Pretraga tekstova
Preporuka ratarima je da ne ulaze prerano u sjetvu. Takvi usjevi godinama unazad zbog trenda toplih jeseni budu više izloženi napadu lisnih vaši, a posljedično i riziku od virusnih oboljenja.
Uskoro počinje sjetva ozimog ječma, a optimalni rok je od 25. septembra do 15. oktobra. Usjevi posijani u ovom periodu ulaze u zimu u fazi bokorenja i najbolje podnose niske temperature.
"Kako bi se osigurao dobar start i stabilna proizvodnja, pred sjetvu je važno sprovesti mjere u skladu sa principima dobre poljoprivredne prakse (GAP) i integralne zaštite bilja (IPM). One doprinose zdravom razvoju biljaka, smanjuju rizik od bolesti i štetočina i omogućavaju racionalniju i ekonomičniju proizvodnju", napominju iz PIS-a.
Rana sjetva, pojašnjavaju, povećava rizik od napada lisnih vaši (prenosioci virusa žute patuljavosti ječma). Kasna sjetva povećava rizik od slabijeg bokorenja.
"Sa aspekta zaštite bilja, naša preporuka je da ratari ne ulaze prerano u sjetvu. Takvi usjevi godinama unazad zbog trenda toplih jeseni budu više izloženi napadu lisnih vaši, a posljedično i riziku od virusnih oboljenja."
Plodored je, dodaju, najvažnija mjera prevencije.
"Ne sijati ječam na istoj parceli više godina zaredom. U monokulturi postoji rizik od nagomilavanja patogena i zemljišnih štetočina. Najbolje predkulture su leguminoze (grašak, soja), uljana repica, krompir", navode i dodaju da treba izbjegavati kao predkulturu pšenicu, ječam i kukuruz - zbog zajedničkih bolesti (na primjer fuzarioze).
Duboko oranje i zaoravanje biljnih ostataka smanjuje infektivni potencijal patogena i uništava mjesta prezimljavanja insekata.
"Koristiti deklarisano sjeme poznatog porijekla. Zdravstveno ispravno sjeme tretirano fungicidima osigurava otpornost mladih biljaka na najvažnije bolesti u ranoj fazi razvoja."
Napominju i da je prije sjetve potrebno uraditi analizu zemljišta.
"Tako se utvrđuje da li je ostalo hraniva od predusjeva i unosi se samo potrebna količina đubriva, a to je racionalna i ekonomična ishrana biljaka. Sve navedene mjere omogućavaju da ječam uđe u zimu zdrav, dobro ukorijenjen i otporan, a u proljeće nastavi rast uz manji pritisak bolesti i štetočina", dodaju na kraju.
Tagovi
Sjetva ječma Ozimi ječam Rana sjetva Kasna sjetva Zaštita bilja Plodored
Autorica
Više [+]
Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!