Pretraga tekstova
U njemačkim saveznim državama koje su posebno pogođene sušom nedavno je zabilježen snažan rast uzgoja sirka.
Sirak se koristi u prehrani ljudi (zrno), hranidbi stoke (zrno i cijela biljka), ali i u prerađivačkoj industriji (zrno, stablo i metlica). Od njega se preradom može dobiti glukoza, škrob, šećer, gluten, alkohol, pivo, prekrupa za stoku.
Po svom kemijskom sastavu njegovo je zrno slično kukuruzu, ali bolje podnosi nepovoljne uvjete. To su prepoznali njemački ratari koji ga počinju sve više sijati. Tako je 2015. godine na njihovim njivama bilo posijano oko 8.600 ha ove žitarice, a 2020. se broj povećao na 11.100 ha.
Tako na obradivim površinama ove zemlje čini oko 0,1% obradivih površina, piše agrarheute.
U saveznim državama koje su posebno pogođene sušom nedavno je zabilježen snažan rast uzgoja ove kulture, a to se posebno odnosi na Sasku-Anhalt i Bradenburg. Također i u Bavarskoj je tijekom posljednje tri godine zabilježen pojačan njegov uzgoj. U ostalim dijelovima rast je umjeren do stagnirajući.
Prema Njemačkom odboru za kukuruz (DMK), teško je predvidjeti kako će se razvijati njegova proizvodnja u sljedećim godinama. Ističu da to najviše ovisi o tome u kojoj se mjeri ubrani proizvodi mogu koristiti na farmi.
Također, daljnji razvoj proizvodnje bioplina će odrediti hoće li se koristiti više ili manje sirka kao zamjena za kukuruz.
Zbog svog biokemijskog sastava i vrijednosti krme neke su sorte sirka prikladne kao dodaci ili čak zamjena za silažni kukuruz.
Inače, ova je biljna vrsta prilagođena suhim područjima, a njegov razgranati i dubok korijenov sustav ima dobar pristup vodi. Njegova sposobnost prikupljanja vode iz tla smatra se odlučujućom za dobar urod tijekom sušnih godina.
Tagovi
Autorica
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!