Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Đubrenje travnjaka
  • 30.08.2017. 17:00

Za đubrenje travnjaka odlična je gnojovka

Pogrešna su shvaćanja prema kojima se može izostaviti đubrenje travnjaka organskim đubrivima, a proizvodnja temeljiti isključivo na primjeni mineralnih gnojiva.

Foto: Bigstockphoto/Gudella
  • 450
  • 20
  • 0

Rast svih organizama ograničen je količinom pristupačnih hraniva. Biljke nisu izuzetak. Dakle za određeni, planirani rast i razvoj (prinos) treba osigurati odgovarajuću količinu biljnih hraniva u tlu.

S travnjaka se onda, kao i svim drugim kulturnim biljkama, dio hraniva odnosi u prinosu, što se nadomješta primjenom gnojiva. Zadaća đubrenje travnjaka je da osigura dobivanje visokih i stabilnih prinosa najbolje kakvoće, te istodobno očuva, i po mogućnosti poveća plodnost tla. Vrlo značajno je naglasiti da travnjaci kao intenzivne proizvodne poljoprivredne površine dolaze na govedarskim opg-ima, proizvođačima mlijeka i mesa.

Kružno kretanje biljnih hranjiva

Prisutnost stoke na gospodarstvu neminovno rezultira i proizvodnjom - produkcijom određene količine organskog đubriva.

U ne malom broju slučajeva radi se o organskom đubrivu u obliku zrele prave gnojovke, (smjesa svih krutih i tekućih ekstremenata domaćih životinja koji su odležali u spremnicima, jamama, 1-4 mjeseca), ili o organskom đubrivu u obliku krutog stajskog đubriva.

Praktični aspekti efikasnosti đubrenja travnjaka svode se na odabir đubrenja koja je usklađena s tlom, usjevom, sustavom gospodarenja i klimom. U jednom takovom sustavu gospodarenja, moguće je osigurati kružno kretanje biljnih hranjiva, tlo-biljka-životinja-tlo.

Gnojovka omogućuje višestruku primjenu na travnjacima. Prije oranja kod zasnivanja travnjaka 40-50 m3/ha. U proljeće u godini korištenja travnjaka moguće je za prvi otkos izvesti dva-tri puta po 15 m3 gnojovke. Nakon prvih otkosa (1. i 2. otkosa) max. 15 m3 samo ako ima vlage.

Pri tome bitne količine biljnih hraniva prolaze to kruženje višekratno, i time njihovo djelovanje dolazi češće do izražaja. Pogrešna su, dakako, shvaćanja koja su, čini se dominirala mnogo više ranije nego sada i prema kojima se može izostaviti đubrenje travnjaka organskim đubrivom, a proizvodnja temeljiti isključivo na primjeni mineralnih gnojiva. To bi pouzdano dovelo do postupnog pada prinosa, a ekonomski bi vrlo nepovoljno utjecalo na travnjačku i ukupnu govedarsku proizvodnju. Zaključno, glavni problem pred suvremenim đubrenjem travnjaka je: veća tačnost u preporukama za đubreje u pogledu oblika, količine i vremena primjene đubriva. Dakle kod đubrenja travnjaka je nužno odrediti potrebnu količinu odgovarajućeg đubriva i primijeniti ga na odgovarajući način u pravo vrijeme.

Različiti pristupi đubrenja

Pri tome valja voditi računa da je 90% korijena trava u 0-5cm dubine tla, te da količina fiziološki aktivnih biljnih hranjiva u tlu diktira đubrenje.

Đubrenje utječe na čitav niz bitnih faktora u travnjačkoj proizvodnji: prinos, kvalitetu, botanički sastav travnjaka, dužinu trajanja travnjaka itd. Važni makroelementi u đubrenju travnjaka su dušik, fosfor, kalij, kalcij i magnezij.

Kod đubrenja travnjaka valja imati nešto različite pristupe za:

  1. Đubrenje monokultura trava, (talijanski i engleski ljulj),
  2. Đubrenje DTS-a, (udio djetelina oko 30-40%),
  3. Đubrenje lucerne.

Autor: Nikola Gržan dipl.ing.agr.

Foto: Bigstockphoto/Gudella


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]