Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lucerka
  • 30.05.2021. 14:15

Prvi otkos lucerke kasni - sjenaža najbolje rješenje

Za ovakve godine, sjenaža bi bila idealna varijanta pošto je za to potrebno samo prekositi lucerku, ostaviti da se osuši do 50-60 odsto vlage i pripremati sjenažu.

Foto: Depositphotos/dcwcreations
  • 116
  • 144
  • 0

Prvi otkos lucerke, uslijed majskih kiša i nepovoljnih vremenskih prilika, mnogi proizvođači morali su da odlože. Nažalost, rok je kod nekih pomjeren i za dvije nedjelje, ali je, prema savjetima stručnjaka, bolje sačekati i više vremena, nego skidati djetelinu i ostavljati je da stoji na njivi i potencijalno pokisne.

Stočar Danilo Pušić, koji na površini od jednog hektara proizvodi lucerku za potrebe stočne hrane za svoje svinje, koze i ovce, još uvijek nije obavio prvi otkos.

"Ranije sam imao i do pet jutara, ali sam zbog smanjenja stočnog fonda, smanjio i površine pod djetelinom. Bilo je dosta kiše u posljednje vrijeme. Ova biljka i voli vlagu, ali nam to ne dozvoljava da kosimo te moramo sačekati da otopli i da se malo osuši", navodi Pušić.

Kiša pospješila rast i razvoj biljaka

Aktuelne vremenske prilike, kaže, na njegove usjeve ne utiču loše.

"Jedino je važno da ne pada kiša kada je skinemo dok stoji na parceli još uvijek. Za nekoliko dana se nadam da ćemo moći kositi, onda nam treba nedjelju dana da se osuši i baliramo. Za sad je dobrog kvaliteta."

Nada se da će uspjeti dobiti 150 bala po jutru, zahvaljujući padavinama koje poboljšavaju rast i razvoj biljaka.

"Kad je sušna godina, bude svega 50 bala po jutru, tako da je ovo sada dobro. To što kasnimo, bar nama, neće mnogo uticati i smetati za dalje otkose", napominje ovaj poljoprivrednik.

Stručnjaci, pak, smatraju da bi to kašnjenje moglo dovesti do kasnije regeneracije, naknadnog košenja idućih otkosa i smanjenja prinosa u periodu koji slijedi.

"Savjetujemo proizvođačima da, ako nisu imali još uvijek prvi otkos, sačekaju ljepše vrijeme bez padavina. Za ovakve godine, sjenaža bi bila idealna varijanta pošto je za to potrebno samo prekositi lucerku, ostaviti da se osuši do 50-60 odsto vlage i pripremati sjenažu", objašnjava profesor sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Đorđe Krstić i dodaje da je to je jedna od opcija koje praktikuju zemlje sa većom količinom padavina.

Padavine uzrokovale veliki zastoj

Ukazuje da je osnovni problem koji se javlja svake druge, treće sezone, proljeće poput ovog koje je sada.

"Mi praktično imamo kišovit maj koji se spojio sa aprilom, te nam je za prvo skidanje djeteline potrebno još šest, sedam dana jer su noći i dalje hladne i vlažne, a njoj je potrebno više vremena da se osuši na polju."

Oni farmeri koji su već pokosili svoje usjeve, a ostavili ih na parceli, imaće veći problem, dodaje naš sagovornik.

Dugoročna prognoza: Koje dijelove Europe će zahvatiti suša?

"Imamo kišu na dva do tri dana i do sada je već pokisla na njivi. Oni koji nisu kosili, imaju bolju situaciju. Pravilo je da se svi otkosi, osim prvog, rade pri početku cvjetanja lucerke, a ovaj prvi trebalo je završiti do petog, šestog maja", ukazuje Krstić.

Sada djetelina nagomilava masu, objašnjava on, čeka dugačak dan da bi cvjetala, a kvalitet i prinos ne napreduju.

"Da je normalna godina, već bismo bili u drugom otkosu, sada smo na nekim njivama u tom drugom, a prvi kisne dok naredni prorasta ispod njega."

Svaka njega usjeva višestruko se isplati

Jedan od problema je i što, poljoprivrednici u postojećim agroekološkim uslovima gledaju na ovu biljku kao ekstenzivnu kulturu. Ovogodišnji rod, smatra, još uvijek je rano procjenjivati, ali mišljenja je da će kvalitet usjeva koji su već pokošeni i stoje na parcelama biti nešto niži jer ih je kiša pokvasila.


Tagovi

Kosidba lucerke Kiša Sjenaža Ekstenzivna kultura Otkos lucerke


Autorica

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema spoznajama odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne znanosti ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korijenima svakog čovjeka na planetu.