Vrijeme u periodu sjetve kukuruza ove godine bilo je hladno i kišovito, pa su stručnjaci bili skeptični. Ipak, priroda ima svoje načine kako da iznenadi.
Optimalno vrijeme za sjetvu Kukuruza je druga dekada aprila, a kada je trebalo da poljoprivrednici izađu na njive, kiša i hladno vrijeme nisu dozvolili. Ni proljeće ni početak ljeta nisu vremenski pogodovali razvoju ove biljne kulture, prije svega zbog obilnih kiša, ali, kako sada stoje stvari prinosi će ipak biti dobri.
"Kako je vrijeme bilo u proljeće, nismo imali neke nade da će biti neka dobra godina po pitanju prinosa. Taj prvi period poslije sjetve je bio kritičan za kukuruz, neke krajeve su zadesile elementarne nepogode, ali generalno, ove godine se možemo nadati boljim prinosima", kaže Milutin Đokić iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada i dodaje da se kukuruz u ovom periodu nalazi u dobrom stanju, sem na parcelama na kojima se duže zadržala voda i gdje je bilo plavljeno, tu ima problema.
Na našem tržištu, poljoprivrednicima su svake godine na raspolaganju mnogobrojni hibridi, a uz konsultacije sa stručnjacima, nije teško izabrati optimalno sjeme koje će dati dobre i stabilne prinose.
"Već sada se na nekim parcelama može primijetiti da je kukuruz već stigao za branje. Naši poljoprivrednici su se, da tako kaže, opametili, već su se navikli na ove visoke temperature i polako prelaze na hibride ranije grupe zrenja. Mi stalno preporučujemo one koji mogu i da se siliraju, ali i da se beru i da se krune. Ima dosta hibrida koji imaju izuzetno dobar prinos, dosta zrna i dobru masu."
Naš sagovornik ističe da ima i onih hibrida kod kojih je izbalansirana količina zrna i masa stabljike i ti rani hibridi mogu dati dobre prinose.
Za rane hibride je značajno da se izbjegava period kada su izuzetno visoke temperature, za razliku od kasnih hibrida kod kojih je oprašivanje baš u tom periodu.
"To se može vidjeti i na pojedinim parcelama da ima dosta 'praznih' zrna, jer nije došlo do oprašivanja, jer su u periodu kada je to trebalo da se dogodi, bile su izuzetno visoke temperature, negdje i preko 40 stepeni. Moja preporuka je da se siju rani hibridi, naročito iz grupe 400 i 500, jer oni u ovom periodu već mogu da se siliraju", naglasio je Đokić.
Na području Valjeva najzastupljenije je mliječno govedarstvo, potom ovčarstvo i u posljednje vrijeme razvija se i kozarstvo, a kabasta stočna hrana jedna od najisplativijih.
"Hibridi iz rane grupe zrenja već sada imaju dobru masu, izbalansirano, dobro zrno u voštanoj fazi i to poljoprivrednici dobro znaju kada je pravo vrijeme za siliranje. Hibridi koji su iz grupe 600 i 700 sada su u fazi mliječnog zrna, ali se može primijetiti da na tim klipovima ima 'praznog prostora', kako u sredini, tako i na vrhu klipa. Ova sorta će biti spremna za silažu za dvadesetak dana."
Na područjima koja su bila zahvaćena elementarnim nepogodama i gdje je bilo grada, uglavnom je došlo do oštećenja biljke i pojavila se trulež, što je jako važno da poljoprivrednici obrate pažnju.
"Moja preporuka je da se kukuruz sa takvih parcela silira, da kasnije trulež ne bi napala suho zrno i da ne bi došlo do pojave aflatoksina", upozorava naš sagovornik.
Priroda je nepredvidiva i nakon nekoliko sušnih godina, ove je bilo znatno više padavina. Kako bi imali prinose i benefite od svog rada, poljoprivrednici se sve više okreću ranim hibridima i ozimim usjevima.
"Mnogi poljoprivrednici su umjesto kukuruza počeli da siju ozime kulture i na mnogim parcelama su zasijana strna žita. Ova godina je za kukuruz bila dobra godina, iako se na početku sjetve to nije moglo očekivati. Ako se nastavi ovakav trend sve većih temperatura, onda se mora raditi na tome da se ide na skraćenje perioda vegetacije."
Na području Kolubarskog okruga, očekuju se prinosi od osam do 10 tona po hektaru, a na nekim površinama bit će ga i više.
Tagovi
Autorica