Pretraga tekstova
Zaraza može smanjiti prinos za 40%, a gubici su najveći ukoliko se bolest proširi prije klasanja biljke.
Siva pjegavost lista pšenice (Septoria tritici) prisutna je na pojedinim parcelama, a posebno tamo gdje su zasejane osetljive sorte. Najčešće napada pšenicu, dok tritikale, ječam i zob napada rjeđe. Zaraza može smanjiti prinos za 40%, a gubici su najveći ukoliko se bolest proširi prije klasanja biljke.
Septoria tritici napada list i rukavac lista, a u nekim slučajevima i stabljiku, klas i zrno. Obično se razvija u uslovima učestalih kiša i hladnog vremena. Od infekcije do pojave prvih simptoma može proći od 14 do 28 dana. "Ova se bolest može proširiti sa donjih listova na gornje kada su gubici i najveći. Usliijed sušenja zaraženih listova, dolazi do smanjivanja asimilativne površine i smanjenja prinosa i kvaliteta", objašnjava savjetodavac Nikola Ostrogonac.
Za suzbijanje ove bolesti najvažnije je preventivno djelovanje, pa bi primjenu fungicida trebalo obaviti u vlatanju. Epidemijski prag i ekonomski opravdan razlog za primjenu fungicida je 10% biljaka sa simptomima na prvom listu drugog koljenca. "Ukoliko ovaj prag nije dostignut, potrebno je pratitit dalje širenje simptoma, koje ne treba dozvoliti iznad prvog lista drugog koljenca, odnosno tada treba koristiti preventivne fungicide", dodaje Ostogonac.
Fungicidi koji se koriste za suzbijanja bolesti lista su preparati na bazi aktivnih materija (propikonazola, tebukonazola, mankozeba, pikoksistrobin+ciprokonazol), a za fuzarioze klasa primjenju se neki od sljedećih fungicida (aktivne materije tiofanat-metil + epoksikonazol, ciprokonazol+propikonazol).
Tagovi
Siva pjegavost lista pšenice Suzbijanje Simptomi Nikola Ostrogonac
Autorica
Više [+]
Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži,... Više [+]
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući svakom plodu raskošnu ljepotu. Selo je nešto posebno, mjesto gdje snovi počinju i gdje se ostvaruju. Miris hrane je poseban, voće slatko i ne tretirano hemikalija. Sve što nastaje na selu ima pečat autentičnosti, hrana je svježija, zdravija i često proizvedena uz poštovanje prema zemlji i tradiciji. Upravo ta jednostavna, ali dragocjena veza čovjeka i prirode čini seosku proizvodnju hrane koja nosi priču. Priču o radu, čovjeku težaku i njegovom trudu i zemlji u kojoj je uloženo toliko ljubavi, ali i znoja i duše. Jer težak strepi nad oranicama, liježe i budi se sa nadom da će iz sjemena nastati novi život. Dok drugi spavaju, on razmišlja o novom danu i snazi koju će uložiti u nepregledne oranice koje život znače.
Leticija Hrenković
prije 4 dana
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano