• Žitarice i uljarice
  • 21.11.2019. 08:00

Turska postala najveća izvozna destinacija za rumunjski kukuruz

Slabiji izvoz u Španjolsku i Italiju nadoknađen je isporukama kukuruza na druge destinacije. Tako je Turska postala uvoznik broj jedan, uvećavajući kupovine za 115 odsto na godišnjem nivou, na rekordni obim od 871.000 tone.

Foto: Depositphotos/sarymsakov
  • 288
  • 20
  • 0

Prema zvaničnim podacima Eurostata, Rumunija je u 2018./19. (septembar - avgust) izvezla 5,5 miliona tona kukuruza, što je 26% više nego u prethodnoj sezoni, prenosi

Slabiji izvoz u Španiju i Italiju nadoknađen je isporukama na druge destinacije. Tako je Turska postala uvoznik broj jedan, uvećavajući kupovine za 115 odsto na godišnjem nivou, na rekordni obim od 871.000 tone.

Veći izvoz zabilježen je u Holandiju, Njemačku, Libanon i Libiju. Egipat se takođe vratio na rumunjsko tržište nakon pauze od dve godine.

U predstojećem periodu, Rumunjska može dodatno poboljšati statistiku izvoza kukuruza zahvaljujući većem prinosu.

Ukrajinski ječam dobro započeo novu sezonu na kineskom tržištu

Tokom posljednjih pet godina, ukrajinski kukuruz pobijedio je u konkurenciji i predstavlja većinski udio kupovine ove žitarice u Kini, izvještava Black Sea Grain.

Pored Ukrajine, najveći dobavljači kukuruza su i Sjedinjene Države i u mnogo manjem obimu, latinoameričke zemlje. Trgovinski rat između SAD i Kine, pomogao je da se još više učvrsti položaj ukrajinskog kukuruza na kineskom tržištu.

Pozicija ove države na tržištu ječma nije toliko jaka, svega nekih 10% kupovine. Izazov predstavlja konkurencija iz Australije, koja je tradicionalni dobavljač ječma u Kinu i Kanadu, a koji kontinuirano pojačava izvoz na ovo tržište.

Značajno je napomenuti da Kina namjerava pojačati kupovinu kukuruza i ječma u ovoj sezoni. Takvo povećanje otvara dobre izglede za izvoz ukrajinskog žita. Početak sezone potvrđuje optimistične prognoze: 870.000 tona ječma već je otpremljeno u Kinu u julu i oktobru, što je najveći obim u istoriji bilateralne trgovine.

Uzimajući u obzir gore navedene faktore, ukrajinski izvoz u "Srednje kraljevstvo" mogao bi postaviti nove rekorde u 2019/20.

Sjetva ozime pšenice u Ukrajini 95% završena

Prema najnovijem ažuriranju od 18. novembra, jesenja sjetva pšenice dovršena je 95%. Ozima raž i ječam su zasijani 100%, izvještava UkrAgroConsult. Površina pod ozimom repicom već je 7.200 hekatara iznad zvanične prognozirane i viša je za pet odsto u poređenju sa godišnjim prosjekom.

Žetva kukuruza je za 14% ispred prošlogodišnje, a prinos je smanjen za 6,5% u odnosu na onaj iz prethodne sezone. Žetva heljde je skoro gotova (66.710 ha požnjeveno, od ukupno 67.590 ha). Žetva prosa je za 72,3% ispred prošle sezone, sa 17,9% većim prinosom u odnosu na 2018. godinu.

Žetva suncokreta i soje dovršena je 99%, a preostalo je da bude požnjeveno 41.000 ha i 15.000 ha.

Izvoz sojinog ulja iz Ukrajine dostigao novi rekord

Izvoz sojinog ulja u septembru - oktobru ove sezone dostigao je rekordnih 52.000 tona (+ 41,7% u odnosu na prošlu godinu), izvještava UkrAgroConsult. EU je i dalje najveći uvoznik sa tržišnim učešćem od 65%. Obim kupovine dostigao je 78% ili 34.000 tone u odnosu na 19.100 tona godinu ranije. Broj zemalja uvoznica pao je na 14, prema 38 u 2018/19. Povećani izvoz bio je na sljedećim tržištima: Poljska (+ 75,7%), Kina (+ 166%), Indija (+ 47%). Smanjen izvoz registrovan je u Alžiru (-68%).

Kazahstan - Novi pokušaj uzgoja soje u regionu aralskog mora

Projekat uzgoja soje pokreće se po drugi put u regionu Kizilorda (Kazahstan) u okviru uvođenja novih gajenih biljaka, izvještava UkrAgroConsult. Ove godine, tri farme uzgajale su soju na oglednim poljima na ukupnoj površini od 48 hektara. Oni su požnjeli 91 tonu sa prosječnim prinosom 2,0 - 2,2 t/ha.

Prodaja soje namijenjena je drugim regionima Kazahstana i Kini. Pokretači i učesnici projekta tvrde da je uzgoj ove uljarice obećavajući i profitabilan zbog niskih troškova proizvodnje i visoke marže usjeva (soja je skoro 2,5 puta jeftinija za uzgoj od pirinča). Pored toga, ne zahtijeva veliko navodnjavanje dok se uzgajivači riže u regionu suočavaju sa nedostatkom vode.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Izvoz kukuruza Kinesko tržište Dobavljači kukuruza Tržište ječma Ukrajinsko žito Sjetva pšenice Uzgoj soje


Autorica

Ivana Živanić

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.