Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sijeno
  • 17.11.2021. 18:00
  • Francuska

Najbolje sijeno na svijetu košta do 250 eura po toni - po čemu je posebno?

Od ostalih ga razlikuje miris, cvjetni sastav i nutritivna svojstva koji daju specifičan okus. Gdje se proizvodi?

Foto: Facebook/Comite Foindecrau
  • 467
  • 76
  • 0

Sijeno proglašeno najboljim na svijetu dolazi s juga Francuske i košta čak 250 eura po toni. Foin de Crau (sijeno iz Craua) nosi zaštićenu oznaku izvornosti (PDO)i vrlo je traženo među uzgajivačima konja diljem svijeta, objavila je televizijska kuća ARTE.

Oznaku kontroliranog podrijetla ova krmna hrana ima još od 1997. godine, a od 2009. je dobila i zaštićenu oznaku izvornosti. Tada je postala prva hrana za životinje s takvim obilježjem. 

Ovo sijeno od ostalih razlikuje miris, cvjetni sastav i nutritivna svojstva koji daju specifičan okus. Bale su vezane crvenim i bijelim konopcima, a proizvodi ih 300 udruženih proizvođača.

Međutim, klimatske promjene im stvaraju probleme zbog kojih strahuju za svoju budućnost.

Jedan od onih koji ga proizvodi i trguje njime je i 55-godišnji David Douliéré. Uzgaja ga na poljima u Crauu, nekadašnjoj stepi, na tlu ostavljenom na ugaru. 

Nedostatak vode ugrožava proizvodnju

Taj se dio Francuske pretvorio u poljoprivrednu oazu zahvaljujući sustavu kanala koji dovodi vodu iz obližnje rijeke Durance. Da bi osigurali zadovoljavajući prinos, farmeri moraju navodnjavati njive.  

Međutim, potrošnja tog resursa na račun poljoprivredne proizvodnje nailazi na brojne kritike regionalne uprave za vodu. Oni pak smatraju da će zbog sve većih posljedica klimatskih promjena, voda postati oskudna na jugu te zemlje te da bi rijeka Durance mogla izgubiti 50 posto vodnog kapaciteta.

Osim proizvođača sijena, nju koriste i na širem području Marseillea zbog čega su izdani jasni naputci o štednji.

Neki su se proizvođači već okrenuli alternativnim kulturama poput uzgoja badema, a neki su ustrajni u svojoj proizvodnji, ali zabrinuti za budućnost. Ako dođe do preraspodjele vode, ovi bi ratari mogli izgubiti privilegije i svoj najvažniji proizvod.

Uvjereni su da bi razina podzemne vode opala ako se nastavi navodnjavati istim tempom te da bi se plodnija tla pretvorila u stepu. Tada bi Francuska ostala bez dragocjenog sijena i bila siromašnija za svoj izvozni hit.


Tagovi

Sijeno Francuska Crau Zaštićena oznaka izvornosti Krma Hranidba konja Foin de Crau Cijena PDO ZOI


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.