu (zimi). Prije obrade zemljište se obavezno mora dobro pomiješati sa dubljim slojevima, zato što je kiselost uvijek više izraženija u dubljim slojevima, naročito na nižim područjima, odnosno zemljištima teže propustljivosti.

Zimska kalcizacija ima sljedeće prednosti:

  • ako se obavi prije jesenjeg oranja, tad dolazi do neutralizacije kiselosti zemljišta u dubljim slojevima;
  • ukoliko se primjeni po smrznutom zemljištu, mehanička obrada će biti lakša;
  • kalcizacija u ovom periodu (šest mjeseci prije sjetve ili sadnje) imat će veći efekt kod naredne kulture, jer će podići pH zemljišta;
  • nadoknađuju se hraniva (kalcijum i magnezijum) iznesena prinosom.

U proljeće zimsku brazdu zatvoriti drljačom

U rano proljeće, kada se steknu uslovi i stanje zemljišta to omogući, zimsku brazdu obavezno treba zatvoriti drljačom, da bi se prekidanjem kapilarnog toka spriječilo isparavanje vlage nakupljene tokom zime. Proljetni vjetrovi doprinose bržem gubitku vlage iz otvorenih brazda. Zatvaranjem brazda se na površini stvara izolacijski sloj, zemljište se brže grije i suši, a vlaga se čuva u dubljim slojevima.


Tagovi

Zimska brazda Oranje Zemljište Kalcizacija Nada Lazović Đoković


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.