Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preporuke stručnjaka
  • 27.02.2024. 09:00

Ratari u nizinama obavite prihranu, oni na brdovitim područjima neka sačekaju

Žućenje, koje se trenutno primjećuje na većini terena, posljedica je golomrazice i nedostatka snježnog pokrivača kao termoizolatora.

Foto: Karolina Rastija
  • 86
  • 21
  • 0

Strna žita su u fenofazi bokorenja ili na prelazu u vlatanje, zavisno od samog lokaliteta i roka sjetve. Visoke dnevne temperature u ovom periodu godine koje su se kretale i preko 10°C, uz nedostatak padavina, doprinijele su brzom razvoju usjeva.

Žućenje, koje se trenutno primjećuje na većini terena, kakao javlja Poljoprivredna sacjetodavna služba RS, u navećem broju slučajeva, posljedica je golomrazice i nedostatka snježnog pokrivača kao termoizolatora. Žućenje je intenzivnije kod ječma. On je u tom pogledu osjetljiviji od pšenice što je uslovljeno i ranijim rokom sjetve i fenofazama koje protiču brže u odnosu na pšenicu. Samim tim više izmrzavaju veći listovi, s obzirom na to da sadrže i veću količinu vode u tkivu.

Nedostatak mineralne ishrane

Jedan od razloga žućenja usjeva je i nedostatak mineralne ishrane. Robusnije biljke imaju i veće potrebe za azotnim đubrivima, a imajući u vidu da se pri ovako visokim dnevnim temperaturama brže i intenzivnije odvija proces fotosinteze, prije će se javiti ovi simptomi.

U nizinama je prisutan minimum vlage u zemljištu

Temperature su povoljne za usvajanje hraniva. U nizinama je prisutan minimum vlage u zemljištu za razlaganje đubriva tako da je moguće obaviti prihranu strnih žita. Izuzetak su brdska područja koja trenutno trpe nedostatak vlage pa će u ovom slučaju prihrana morati sačekati padavine.

"Opšta preporuka za prvu prihranu strnih žita je 150 - 250 kg/ha KAN-a, za pšenicu i 100 - 200 kg/ha za ječam. Za biljke koje su u fazi vlatanja može se primjeniti 100 - 150 kg/ha KAN-a ili 80 – 100 kg/ha Uree", navodi savjetodavac, Iskra Arapović.

Obavezan monitoring

Vremenski uslovi su, kako napominje, svakako povoljni i za sjetvu jarih strnih žita. Visoke temperature u ovom periodu godine pogoduju razvoju pojedinih patogena, posebno kod usjeva zasijanih nedeklarisanim sjemenom.

T-motka brani polje od glodavaca - koliko ih treba po hektaru?

"Stoga je monitoring u predstojećem dijelu vegetacije strnih žita od presudnog značaja za pravovremenu primjenu adekvatnih sredstava za zaštitu", zaključuje Arapović.


Tagovi

Strna žita Đubrenje ozimina Žućenje pšenice Žućenje ječma Prihrana pšenice Iskra Arapović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.