Žućenje, koje se trenutno primjećuje na većini terena, posljedica je golomrazice i nedostatka snježnog pokrivača kao termoizolatora.
Strna žita su u fenofazi bokorenja ili na prelazu u vlatanje, zavisno od samog lokaliteta i roka sjetve. Visoke dnevne temperature u ovom periodu godine koje su se kretale i preko 10°C, uz nedostatak padavina, doprinijele su brzom razvoju usjeva.
Žućenje, koje se trenutno primjećuje na većini terena, kakao javlja Poljoprivredna sacjetodavna služba RS, u navećem broju slučajeva, posljedica je golomrazice i nedostatka snježnog pokrivača kao termoizolatora. Žućenje je intenzivnije kod ječma. On je u tom pogledu osjetljiviji od pšenice što je uslovljeno i ranijim rokom sjetve i fenofazama koje protiču brže u odnosu na pšenicu. Samim tim više izmrzavaju veći listovi, s obzirom na to da sadrže i veću količinu vode u tkivu.
Jedan od razloga žućenja usjeva je i nedostatak mineralne ishrane. Robusnije biljke imaju i veće potrebe za azotnim đubrivima, a imajući u vidu da se pri ovako visokim dnevnim temperaturama brže i intenzivnije odvija proces fotosinteze, prije će se javiti ovi simptomi.
Temperature su povoljne za usvajanje hraniva. U nizinama je prisutan minimum vlage u zemljištu za razlaganje đubriva tako da je moguće obaviti prihranu strnih žita. Izuzetak su brdska područja koja trenutno trpe nedostatak vlage pa će u ovom slučaju prihrana morati sačekati padavine.
"Opšta preporuka za prvu prihranu strnih žita je 150 - 250 kg/ha KAN-a, za pšenicu i 100 - 200 kg/ha za ječam. Za biljke koje su u fazi vlatanja može se primjeniti 100 - 150 kg/ha KAN-a ili 80 – 100 kg/ha Uree", navodi savjetodavac, Iskra Arapović.
Vremenski uslovi su, kako napominje, svakako povoljni i za sjetvu jarih strnih žita. Visoke temperature u ovom periodu godine pogoduju razvoju pojedinih patogena, posebno kod usjeva zasijanih nedeklarisanim sjemenom.
T-motka brani polje od glodavaca - koliko ih treba po hektaru?
"Stoga je monitoring u predstojećem dijelu vegetacije strnih žita od presudnog značaja za pravovremenu primjenu adekvatnih sredstava za zaštitu", zaključuje Arapović.
Tagovi
Autorica