Pretraga tekstova
Treba voditi računa da se ne zadire duboko u oranični sloj kako bi se sačuvalo dovoljno vlage za nicanje usjeva. Izuzetno je važno da u proljeće bude dovoljno vlažnosti za ujednačeno nicanje biljaka.
Mala količina padavina i nadprosječne temperature, koje su obilježile ovu zimu, ograničile su količinu vlage koja je tokom zimskog perioda trebala da se akumulira u tlu. Kako bi se spriječilo dodatno isparavanje rezervi vode, potrebno je sad početkom proljeća, čim to vremenski uslovi dopuste, početi sa pripremom tla za sjetvu usjeva.
Ovo je važna agrotehnička mjera u proizvodnji svih ratarskih i povrtarskih biljaka u proljećnoj sjetvi. Preporučena dubina brazde je od 30 centimetara dok se bolji efekat oranja postiže uz dodavanje NPK hraniva, čime se popravlja i kvalitet oranice, obezbjeđuje vlaga u tlu i uništavaju korovi. U posljednje vrijeme ratari sve češće primjenjuju redukovanu obradu, a što su stručnjaci ocjenili kao grešku, na poljoprivrednom savjetovanju u Bijeljini.
"Nikako se ne smije izbaciti plug iz upotrebe, ali poljoprivrednici razmišljaju u tom pravcu kako će redukovanom obradom uštediti 30 do 50 odsto goriva i približno isto toliko vremena. Na taj način žele da uštede, ali vrlo brzo se pokaže da to moraju nadoknaditi u nekoj drugoj fazi, a to se najčešće manifestuje kroz gubitke u prinosima", rekao je Milan Kosovac iz Poljoprivredne stručne službe.
U Semberiji uskoro počinje proljećna sjetva na 32.000 hektara obradive površine. Od dobro urađene predsjetvene pripreme, zavisi dalji kvalitet sjetve i nicanje usjeva, poručuju iz PSSRS.
Zatvaranjem brazde, spriječit će se gubitak vode iz zemljišta
"Zatvaranje zimske brazde je prva operacija koja se izvodi u cilju obezbjeđenja što kvalitetnije predsjetvene pripreme, a samim tim i kvalitetne sjetve", rekao je Dragan Zarić rukovodilac PJ Bijeljini, Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.
Tagovi
Predsjetvena priprema Duboka brazda Proljetna sjetva Efekat oranja Milan Kosovac Redukovna obrada Dragan Zarić
Autor
Više [+]
Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!