Pretraga tekstova
Tamo gdje je bilo problema zbog padavina u maju, gdje je kasnila sjetva, kasnit će i berba.
U punom jeku je berba kukuruza u prijedorskoj regiji gdje je ovom žitaricom zasijano oko 16.000 hektara. Posao je završen na oko 50 posto površina, a prinos je dobar.
"Uglavnom na svim parcelama ima dovoljno zelene mase, ali prilikom vaganja se može uočiti da je težina zrna kukuruza manja nego prošle godine. Razlog je što, zbog vremenskih prilika zrno nije imalo mogućnost da se dovoljno nalije", rekao je Danijel Egić, rukovodilac prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dodajući da je uglavnom završena berba kukuruza koji je zasijan u optimalnim rokovima, prenosi Klix.ba.
Kaže da će tamo, gdje je bilo problema zbog padavina u maju, gdje je kasnila sjetva, kasniti i berba.
Egić je podsjetio da je u skoro svim opštinama prijedorske regije ove godine zabilježen napad kukuruzne zlatice, a najviše na pracelama u Bosanskom Novom, uz rijeku Unu. Zbog toga preporuča proizvođačima da ubuduće povedu računa o plodoredu kao osnovnoj mjeri borbe protiv ove štetočine.
Egić upozorava poljoprivredne proizvođače i na to da traju posebnu pažnju posvetiti skladištenju kukuruza s obzirom da je povećan sadržaj vlage u zrnu.
Preporuka je da još malo sačekaju sa berbom ili da ako su obrali kukuruz, da vode računa o provjetravanju.
Tagovi
Berba kukuruza Dobar prinos Prijedorska regija Danijel Egić Kukuruzna zlatica Skladištenje kukuruza
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)