Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje žitarica
  • 01.10.2018. 12:30

Štetni insekti uskladištenih žitarica i kukuruza - preventiva najbolja mjera

Kod tretiranja žitarica preporučuje se preventivno tretiranje jer sredstva koja se primjenjuju za tu namjenu ne suzbijaju insekte u zrnu nego samo one insekte koji su van zrna.

Foto: Pxhere/PSSRS
  • 1.715
  • 75
  • 0

U cilju očuvanja kvaliteta zrna i uskladištene mase, žitarice je potrebno adekvatno skladištiti. Jedna od opasnosti kod skladištenja žitarica predstavljaju insekti koji mogu da prouzrokuju značajne štete. Štete se ogledaju u smanjenju kvaliteta i uskladištene mase. Jedan od problema skladištenih prostora je što se ne sprovode preventivne i higijenske mjere skladištenih prostora.

Štetni insekti koji se često javljaju u skladištima i prouzrokuju štete na žitaricama i kukuruzu su: žišci (Sitophilus granarium, S.oryzae, S.zeamais), žitni moljac (Sitotroga cerealela), mali brašnari (Tribolium confusum, Triblium castaneum), navodi Savjetodavna Srpske

Žižak žita ekonomski najznačajniji, a žitni moljac najopasniji

Ekonomski najznačajnija štetočina skladišnih žitarica je žižak žita (Sitophilus granarium) osim na žitu, nanosi štete na kukuruzu, ječmu, zobi, riži. Oštećuje cijelo zrno i to polaganjem jaja u jezgro zrna. Pored razvoja u zrnu uspješno se razvija u brašnu, prekrupi i grizu. U toku godine može imati 3-4 i više generacija, zavisno od povoljnih uslova za razvoj štetočine. 

Najčešće skladišne štetočine - kako pravilno zaštititi žitarice, grahorice i druge usjeve

Žitni moljac (Sitotroga cerealella) jedan od najopasnijih štetočina, poznat po tome što pričinjava štete na kukuruzu. Štete se ogledaju u znatnom smanjenju težine zrna i ovakvo zrno gubi upotrebnu vrijednost. Ima 2 do 4  generacije godišnje.

Preventivne mjere su najvažnije

Mjere suzbijanja štetnih insekata u skladištu se ogledaju u sprovođenju preventivnih mjera: higijensko čišćenje i krečenje zidova i skladišnih prostora, uklanjanje zaostalih zaliha žitarica. Redovno održavanje skladišta i kontrola uskladištenog zrna je osnovna mjera borbe protiv ovih štetočina. 

Potrebno je unositi u skladište zdrave žitarice koje imaju manji postotak vlage, ispod 12%. Hemijske tretmane praznih skladišta ima smisla raditi samo ako su prije toga sprovedene pomenute preventivne mjere. 

Direktne mjere suzbijanja

Veoma je važno rano otkrivanje prisustva štetočina u skladištu. Za tu namjenu se mogu koristiti feromonske klopke za ranije utvrđivanje prisustva štetočina. Direktne mjere suzbijanja štetočina vrše se primjenom kontaktnih insekticida i fumiganata. Bitna je dobra isparljivost insekticida koji se koriste za tretiranje skladišta. 

Za suzbijanje štetočina mogu se primjeniti isnekticidi iz grupe piretroidi (deltametrin) i tri organofosforna insekticida (dihlorvos, malation i pirimifos-metil). Kod tretiranja žitarica preporučuje se preventivno tretiranje jer sredstva koja se primjenjuju za tu namjenu ne suzbijaju insekte u zrnu nego samo one insekte koji su van zrna.


Tagovi

Skladištenje žitarica Štetni insekti Mjere suzbijanja Preventivne mjere Insekticidi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.