Pretraga tekstova
Zbog učestalih padalina, žetva strnih žita se razvukla i trajala je sve do 20. srpnja što je itekako utjecalo kako na kvalitetu tako i na kvantitetu, pa se hektolitar kretao od 73-79, a i sami prinosi su bili niži.
Ova godina karakteristična je po tome što je žetva strnih žita kao i u 2018. godini, započela koncem lipnja, kada su vremenski uvjeti bili idealni, a sami prinosi su bili dobri s dobrim parametrima-hektolitarskom masom i vlagom. U ovom periodu, hektolitarska masa pšenice kretala se od 76-83, a vlaga od 12-14%, međutim, nakon toga, zbog učestalih padalina, žetva strnih žita se razvukla i trajala je sve do 20. srpnja što je itekako utjecalo kako na kvalitetu tako i na kvantitetu, pa se hektolitar kretao od 73-79, a i sami prinosi su bili niži, ističe Muhidin Emić, Šef Odsjeka poljoprivredno-savjetodavne službe u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP.
Ljetni radovi u polju: Završetkom žetve počinje nova sezona proizvodnje
Ove godine, urod pšenice je skinut sa cca 3.500 ha, a urod ječma i tritikalea sa cca 1.500 ha. Prinosi pšenice kretali su se od 3-5 t/ha (prosjek 4 t/ha), a ječma od 4-7 t/ha (prosjek 5 t/ha). U samom otkupu sudjelovalo je osam otkupljivača, a pretpostavlja se da su otkupili cirka 12.000 t, a cijena pšenice ovisno o parametrima, kretala se 0,25 KM/kg-0,34 KM/kg, piše Radio Orašje.
Sagledavajući uvjete koji su pratili ovogodišnju sezonu, u ministarstvu ističu kako prinos pšenice nije bio zadovoljavajući, a kao razlog navode nepovoljne vremenske uvjete prilikom same zaštite od korova, bolesti, njege usjeva, kao i same žetve pšenice - strnih žita.
Tagovi
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži,... Više [+]
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući svakom plodu raskošnu ljepotu. Selo je nešto posebno, mjesto gdje snovi počinju i gdje se ostvaruju. Miris hrane je poseban, voće slatko i ne tretirano hemikalija. Sve što nastaje na selu ima pečat autentičnosti, hrana je svježija, zdravija i često proizvedena uz poštovanje prema zemlji i tradiciji. Upravo ta jednostavna, ali dragocjena veza čovjeka i prirode čini seosku proizvodnju hrane koja nosi priču. Priču o radu, čovjeku težaku i njegovom trudu i zemlji u kojoj je uloženo toliko ljubavi, ali i znoja i duše. Jer težak strepi nad oranicama, liježe i budi se sa nadom da će iz sjemena nastati novi život. Dok drugi spavaju, on razmišlja o novom danu i snazi koju će uložiti u nepregledne oranice koje život znače.
Leticija Hrenković
prije 2 dana
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano